Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

MAGYAR ZENE HÁZA

MAGYAR ZENE HÁZA 

Ősszel újabb attrakciókkal gazdagodik a ház kínálata

Batta András a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az első félévet értékelő sajtótájékoztatón bejelentette, már több mint 440 ezren jártak a Liget Budapest részeként megvalósult intézményben a januári nyitása óta, ezzel a fővárosi kulturális élet meghatározó helyévé vált.

Ilyen volt a Magyar Zene Háza első féléve

Megtudtuk, számos első alkalmat élhettek meg az első félévben, például először járt Magyarországon az amerikai soul, jazz és rock’n’roll zenét ötvöző Delvon Lamarr Organ Trio, a Grammy-díjas Aiofe O’Donovan, de itt tartott lemezbemutató koncertet a KéknyúlVeni és az Anima Sound System is. Frenetikus koncertet adott a Battles, dupla teltház élvezte Robert Henke retrofuturista audiovizuális műsorát.

A nagy találkozások helyszíne is volt a Ház, magyar és külföldi előadók első alkalommal léphettek együtt színpadra: izgalmas egymásra találás volt a tuvai Huun Hur Tu és a Kerekes Band koncertje, korok és világok fonódtak össze a Szent Efrém Férfikar és a korzikai Ensembele Tavagna műsorában. Társművészetek kapcsolódására jó példa a Neked8 koncertje, mely az abszurd témáját járta körbe Örkény István segítségével. A város-sorozat részeként első alkalommal Debrecen zenei élete mutatkozott be, kurátori hétvégék keretében pedig Harcsa Veronika, majd Lukács Miklós szerkesztette a programot a Házban.

Büszkeséggel tölt el az első szezon eredménye, ez a fantasztikus Ház levizsgázott, és a közönség rajongása, szeretete, az itt dolgozó csapat lelkesedése tölti meg a Házat. Jó és érdemes ide belépni!”- mondta Batta András.

Horn Márton a Magyar Zene Háza intézményigazgatója arról beszélt, hogy a hármas osztatú intézmény minden szintjén megjelenik a zene, a koncertek, kiállítások és ismeretterjesztő programok egymást építve, segítve új és egyedi zenei élményt adnak a látogatóknak.

Majd hozzátette: „Újításban nincs hiány a Házban, az állandó kiállítás forradalmasította a hazai klasszikusabb kiállítási élményt, a program iránti érdeklődés a nyitás óta töretlen, január óta már több mint 40 ezren váltottak rá jegyet. A Hangdóm kísérleti produkciói több mint 35 ezer látogatót vonzottak a Házba, a magyar könnyűzenére fókuszáló könyvtár, a zenepedagógiai programok élmény alapú foglalkozásai mind újat adnak a zenei nevelésben.”

Ősszel újabb attrakciókkal gazdagodik a ház kínálata: ismert fellépőkkel, kísérletező alkotóművészekkel, ismeretterjesztő programokkal, novemberben pedig a magyar poptörténetet bemutató, átfogó és elképesztően látványos időszaki kiállítással várja a látogatókat.

Ilyen lesz a Magyar Zene Háza 2022. második féléve

2022.II. félév, ősz/tél

Az őszi szezonban számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét az MZH-ban, de mindegyikük egy kicsit más oldalát domborítja ki a zsánernek: az amerikai alternatív rock egyik vezető alakja, a Red House Painters zenekarral indult Sun Kil Moon aki a nagyon személyes történetmesélésben hisz.

Becca Stevens a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba, Otis Taylor személyében pedig az első igazi bluesos dalszerzőt köszönthetjük a házban.

Innovatív zenében sem lesz hiány, a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan agyrobbantó koncertet ad majd, akár csak a k-pop egyik legígéretesebb formációja, a dél-korai népzenét poppal úttörő módon keresztező Leenalchi. Alva Noto pedig az elektronikus zenében meghatározó figura, már több mint húsz éve.

Magyar popzenéből ugyancsak széles a kínálat

Dés András osztrák és hazai zenészekkel kollaborál, majd Sebő Ferenc munkássága előtt tisztelgő produkció lesz látható. Gloria (Dányi Krisztina Morningdeer utáni projektje) és Berger Dalma egy estén mutatja be új előadói néven első lemezét, illetve EP-jét, Frenk szintén friss albumot koncerteztet.

Zoránt ilyen intim közelségből nem nagyon lehet máshol látni. De azt sem, ahogyan menő előadók – Ohnody, Balla Gergely (Platon Karataev), Okos Viola (Odd ID) és Sam Redbreast Wilson – zenélés mellett mesélnek, beszélgetnek is a dalszerzésről a Dalszerzők köre sorozat második kiadásában.

Jazzben határkereső produkciók követik egymást, a Tálas Áron Trio Palya Beával és Szalóki Ágival közelíti a népzenéhez a műfajt. Az izlandi ADHD a jazz és rock, még inkább a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

A határok átlépése a művészeti ágak között is igaz, az indiepopos Bermuda Szerb Antal Utas és Holdvilágát dolgozza fel, az Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis elnevezésű est a két azonos című Esterházy-alkotás, a 17-18. századi zeneszerző Esterházy Pál és a 20-21. századi író, Esterházy Péter műveit köti össze, de Pilinszky János munkásságának is szentelnek egy zenés estet.

