Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

40. Balaton-átúszás

Rajtol a 40. Balaton-átúszás

A Balaton-átúszás 44 éves múltra tekint vissza a hazai szabadidősport kultúrában, melyet 1979 óta rendeznek meg. Idén július 23-án rajtol az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport eseménye, a 40. Lidl Balaton-átúszás. Az esemény előkészületeiről, érdekességeiről a szervezők sajtótájékoztató keretében számoltak be a La Vida rendezvényház Budapest termében. Az eseményen részt vett Navracsics Tibor – Területfejlesztési miniszter, Révész Máriusz – Aktív Magyarországért felelős államtitkár, dr. Eleki Zoltán ezredes – MHP Kiképzési Csoportfőnökség mb. csoportfőnök helyettes, Tőzsér Judit – vállalati kommunikációs vezető, Lidl Magyarország, és természetesen Máth István – ügyvezető versenyigazgató, Aranyhíd Balatonátúszó Kft.

A versenyigazgató elmondta, hogy a klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer, a rajt szokásosan a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12.30-ig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand, ahová legkésőbb 15.30-ig meg kell érkezni. A 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtol, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni. Ezen kívül a tavalyi évhez hasonlóan a távot SUP-pal is lehet teljesíteni.

Eleki Zoltán ezredes bejelentette, hogy az Úszó Erőd tagjai – a Magyar Honvédség katonái és a honvédség dolgozói – ezúttal közel 300 fővel képviseltetik magukat az eseményen. Az elmúlt években már összesen 6000 katona úszta át a Balatont. A honvédség ezen kívül húsz éve már a szervezési és logisztikai biztosítási munkákból is kiveszi a részét.

Névadó szponzor már hatodszor a Lidl. Tőzsér Judit a vállalat kommunikációs cégvezetője arról beszélt, hogy a Lidl kommunikációjának egyik legfontosabb pillére az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítése. Mint mondta, a Balaton-átúszás remek lehetőség, hogy játékos és edukatív formában hívják fel a figyelmet ezek jelentőségére. Majd hozzátette, a rendezvényre olyan szórakoztató programokkal készülnek, amelyek összekapcsolják a táplálkozást, az egészéget és a sportot.

Az Aktív Magyarországért felelős államtitkár kiemelte, a Balaton-átúszás egyedülálló esemény, ekkora tavat egyszerre ennyien és ilyen szervezetten sehol máshol nem úsznak át a világon.

Jó idő esetén közel tízezer résztvevőt várnak a szervezők.