Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

Átadták az Év Múzeuma 2022 díjakat

Átadták az Év Múzeuma 2022 díjakat

Az Év Múzeuma 2022 díjait a Nemzeti Múzeum kertjében adták át a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán. Az elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki.

Az okleveleket és a díjakat dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, L. Simon László, a házigazda Nemzeti Múzeum főigazgatója, Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, valamint az együttműködő múzeumszakmai szervezetek és a szponzorok képviselői adták át.

Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Olyan muzeális intézmények kapják, amelyek a stratégiai alapú fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani, amelyekkel jelentős eredményeket értek el az elmúlt egy évben.

A múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte, a bizottság felkért tagjai idén: dr. Bereczki Ibolya, mint a díj bizottságának elnöke, dr. Mészáros Balázs, dr. Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, dr. Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság képviseletében, továbbá dr. Kemecsi Lajos, az OKSZ – Országos Közgyűjtemények Szövetségének, dr. Végh Katalin, a MVMSZ – Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, és Molnárné Aczél Eszter az ICOM Magyarország képviseletében.

Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek: a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak. Ezen szempontok figyelembevételével, a bizottság döntése alapján az Év Múzeuma 2022 díj nyertese a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum lett. Az intézmény a figyelemreméltó nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásáért kapta az elismerést.

Az 1899-ben alapított múzeum legfontosabb feladatának a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, a magyar kultúrkincs, a Munkácsy életút bemutatását, feldolgozását, értékelését és óvását tekinti.

Az elmúlt két esztendő mérföldkőnek számított az intézmény életében, ugyanis ekkor nyílt az „utazás TÉRben és IDŐben” című állandó kiállítás két egysége: a festő életét és életművét 21. századi eszközökkel bemutató Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlat, valamint a Békéscsaba az évezredek idővonalán című, a várost és megyét kontextusba helyező, látványos, interaktív kiállítás. A múzeum további a Történetek ceruzától ecsetig – Jankay Tibor művészete című állandó tárlata egy hosszú és sokszínű életművet mutat meg egy új válogatásban, bepillantást engedve a művész munkamódszerébe, felfedve a vázlatokhoz, formákhoz és mintákhoz, eredetekhez visszanyúló munkamódszerét. A Tevan Nyomda művészeti öröksége című kiállítás sokszínű gyűjteményen keresztül mutatja be a nyomda szerepét. Az Orlai Petrics Soma kamarakiállítás a festő korát idéző enteriőrjelleggel berendezett tárlaton vonultatja fel a műveket. A Munkácsy Mihály Múzeum korábban több rangos szakmai elismerést is elnyert már. Kiérdemelte Az Év Múzeuma 2007 és a 2008 Vendégbarát Múzeuma díjat, valamint 2015-ben megkapta a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

A kis múzeumok kategóriájában Az Év Múzeuma 2022-ben díjat a bizottság döntése alapján a bajai Türr István Múzeum kapta az intézménynek a céltudatos stratégia mentén kialakított korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó és folyamatosan megújuló szakmai tevékenységéért, az átfogó szervezetfejlesztésért, a társadalmi felelősségvállalásáért és a régiófejlesztő, támogató szerepéért.

A Türr István Múzeum gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált. 2011 és 2022 márciusa között az infrastrukturális és múzeumszakmai fejlesztésnek köszönhetően megújult és látványtárként látogathatóvá vált a múzeum néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és régészeti raktára. 2020-ban új restaurátorműhelyt alakítottak ki, majd 2021-ben megnyílt a térség történetét és kulturális örökségét bemutató Örökségszálló című új állandó kiállítása.

Nemzetiségi bázisintézményként a Türr István Múzeum gyűjteményezési, műtárgygyarapítási és tudományos tevékenységében, közművelődési programkínálatában a városban reprezentált nemzetiségi kulturális elemek, sajátosságok is hangsúlyos szerepet kapnak. Így nemcsak a város, hanem a soknemzetiségű bácskai térség olyan kulturális intézménye és szolgáltatója, aki ügyel arra, hogy a nemzetiségi értékek releváns egyensúlyban jelenjenek meg a közgyűjtemény műtárgygyarapításában, tudományos, közművelődési, kulturális, pedagógiai szolgáltatási kínálatában.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménynek érdemelte ki.

A fődíjak támogatói a MúzeumDigitár és a Pazirik Kft. voltak, akik digitális szolgáltatások biztosításával segítik elő, hogy a nyertesek új, a virtuális térben megjeleníthető múzeumi tartalmakat hozhassanak létre és tegyenek minél szélesebb körben hozzáférhetővé.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.