Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

MEFOB FESZT – Sportfesztivál felsőfokon

MEFOB FESZT – Sportfesztivál felsőfokon

Az egyetemi sporté volt a főszerep Miskolcon május 19-22. között, az első alkalommal megrendezett MEFOB FESZTIVÁLON, ahol 27 felsőoktatási intézmény részvételével 8 sportág 95 versenyszámában avattak országos egyetemi bajnokot. A rendezvény keretében lévő sportkonferencián olyan sportikonok vettek részt, mint Mocsai Lajos, Kemény Dénes, Baji Balázs, Cseh László, Kiss Gergely, Zsivoczky-Farkas Györgyi.

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezte a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) rendeztek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is.

Az egyetemi multisport eseményen nyolc sportágban 27 egyetem képviseltette magát közel ezer fővel és összesen 95 versenyszámban avattak országos egyetemi bajnokot.

Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia rejlik az egyetemistákban és az egyetemi sportban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

A MEFOB FESZT-en négy csapatsportágban – kosárlabda, futsal, vízilabda és frizbi – dőlt el a bajnoki cím sorsa. Frizbiben a Budapesti Corvinus Egyetem csapata lett az országos egyetemi bajnok, férfi és női futsalban is az ELTE nyert, kosárlabdában a nőknél Széchenyi István Egyetem csapata nyert, a férfiaknál pedig Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata lett az országos bajnok.

Vízilabdában a nőknél a Testnevelési Egyetem csapata győzedelmeskedett. Férfi vízilabdában, a Vízilabda MEFOB 2013-as kezdete óta 4x bajnoki címmel rendelkező Budapesti Gazdasági Egyetem a Budapesti Corvinus Egyemmel vívott fej-fej melletti csatájában BCE került ki győztesen. Mind a férfi, mind a női meccset dr. Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, a nemzet sportolója vezette.

A férfi vízilabda, női és férfi kosárlabda egyetemi országos bajnokság győztesei automatikusan kvalifikálják magukat az idei júliusi lengyelországi Európai Egyetemi Játékokra.

A rendezvény sikeressége a közel 100 önkéntes és három szervezet 50 szervezője áldozatos munkájának köszönhetően teljesen zökkenőmentesen zajlott. A rendezvény egyben felkészülés is a három szervezőnek a 2024-es Debrecen-Miskolc Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezésére.

A MEFOB FESZT keretében sportkonferenciát is tartottak „A közösségépítéstől a diplomáig” olyan neves előadókkal, mint Kemény Dénes, Mocsai Lajos, Baji Balázs, Cseh László, Kiss Gergely és Zsivoczky-Farkas Györgyi.

A sporteseményeket 9 kiegészítő program színesítette. Igazi fesztivál hangulat volt, a sport mellett esti DJ-s buli is várta a közönséget.

A négynapos rendezvényen tiszteletét tette Veres Pál Miskolc polgármestere, Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Kiss János országgyűlési képviselő, Rakaczki Zoltán a MEAFC elnöke, Prof. Dr. Mocsai Lajos a MEFS elnöke, Murai László a HÖOK elnöke, Juhász Péter a MEFS főtitkára és Siklósi Gergely olimpiai és Universiade ezüstérmes,világbajnok párbajtőrvívó.

Teljes sportági és eredménylista megtekinthető:  https://mefobfeszt.hu/eredmenyek/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.