Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

27. Duna Karnevál

27. Duna Karnevál Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Idén újra a megszokott karneváli hangulatban nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 27. Duna Karnevált. A több, mint negyedszázados múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivált június 3-12-ig tartják budapesti helyszíneken. Többek között a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestjével, látványos felvonulással, hungarikumok bemutatásával, világ- és népzenei koncertekkel, nemzetközi táncházzal és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezett nagyszabású gálával várják az érdeklődőket.

A fesztivál tíz napján látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét.

A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon látványos táncelőadásokkal, világ- és népzenei koncertekkel, táncházakkal, divatbemutatóval várják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén. Bemutatkoznak hungarikumaink: matyó, sárközi, dél-alföldi, kalocsai, de legényes táncokat is láthat majd a közönség, hangszerbemutatókon és népzenei koncerteken ismerkedhetnek meg a látogatók a csárdás vagy a verbunk hagyományával, a pásztorok művészetével, a cimbalommal, a tárogatóval és a dudával, de a mohácsi busójárás hagyományát is megidézik és magyar pásztorkutyákkal is találkozhat, aki a Vörösmarty térre látogat. Lesz rendhagyó divatbemutató a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteiből és azok mai, újragondolt alkotásaiból az Aurora FolkGlamour közreműködésével. A legkiemelkedőbb magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatóit csodálhatják a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorán, de a Kobuci-kertben nemzetközi táncházzal is várják az érdeklődőket.

Június 5-én, pünkösdvasárnap igazi látványossággal, hagyományos karneváli felvonulással köszöntik a fesztivált Budapest belvárosában. Több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők teremtenek karneváli hangulatot a Szent István Bazilikától induló, a belvároson át a Vörösmarty térre érkező felvonulásukkal. Pünkösdi tánckarnevál, nemzetközi táncház is várja az érdeklődőket, de az Erzsébetligeti Színházban a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt is meghirdetik a karneválon résztvevő külföldi együttesek között. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli majd.

Június 10-én a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a programsorozatra. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös műsora kápráztatja majd el a közönséget. Az est első részében a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek műsorában gyönyörködhetnek a látogatók, ahol ott lesznek többek között Bulgária, Észak-Macedónia, India, Mexikó vagy Törökország kiemelkedő tánccsoportjai. A második részben a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptáncegyüttesek közreműködésével a Petőfi évforduló alkalmából mutatnak be egy egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz – Avagy, virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel. A műsor a költő forradalmi és szerelmi verseinek gondolatait az ifjúsághoz szóló, jelenben is érvényes üzeneteit jelenítik meg táncok, zenék és Petőfi lírájának segítségével. A műsor nem csak tisztelgés a kétszáz éve született költő emlékének, hanem az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatainak megjelenítése is egyben. A műsorban közreműködik az Ötödik Évszak Zenekar.

PROGRAMOK

VÖRÖSMARTY TÉR

június 3. péntek

A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon látványos gálaműsorokkal tértáncházakkal mutatkoznak be a meghívott magyar és külföldi együttesek a pünkösdi hétvégén.

16.00–18.00

Hungarikumok a népművészetben

A Hungarikumok Gyűjteménye – Magyar Értéktár és a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékének elemeiből

Kalocsai, matyó, sárközi, nagyecsedi népzenei és néptánc hagyományok

A csárdás és verbunk hagyománya, pásztor hagyományok

Cimbalom, tárogató, duda hangszerbemutatók, népzenei koncert

Élő kiállítás a színpadon, látványos elemek felvonultatása, bemutatása, életképek, élethelyzetek, pillanatok, hangulatok megelevenítése autentikus és hivatásos előadóművészek közreműködésével.

Táncház

18.30–19.30

Divat egykor és ma…

Rendhagyó divatbemutató a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteiből és azok 21. századi adaptációi az Aurora FolkGlamour közreműködésével

20.00 – 21.00

Világzenei Koncert

Ötödik Évszak Zenekar

június 4. szombat

16.00 – 18.00

Negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál Gála

kiemelkedő magyarországi és határontúli gyermekcsoportok bemutatói, együttműködik az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület

