Search
péntek 1 március 2024
  • :
  • :

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD -100 éve a Városmajorban

JUBILEUMI PROGRAMOK A VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPADON

„100 éve a Városmajorban”

Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját gazdag programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli- mondta Benkő Nóra igazgató. A közkedvelt, kívül-belül megújult budai játszóhely közel nyolcvan produkcióval, különleges és látványos koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással, operettel, Színházi Szemlével, hazai és nemzetközi filmvetítésekkel, a Szabadtéri Színházak Találkozójával és a Margó Irodalmi Fesztivál– valóságos műfajkarnevállal várja június és szeptember között visszatérő és új nézőit.

Az évadot a Szabadtéri Színházak Találkozója nyitja meg június 1- 8 között. Elsősorban vidéki színházak kínálatából válogatva láthat a fővárosi közönség 10 emblematikus produkciót.

Visszatérő vendég a Margó Irodalmi Fesztivál június 9 – 12 között, amely a korábbi évekhez hasonlóan izgalmas, egyedi irodalmi és zenei programokkal, a legfrissebb könyvmegjelenésekkel várja az érdeklődőket.

A centenárium alkalmat adott a múlt történetének megismerésére, s ebben a történetben a jelen meghatározására, mely a hagyományos, kizárólag szórakoztató-nyári színházi vonaltól egy magasabb minőség felé való elmozdulásról szól: 2022-ben olyan rangos színházak előadásait is láthatja a közönség, mint a Radnóti Miklós Színház Egy csepp méz, és a Katona József Színház Poppea megkoronázása című előadásai. Az Orlai Produkciós Irodától többek között ismét látható lesz a Válaszfalak, de az új produkciók, a Balkon kilátással és A szív hídjai is bekerültek a városmajori repertoárba. Érkezik Horváth János Antal rendezésében a Szentendrei Teátrum és a Manna Produkciós Iroda közös produkciója, az Árvák, valamint Thuróczy Szabolcs főszereplésével Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című előadása. Visszatér a városmajori fák alá a Győri Balett társulata, a Szegedi Kortárs Balettől pedig a Carmina Burana című előadást láthatják a tánc szerelmesei. Újra elvarázsolhatja a közönséget Rejtő Jenő megunhatatlan története, A tizennégy karátos autó a Budapest Bár dallamaival, de először válthatnak jegyet az érdeklődők a TRIP Hajó 80 nap alatt a Föld körül című fantasztikus koncertszínházi ősbemutatójára. A nemzetközi hírű Armel Opera Fesztivál a Városmajorban nyitja meg programsorozatát egy új, különleges produkcióval: a Mulat a Monarchia – karanténbalettel Szabó Máté rendezésében. A tatabányai Jászai Mari Színház egy könnyed, nyári előadást, az Illatszertárt, a Miskolci Nemzeti Színház Molière klasszikusát, a Tartuffe-öt mutatja be. A Dumaszínház idén négy előadással vendégszerepel.

A Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában hét nagyszerű vidéki és határon túli előadás mutatkozik be a főváros közönségének. A Budaörsi Latinovits Színház Shakespeare: Szentivánéji álom című komédiájával (Fehér Balázs Benő rendezése) startol augusztus végén. Gogol A revizor című darabját Béres Attila rendezte és a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatja a budapesti publikum. Csokonai több mint 220 éves alkotása, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak egyfajta abszurd élőszereplős bábjáték, a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciója. Két Csehov-mű is színpadra kerül a rendezvénysorozatban: a Sebestyén Aba rendezte Három nővér, mely a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátéka, valamint a Szolnoki Szigligeti Színház előadása, a Székely Kriszta által újragondolt Sirály. A Gyulai Várszínház és a Yorick Stúdió 2022-es Kortárs Magyar Dráma-díjas előadása, a Lázadni veletek akartam Sebestyén Aba rendezésében lesz látható. 2022-ben egy fővárosi előadás töri meg a sort: Alföldi Róbert Frivol című kortárs néptánc rendezése nem a határon túlról, sem vidékről, csupán az Átriumból kerül át egy estére a Városmajorba.

Szemle programjában szereplő előadásokat a zsűri hat kategóriában – Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb női- és férfi szereplő, valamint Legjobb női- és férfi mellékszereplő – oszt ki díjakat. A Városmajori Színházi Szemle különdíjasa az idén 20 esztendős Fidelio 2.000.000 Ft értékű médiacsomagját nyeri el. Az elismerést az egyik legolvasottabb összművészeti portál szakújságírói szavazzák meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja voksát az általa legjobbnak tartott előadásra.

A centenáriumi évad legnagyszabásúbbnak ígérkező eseménye Nyáry Krisztián kortárs író és Horváth János Antal rendező erre az alkalomra írt darabjának július végi bemutatója. A SZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem című titkos irodalmi mulatság és kesergés rendezője Horváth János Antal, szereplői pedig Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz, Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid és Kovács László. Az előadás az intézmény, valamint a park és a környék elmúlt 100 évét mutatja be az itt élő és alkotó művészek, írók, költők szemszögén keresztül.

Kültéri fotókiállítás

A színház 100 éves múltja és a park, Budapest első közparkjának története sok érdekességet hordoz. A színház munkatársai kutakodtak dokumentumok, régi, színlapok, sajtócikkek, visszaemlékezések, valamint fotók után. A kutatás eredményeit kültéri fotókiállítás formájában meg is osztják az érdeklődőkkel.

Budasteppel

Közös séták indulnak a nyár folyamán „végig vezetve a résztvevőket a történelem viharain”, miközben

bepillantást engednek a színház kulisszái mögé.

Koncertek a legkülönböző műfajokban

Komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei koncertek várják a közönséget.

Szombat és vasárnap délelőttönként a gyerekeké lesz a főszerep

Június 12-én Halász Judit műsora nyitja a gyerekkoncertek sorát. A Kaláka együttes egy páratlan gyerekprogrammal érkezik, melyen minden az állatokról szól majd. A közkedvelt Alma Együttes július 30-án lép fel. A gyerekkoncertek sorát Szalóki Ági műsora zárja augusztus 6-án József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás, Garaczi László és más költők megzenésített verseivel, melyek a legkisebbekhez is szólnak.

Folytatódnak a Kertmozis vetítések

Kedd esténként újra elérhető közösségi élményként kilenc érdekfeszítő és elgondolkodtató alkotást, nagy sikerű hazai és nemzetközi filmet láthatnak a nézők: Szerelmesfilm, Tiszta szívvel, Ifjúság, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, Üvegtigris, Liliomfi és Bizalom, valamint az 1922-ben Murnau által készített német némafilm, a Nosferatu. Egy premier előtti vetítésre is sor kerül: Fernando León de Aranoa A jó főnök című filmje Javier Bardem főszereplésével a Cirko Film jóvoltából kerül bemutatásra.

További információ és online jegyvásárlás: www.varosmajoriszinpad.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.