Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája – Az éjszaka, amikor minden életre kel!

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár huszadik alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.

A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket délutántól egészen éjfélig.

Az idei év tematikája az ÚJRAGOMBOLT HAGYOMÁNYOK

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.  Ezért is fontos megmutatni, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva”, azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudják azt a múzeumok bemutatni a látogatók számára – mondta Hoppál Péter.

(forrás: Múzeumok Éjszakája))

2022-ben Szolnok városa a kiemelt helyszín, ahol 23 városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – tudtuk meg a Szolnok Megyei Jogú Város polgármesterétől Szalay Ferenctől a beharangozó sajtótájékoztatón.

Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy az esemény szóvivőjeként népszerűsítse azt.

(forrás: Múzeumok Éjszakája))

A magyar zsidó közösség kulturális és vallási létesítményei is bekapcsolódtak a rendezvénysorozatba

Amit kínálnak: szombatbúcsúztatás az országos főrabbival, majd számos izgalmas program gyönyörű és különleges helyszíneken. Lesz zenés irodalmi est, monodráma-előadás, tárlatvezetés, természetesen lesznek koncertek, sőt, a rendelkezésükre áll majd egy rabbi is, akitől bátran bármit megkérdezhetnek a zsidó vallásról.

A gyerekeket is várják számtalan szórakoztató és egyben hasznos programra

Összesen 251 gyerekprogram közül lehet választani országszerte és több mint 200 kreatív foglalkozást is tartanak a múzeumok. A teljesség igénye nélkül kiemelünk néhányat szerte az országból a lehetőségek közül:

Székesfehérváron a Szent István Király Múzeumban – egy óriási társasjáték keretein belül – felépíthetik a Szent István által alapított koronázó bazilikát.

Abonyban a Művelődési Házban és a Falumúzeumban a misztikus Drakula gróf nyomába eredhetnek egy éjszakai városi túrán, szabaduló játék keretében.

Győrben a Kreszta-Házban a Kovács Margit állandó kiállításán a Nyomozz a korong körül! – térképes nyomozójátékkal várják a gyerekeket.

Tatabányán a Bányászati és Ipari Skanzenben az érdeklődők a mélybe ereszkedhetnek, és a legkisebbek különböző érdekes feladatok mellett, elvégezhetik a bányamanóképzőt.

Veszprémben a Fenyves Malomban, molnár bőrébe bújhatnak a kíváncsiskodók. Látványőrléssel egybekötött interaktív produkció vár az odalátogató kiskorúakra is.

Akik imádják a festményeket és képzelőerejük határtalan, összeállíthatják Legoból a saját éjszakai tájképüket, nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokába, ahol akár foszforeszkáló legokockák felhasználásával építkezhetnek.

Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban ezen az éjszakán az is kiderül, hogy mit rejt a tulipános láda, amiben réges-régen a fiatal lányoknak a hozományt gyűjtötték, és nem mellesleg a gyerekek be is öltözhetnek a korhű ruhákba.

Budapesten az Álmok Álmodói kiállításon a Millenárison interaktív csillagászati élmény stand várja a gyerekeket a Svábhegyi Csillagvizsgáló jóvoltából. Lesz meteoritsimogató, távcsöves napészlelés, plüssbolygós Naprendszer modellezés, távcsöves égboltmegfigyelés, lézeres csillagképtúra.

A felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti résztvevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti mentrend szerinti tömegközlekedési eszközökön.

A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban.

Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.