Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban

Múzeumok Majálisa lesz május 21 – 22 között a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben, ahol több mint 70 múzeum mutatkozik be. A kétnapos rendezvény programjai, a múzeumi tárlatvezetések és az esti koncertek mindkét napon ingyenesen látogathatók. A hagyományokhoz híven idén is szombaton adják át az Év Múzeuma és a Pro Museo díjakat.

Napközben tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, gasztronómiai különlegességek és gyermekprogramok, délután és este pedig koncertek várják a látogatókat. A napközbeni színes programokat szakmai konferenciák és koncertek teszik teljessé: este fellép többek között az Ivan and the Parazol és Dj Bootsie. A múzeum lépcsőjén különleges táncelőadást mutat be a Willany Leo Társulat, valamint megtekinthető Adorjáni Bálint Capa kamaradarabja is.

Az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeum épületében átélhetik, milyen volt egy audiencia Erzsébet királynénál; a Madách Színház színészei társaságában az 1848-as forradalomban találhatják magukat; hallhatják a múzeum épületének történetét a megelevenedő festményektől; megtekinthetik a látványraktárat, ahol a Herzog-ezüstök láthatók; és egy évszázadot átívelő időutazáson is részt vehetnek a reformkortól egészen az I. világháború kitöréséig.

A családok megtekinthetik a Sorsfordító interaktív virtuális kiállítást, bezsebelhetnek egy családi felfedező hátizsákot, részt vehetnek egy, a Történeti kiállításban zajló kincskereső játékon és VR szemüvegen keresztül visszarepülhetnek a római korba, ahol megtudhatják, milyen volt az élet Vértesszőlősön és Balácán, egy római kori villagazdaságban.

Bemutatkozik többek között az új Közlekedési Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsia Múzeum, a Göcseji Múzeum megújult, frissen átadott épülete és kiállítása, valamint az Esterházy-kastély kiállítása is.

A látogatók a Kresz Géza Mentőmúzeum segítségével megnézhetnek egy régi mentőauót, megtekinthetik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 311-es IKARUS buszát, a Gödöllői királyi kastély makettjét, valamint a Koszta József Múzeum óriástársát is.

PROGRAMOK