Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Klassz a pARTon! Fesztivál

Klassz a pARTon! Fesztivál

Ingyenes nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

A Cimbora Alapítvány  2022. július 11. és augusztus 4. között nyolcadik alkalommal rendezi meg a Klassz a pARTon! fesztivált, amit 2015-ben Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész alapított. A sajtótájékoztatón elmondták, kihozták a klasszikus zenét a koncerttermek falai közül, hogy a közönség ne a megszokott keretek között, ne a megszokott formában, hanem szabadtéren, a vízparton, parkokban, ligetekben – a fűbe heveredve vagy akár egy csónakból hallgathassa a koncerteket. A vízpart mellett kiemelkedő szépségű történelmi helyszínek is otthont adnak a fesztiválnak, templomok, kastélyok – Tihany, Balatonszemes, Keszthely, Tata.

A fesztivált a Pesti Vigadóban nyitják meg július 11-én, amely Csordás Klára, Érdi Tamás és Grazioso Kamarazenekar koncertje, vezényel Nicolas Krauze.

Pesti Vigadó: Július 11-én CSORDÁS KLÁRA, ÉRDI TAMÁS ÉS A GRAZIOSO KAMARAZENEKAR KONCERTJE, VEZÉNYEL NICOLAS KRAUZE

NICOLAS KRAUZE, CSORDÁS KLÁRA, ÉRDI TAMÁS

A fesztiválon újra fellépnek külföldi művészek, a sziciliai GLI ARCHIE ENSEMBLE, NICOLAS KRAUZE karmester Franciaországból, PETER CAELEN zongoraművész Hollandiából és GIUSEPPE NOVA fuvolaművész Olaszországból.

A Balaton északi partján hét, a déli parton hat település ad otthont a koncerteknek. A rendezvénysorozat idén két új helyszínnel, a fonyódi Panoráma Stranddal és a balatonszemesi Páduai Szent Antal templommal bővült.

Tatán, az Öreg-tó partján már harmadik alkalommal rendezik meg a koncerteket. Idén a város 2022-es Fellner Jakab Emlékévéhez is kapcsolódnak. A 300 éve született Fellner Jakab a barokk építészet jelentős alakja, akinek számos épülete áll Tatán.

CIMBORA ZENELIGET

A családokra és a gyerekekre is gondoltak. Gulyás Dénes rendezésében bemutatják július 16-án A varázsfuvolát, amely kifejezetten a fesztivál számára készült.

Családi program: Július 16-án A varázsfuvola

Simon Izabella zenés-mesés gyermekműsora – A kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló – a keszthelyi kastélyban lesz látható. A strandokon különféle interaktív hangszerbemutató és zenei foglalkozások is lesznek, például a Tóth Levente Trió DOBbantsunk együtt programja, vagy a Mocorgó koncertek, ahol a zenészek az izgő-mozgó kicsiket várják. A Cimbora Zeneliget sorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatja.

MINDENKIT VÁRNAK !

Keresik új közönségüket, azokat, akik csak azért nem járnak „komolyzenei” koncertekre, mert megriadnak már a szótól is, vagy anyagi, távolsági okokból elérhetetlen a számukra. Különféle interaktív, beavató programokkal is kísérleteznek, hogy még több embert megszólítsanak, és olyanokat is elérjenek, akik teljesen más céllal indulnak el otthonról egy nyári estén.

51 program lesz, ebből 38 esti koncert és 13 előadás gyermekeknek szóló koncert illetve egyéb zenés program, 42 szólista és 19 zenekar lép fel a fesztiválon.

Idén 15 településen – Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Budapest, Fonyód, Keszthely, Siófok-Balatonszéplak, Szigliget, Tata, Tihany, Vászoly, Zamárdi – hallhatóak a fesztivál koncertjei.

További információk: www.klasszaparton.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.