Search
hétfő 22 július 2024
  • :
  • :

Virágos Magyarország: június 15-ig pályázhatnak a települések

Virágos Magyarország: június 15-ig pályázhatnak a települések

A 29. Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága 2022. június 15-ig várja a települési önkormányzatok pályázatait. Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyében a szakmai elismerések mellett idén is értékes nyereményekért versenghetnek a települések virágos parkjai, zöldellő közterületei.

A megmérettetés során ismét öt települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várják a pályázatokat, melyeket személyes látogatás során értékel a szakmai zsűri.

Idén több mint 10 millió Ft értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló szervezetek díjai, a minisztériumi elismerések és a szponzori díjak is gazdát keresnek.

Minden település elismerő oklevelet és a települési zöldfelületgazdálkodást részletesen kiértékelő szakértői véleményt kap. Az országos díjátadó mellett idén három területi díjkiosztóval is készülnek a szervezők.

A pályázóknak az idei versengés során a kategóriák településméret szerinti rugalmas kialakítása jelent könnyebbséget, de az is növelheti a jelentkezési kedvet, hogy nemcsak teljes településképpel szállhatnak versenybe a közösségek, hanem ugyanígy tematikus díjat érnek a megvalósult zöldfelület-fejlesztési projektek, a környezeti nevelési vagy partnerségi programok is.

2022-ben immár harmadszor várják a határon túli magyarlakta települések jelentkezését is a környezetszépítő versenyre.

Ebben a versenyben mindenki nyertes. A helyszínre érkező szakember csapat segít feltárni a település rejtett értékekeit és segítő javaslatot tesz azok fenntartható hasznosítására. Feltárjuk és megmutatjuk a települési jógyakorlatokat: amit jól csinálnak, azt díjazzuk, amiben kevésbé ügyesek, arra javaslatokat teszünk – foglalta össze a zsűrizés menetét Dr. Nagy Ildikó Réka a verseny nemzeti koordinátora.

Majd hozzátette – Az őszinte kíváncsiság vezérel bennünket a munka során. Szeretnénk megmutatni a zöld főtereket, a virágos utcákat, a legszebb fasorokat, az óvoda- és iskolakerteket, a közösségi településszépítő programokat, valamint a legszebb tanösvényeket az egész ország nyilvánosságának!

Az önkormányzati versenyről a https://viragosmagyarorszag.hu  oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve érdemes követni a kezdeményezés Facebook oldalát a folyamatosan érkező hírek miatt.