18.00-19.00

Magyar népmesék

mesemondók és -hallgatók egy színpadon

Csernik Szende székely mesemondó és lábbábos interaktív előadása

Tértáncház

gyermekeknek

19.00–21.00

Muharay Népművészeti Gálamúsor

Hagyományőrző táncegyüttesek és zenekarok műsora

21.00

Tértáncház

június 5. vasárnap

15.00 – 16.00

Karneváli Felvonulás

Budapest szívében több száz táncos és zenész teremt karneváli hangulatot. A résztvevők a Szent István Bazilikától a belvároson át a Vörösmarty térre vonulnak. Külföldi és hazai népzenekarok, táncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok, hagyományőrző tánc és zenei csoportok köszöntik a fesztivált

16.00 – 18.00

Karnevál Köszöntése – Táncgála

a felvonuló táncegyüttesek és zenekarok bemutatói

18.00 – 21.00

Egy Hazában Sokszínűen

Hazánkban élő nemzetiségi táncegyüttesek és zenekarok bemutatói

Zenekari átállásokkal

18.00-19.00 Pravo Zenekar

19.00- 20.00 Szilvási Gypsy Band

20.00-21.00 Kolo Zenekar, Tököl Táncegyüttes

Táncház

június 6. hétfő

16.00 – 19.00

Külföldi vendégegyüttesek fellépése

Bulgária, Észak-Macedónia, Grúzia, India, Mexikó, Törökország, Olaszország, Görögország…

19.00 – 21.00

Pünkösdi Tánckarnevál

Kiemelkedő hazai táncegyüttesek produkciója

Kecskemét, Szinvavölgyi, Corvinus, Szeged, Forrás

21.00

Tértáncház

Népművészeti kiállítás és vásár a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közreműködésével

KOBUCI KERT

június 6. hétfő 20.00

Nemzetközi Táncház és tánctanulás a külföldi vendég együttesek vezetésével

Záborszky Pince – Budafok Borváros

június 8. kedd 18.00

Borvárosi karnevál

A Karnevál nemzetközi együtteseinek műsora

ERZSÉBETLIGETI SZINHÁZ – MÁTYÁSFÖLD

június 9. csütörtök

LÁNCHÍD Nemzetközi Néptáncverseny

A néptáncverseny a külföldi táncegyüttesek nemes versengése, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése a hagyományőrzés és korszerűség jegyében.

A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

június 3-12.

Folk – Flash Mob

A programokat kiegészítve Budapest belvárosában spontán „villámcsődületeket” idézünk elő. Naponta más-más tájegység táncaiból tanítunk rövid lépéssort a járókelőknek, amit rövid bemutató és tértáncház követ. Ezzel felhívjuk a figyelmet a rendezvénysorozatra és egyben innovatív és interaktív módon adunk ízelítőt a magyar kulturális örökség elemeiből.

Szerkesztő koreográfusok: Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész.

Zenei vezető: Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész

Zenei szerkesztő: Dulai Zoltán, a népművészet ifjú mestere

Programigazgató: Vincze Andrea, Bánffy Miklós-díjas

Fesztiváligazgató, rendező: Mucsi János Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

 június 10. péntek

  1. Duna Karnevál Gála

A karneváli események egyik koronája minden évben a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsor, a külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének egyedülálló, közös műsora.

  1. Világkarnevál

Az este első részében bemutatkoznak a karneválra meghívott külföldi együttesek

Bulgária, Észak-Macedónia, Grúzia, India, Mexikó, Törökország, …

  1. A Magyar Ifjakhoz, avagy virág vagy te hazám ifjúsága

A Petőfi évforduló alkalmából a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait az ifjúsághoz szóló üzenetét jelenítjük meg.

Előadásukban a Petőfi évforduló alkalmából a költő forradalmi és szerelmi verseinek eszmeiségét, az ifjúsághoz szóló, jelenben is érvényes üzeneteit idézik meg a táncok, zenék és Petőfi lírája szövetében.

Ünnepi műsoruk nem csak tiszteletadás Petőfi Sándor emlékének, hanem az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatainak eggyé olvasztása a kortalanság és egyetemesség jegyében.

A művészeti együttműködésben megvalósuló előadásban a Duna Művészegyütteshez és a Magyar Állami Népi Együtteshez neves hazai táncegyüttesek és zenekarok csatlakoznak.

Közreműködik az Ötödik Évszak Zenekar

Szerkesztő koreográfus: Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, kiváló művész

Zenei szerkesztő: Dulai Zoltán és Ifj. Csoóri Sándor

Zeneszerző: Ifj. Csoóri Sándor

Koreográfus -rendező: Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas

A fesztivál rendezője a Duna Művészeti Társaság igazgatója Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész.

További információ: www.dunakarneval.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika.Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.