A klasszikus zenében Bachtól (Bach-kép-más-képp – Rozmán Lajos C klarinét koncertje) Debussyig (Debussy kamaraművei) utaztatnak, a nevükhöz hű, sokszoros díjnyertes cseh trió, a Trio Bohémo Dvořák-, Liszt- és Schoenfield-darabokat játszik, a fiatal olasz kamaraegyüttes, az Ensemble Tolmetes karácsonyi koncertjét a barokknak szenteli. Kirill Troussov hegedűs Szűcs Mátéval, Fejes Krisztinával és Onczay Zoltánnal ad koncertet.

Tradicionális és a világ számos pontjáról érkező globálzenei előadók közül ősszel a 25. évét turnéval ünneplő román rezes Fanfare Ciocărlia szeptemberben örömzenél (a Sam Lee-fellépés mellett ez is a Hangvetővel közös produkcióban megvalósuló koncert lesz). Szakrális zenei sorozatban az indiai énekes Ustad Wasifuddin Dagar és a tunéziai multikulturális előadó Ghalia Benali lép fel. A tavaszi szezonhoz hasonlóan ősszel is lesznek tájegységekre koncentráló népzenei gálakoncertek, Mozsika és gardon címmel októberben a Gyimes szerepel a fókuszban, decemberben pedig Felföldi utakon címmel a felvidék. Az évet pedig Herczku Ágnes Emlékül című műsora zárja.

Majd jön a norvég zongorista-csellós Håvard Enstad, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a marokkói-brazil-spanyol LALA Tamar, vagy éppen a szabadkai születésű, Németországban élő avantgárd-énekes, Thea Soti.

Tematikus események is lesznek, rögtön szeptember 1-től négy napra a távol-keleti klasszikus zenéé a terep, neves japán és magyar zenészek adnak közös koncerteket a Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon. Szintén folytatódik a tavasszal indított város-sorozat, ezúttal Veszprém zenei élete mutatkozik be a Házban, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi estje mellett a záró gálakoncerten a Mendelssohn Kamarazenkar és Snétberger Ferenc is játszik. Ősztől az Operabeavató széria is beköltözik a Zene Házába, a Bánk bán egész évadon át tartó világának lesz a helyszíne, és a nagysikerű Brain Bar programsorozat is a Házban keresi a választ arra, hogy mi tesz minket emberré.

KIÁLLÍTÁS

A látogatók nagykedvence, az állandó kiállítás és a hangokkal kísérletező Kreatív Hangtér májusi átadása után novemberben megnyílik a magyar pop történetét eddigi legátfogóbban bemutató, elképesztően látványos időszaki kiállítás is. Az állandó kiállításhoz hasonló technikai megoldásokon keresztül az új tárlat 1957-től, az első magyar lemez születésétől 1993-ig, a Sziget Fesztivál megjelenésééig veszi végig a pop alakulását hazánkban.

„Nagy erőkkel dolgozunk az installációkon, hamarosan megkezdődnek a beépítési munkálatok is. Az állandó kiállításuk tapasztalataival a hátunk mögött igazán rendkívüli programmal várják vissza a látogatóikat – mondta el Horn Márton. Majd hozzátette: „A Ház leginnovatívabb helyiségébe, a Hangdómba is érdemes időnként visszalátogatni, hiszen a vetítések repertoárja minden hónapban bővül, az új filmeket Dome live címen premier vetítéssel, vagy élőzenei kísérettel mutatjuk meg a nézőknek.”

Zenepedagógia

A Zene Háza védjegyeként is nevezhető ismeretterjesztés nem csak önállóan, hanem a koncertprogramok és a kiállítások tartalmaként is megjelenik a Házba. A koncerteken rendszeresen találkozhat a közönség olyan különleges tartalmakkal, melyek a zenehallgatás élményét egészítik ki, ilyen például a szeptembertől induló infó-koncert műfaja, mely az ismeretterjesztést és a zenehallgatást hozza egy platformra. A kiállítások is gazdagodnak az interaktív tárlatban mikro-koncertekkel, amelyek lehetőséget adnak az aktuális témához illő élőzene-hallgatására.

Ősztől minden korcsoport számára indul programsorozat a Házban: folytatódik a legkisebbek körében nagy népszerűségnek örvendő Ringató foglalkozás, míg filmvetítésekkel zenetörténeti barangolásokkal, közös énekléssel és zenéléssel elindul az idősebbeket összehozó klubélet is. Felnőttek számára indított szabadegyetemi program részeként folytatódik Tóth Árpád karnagy nagysikerű Hangadó sorozata a világtörténet legnépszerűbb dallamaival, míg Bognár Szilvia a magyar népdalokat dolgozza fel közös zenéléssel, énekléssel. Juhász Előd zenetörténész önéletrajzi beszélgetéseket tart Marton Évával, Zoránnal, Vásáry Tamással és Wolf Péterrel Aranyalbum című programsorozata keretében. Folytatódnak a népszerű könyvtári programsorozatok is, a Rock and Roll szabadegyetem és Rockfilmklubra gyorsan fogynak a jegyek, érdemes időben lecsapni rá.

A kiállításlátogatást és zenepedagógiai foglalkozást összekötő program ősszel is folytatódik 9 választható témában. A hétvége ősszel is a családoké lesz a Házban, az új szezonban a társművészetek és a zenei műfajok sokszínűsége kerül fókuszba a gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas programokon.

További információ: www.magyarzenehaza.com

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.