Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Befejeződött a Crowne Plaza Budapest teljes felújítása

Befejeződött a Crowne Plaza Budapest teljes felújítása

A hotelbe bekerült a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc

Ünnepéjes keretek között adták át a Váci úton található Crowne Plaza Budapestet május 24-én. A szálloda tavaly nyár óta úgynevezett soft opening üzemmódban működött, mostanra azonban a teljes ingatlanfejlesztést – köztük a báltermet, 11 kisebb rendezvénytermet, a Club Lounge teret, a fitness termet, és az emeleti Cult éttermet is – befejezte a tulajdonos Gránit Pólus.

A hotel története a 90-es évek végéhez nyúlik vissza. 1999-ben épült meg a Westend, majd félévvel később megnyílt az épület oldalában a szálloda ifj.Peschka Alfréd, a stúdió vezető tervezőjének tervei alapján. 20 évvel a nyitás után a tulajdonos Gránit Pólus úgy döntött, hogy az építészeti alkotást a 21. századi utazók igényei szerint újítja fel, és megbízta ezzel a lengyel Tremend építészirodát. A belsőépítészeti koncepcióban a tervezők az utazás szépségéből, a környék vibráló, nyüzsgő életéből, valamint a magyar borászatok hagyományából inspirálódtak. A tervek készítése során alapvetés volt, hogy az óriási ablakokkal és teraszokkal rendelkező, nyílt terekkel, zöldtetőkkel és a város nyüzsgő életével körülvett épület belső terének textúriái és színei szoros kapcsolatban állnak majd a kinti környezettel.

A lobby és a földszinti Axis Café & Lounge tere élénk, színekben gazdag és eklektikus, mely sok részletében reflektál a Nyugati pályaudvar 19. századi építészetére, melyet August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai jegyeznek. Az Axis, melynek meghatározó design eleme egy plafonra függesztett réz színű 3 dimenziós világító fém installáció, sötétebb és gazdagabb színvilágot kapott mint a lobby, hogy intim és izgalmas atmoszférájával becsalja a környék közönségét és élményben részesítse a térbe belépő vendégeket.

Ilyen kulturális kapcsolódást jelent az is, hogy a szálloda falain kiemelt helyeken a magyar absztrakt képzőművészet meghatározó alakjai, Haász István, Horváth Lóczi Judit és Robitz Anikó munkáival találkozhatunk.

Az első emeleti Cult étterem, a folyosók és a szobák színpalettája megnyugtató, természetes színvilágot jelenít meg – vörös terrakotta, bézs, zöldes árnyalatok idézik meg a Budapest környéki kertek hangulatát. A Cult étterem, mely texturált vakolattal, fával, sötétzöld kárpit felületekkel és drapp színű elemekkel tűnik ki, páratlan kilátást kínál a környék műemlék épületeire.

A szállodai szobák és közösségi terek kialakítása a világ több mint 400 pontján hotelt üzemeltető Crowne Plaza víziójában a munka és a szabadidő harmóniáját szolgálja. A budapesti ingatlanban három különböző zónával – munka, pihenés és alvás – rendelkező WorkLife szobákat alakítottak ki, mely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy optimalizálják a teret mind a munka, mind a pihenés szempontjából. A szobák tervezői speciális anyagokat és olyan design megoldásokat alkalmaztak, amelyek javítják az akusztikát, a sötétséget és az alvás élményét.

A szálloda közösségi tereinek gyűjtőneve Plaza Workspacemelyekre mind jellemző, hogy a hatékony munkavégzés mellett a pihenést is támogatják, így a vendégek flexibilisen válthatnak munka és a kikapcsolódás között. Ezek a terek magukban foglalnak egy co-working zónát, étel- és italfogyasztási lehetőségekkel, a beszélgetésre alkalmas helyeket és a technológiai támogatással, melyet más co-working létesítményekkel ellentétben a helyiek és a szálloda vendégei ingyenesen használhatnak.

A renováció során a tervezők környezeti szempontokat is figyelembe vettek, megtartva, felújítva minden olyan elemet a korábbi enteriőrből, mely újrahasznosítható volt.

Crowne Plaza Budapest 230 szobával, 13 rendezvényteremmel, 2 étteremmel, egy Club Lounge-al és két terasszal rendelkezik. Az Axis Café & Lounge étterme minden délelőtt 11 órától várja a közönséget helyi termelőktől származó, fenntartható, egészséges ételekkel, kávékülönlegességekkel, expressz ebéddel.

A megnyitó egyik ünnepélyes mozzanata volt, amikor Domokos Gábor a Gömböc feltalálójaként világhírűvé vált magyar kutató átadta a Crowne Plaza Budapestnek saját Gömböcét. A szálloda igazgatója Maurice Janssen elmondta, fontosnak tartják, hogy a Budapestre érkező nemzetközi vendégek a világhírű magyar tudományos eredményekkel találkozzanak, ezért ennek az egyik szimbólumát, a Gömböcöt állították ki a hotelben.

Gömböc

A világ leghíresebb geometriai formái közé tartozik a Gömböc, melyet két magyar, Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel. A tudományos szenzáció az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. A Gömböc megtalálható a világ legkülönlegesebb pontjain, legutóbb az erős magyar matematikai gyökerekkel rendelkező Stanford Egyetemen avattak Gömböcöt, de van Gömböc az oxfordi egyetem matematika tudományi központjában, a Cambridge Egyetem Tudománytörténeti Múzeumában, a Princeton Egyetem matematika tanszékén is, sőt a brit királyi család rezidenciáján is. Karikó Katalinnak is van saját Gömböce, sőt a Gömböc formáját használják az MIT kutatói a lenyelhető mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez. A Gömböcökről világtérkép is készült, melyre most a Crowne Plaza Budapest is felkerül.

 

A szállodai információ a www.ihg.com weboldalon, a legfrissebb hírek pedig a Hírszobába