Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

EFOTT Fesztivál

Otthonra talált az EFOTT Fesztivál

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén. Idén nyáron a Sukorói-félsziget ad otthont az egyetemisták legnagyobb fesztiváljának, ahol reményeik szerint hosszab távra rendezkedhetnek be.

A beharangozó sajtótájékoztatón elmondták, hogy majdnem két év telt el a felsőoktatásban, amely idő alatt a fiatalok alig találkoztak egymással, így a COVID az egyetemi közösségeket is rendesen megtépázta. Ezért fontosnak tartják, hogy az EFOTT egy olyan rendezvény legyen, amely segíti ezeket a közösségeket újraalkotni és megerősíteni, a nappali programokat összefogó UNIverzum pedig egy találkozási pont lesz, ahol mindenki megtalálja a már meglévő, vagy a jövőbeli haverokat. Az UNIverzum olyan, mint maga az egyetem; csak órák és vizsgák nélkül.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott az EFOTT új fesztiváligazgatója dr. Lasztovicza Gábor, aki többek között arról beszélt, hogy az EFOTT nem csak esti bulik sorozata, hanem egyedülálló élmény, ahol a kapcsolt programok, a kiállítók, a nappali aktivitások folyamatos és tartalmas kikapcsolódást biztosítanak, és ahol érdemes még délelőtt kikelni a sátorból. Majd hozzátette, ezt az idei évben még inkább szeretnék erősíteni, így a nappali programokat újrastruktúrálták és összehangolták annak érdekében, hogy a fesztivál minél inkább megmutassa: egyetemistának lenni menő!

Az EFOTT nagyszínpadán fellép John Newman, Regard és Riton mellett az amerikai hiphop és R&B énekes Akon is, akinek a nevéhez olyan sikerek fűződnek, mint a Locked Up, a Lonely, a Smack That vagy az I Wanna Love You. Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Eminem, Snoop Dogg vagy David Guetta. Több millió lemezt adott el világszerte, ötször jelölték Grammy díjra és az első szóló előadó a világon, aki egyszerre foglalta el a Billboard Hot 100 első és második helyét.

A Fesztivál két kültéri színpaddal és két arénával is várja a vendégeket, melyeken a nemzetközi fellépőkön túl idén is felvonultatja a magyar zenekarok többségét. Így a Wellhello, a Halott Pénz, a ByeAlex és a Slepp, a Bagossy Brothers Company mellett T. Danny és BSW is várja közönségét a sukorói rendezvényen.

Mindezeken túl számtalan zenei színpaddal készülnek a kiállítók is (pl. Radio1 stage, Hajógyár), így a populáris és a klubzene stílusa mellett a retro, az alternatív, az RnB, de még a jazz kedvelői is megtalálják a számukra kedves bulihelyszínt. Az EFOTT vendégei biztosan nem fognak nélkülözni a zenei műfajokban.

Az eseményen részt vett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora dr. Gyuricza Csaba is, aki azt mondta: “házigazdaként hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy az idei fesztivál a legzöldebb legyen, melynek középpontjában a környezettudatosság és a fenntarthatóság áll. Egyedülálló módon olyan fesztivált szeretnénk szervezni, amelyről elmondható, hogy teljesen hulladékmentes. Körforgásos gazdálkodás keretében megszervezzük az ott keletkező biológiailag bontható hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, valamint további komposztálását. Emellett egy közösségi komposztáló üzemeltetését is vállaljuk, amelyen napi rendszerességgel mutatjuk be a fesztiválozók számára a komposztálás folyamatát, az általuk termelt hulladékok, pl. újrahasznosítható evőeszközök kezelési lehetőségeit. Szórakozva tanítani, tanítva szórakoztatni – leginkább ezzel a mottóval jellemezhetjük a MATE jelenlétét, élményt adó, interaktív programokkal várjuk ugyanis a fiatalokat az EFOTT UNIverzumban. Célunk az edukáción keresztül a tájékozottság, az érzékenység és a tudatos felelősségvállalás kialakítása a fiatalokban, a fenntarthatóság társadalmi, gazdasági és környezeti vetületének bemutatása.”

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a fesztivál Spotify playlistjére, valamint a www.tiedafesztival.hu weboldalra, mely a rendezvényhez közeledve egyre fontosabb szerepet fog betölteni a fesztivál élmény bemutatásában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.