Search
hétfő 22 július 2024
  • :
  • :

A legszebb operaslágerek sztárszopránnal a Margitszigeten­ – Aida Garifullina Operagála

Operagála a Margitszigeten – sztárvendég Aida Garifullina

A Margitszigeti Színház több mint nyolc évtizedes történetét olyan felejthetetlen nyáresték írták, mint amilyennek Aida Garifullina produkciója is ígérkezik augusztus 2-án.

 Az idei margitszigeti Operagálán az operairodalom leggyönyörűbb darabjai csendülnek fel, melynek sztárvendége Aida Garifullina, a fiatal és gyönyörű tatár sztárszoprán, a legnagyobb operaházak és koncerttermek csillaga, aki Pier Giorgio Morandi karmester vezényletével, a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretében áll majd a közönség elé. 

Aida Garifullina  karrierje során olyan partnerekkel lépett már fel, mint Zubin Mehta, Dmitri Hvorostovsky, Andrea Bocelli, Plácido Domingo és Juan Diego Flórez. Hangját a mélység, a melegség és a gyengédség teszi összetéveszthetetlenné. Ízlése, stílusa, visszafogott érzelmessége, természetes szépségével együtt az opera egyik legelbűvölőbb alakjává teszik. A világsajtó egyszerűen csak „kazáni énekesmadárnak” nevezi, akinek lábai előtt hever a világ.

Budapesti szereplése előtt énekel Bécsben Gildát a Rigolettoban, Berlinben Liut a Turandotban, Münchenben Musettát a Bohéméletben. A magyar közönség elé Puccini, Verdi, Gounod, Bellini legszebb áriáival lép majd a színpadra. Brickner Szabolcsnak köszönhetően duettekből sem lesz hiány, a Bohémélet és a Traviata dallamai így a Libiamo is helyet kaptak a műsorban.

„Én teljesen szerelmes vagyok Budapestbe! Kétszer jártam már itt, először a híres zenei producer, David Foster és a magyar hegedűművész, Mága Zoltán meghívására, egy karácsonyi koncert apropóján, másodszor pedig mikor egy duettet vettem fel Maestro Placido Domingo-val a hamarosan megjelenő új albumához. Így már volt lehetőségem megnézni Budapestet télen és ősszel, és mivel nagyon bájosnak találtam, boldog vagyok, hogy most nyáron is visszatérhetek ide. A Margitszigeten nem voltam még, de remélem, hogy egy nagy ünnep lesz ez a koncert, egy egész estés, a legszebb áriákkal és dalokkal tarkított gyönyörű utazás. Szeretnék mosolyt csalni az emberek arcára!” – nyilatkozta az énekesnő.

Aida Garifullinát a ma és a holnap legizgalmasabb operadívájaként szokta emlegetni Placido Domingo, hiszen amellett, hogy a 2013-as Operalia versenyen aratott győzelme óta már az operaszínpadok legkiemelkedőbb karmesterei, köztük Valerij Gergiev, Gustavo Dudamel, Zubin Mehta, Kent Nagano, Antonio Pappano, Yannick Nezet-Seguin és Placido Domingo zenei irányítása alatt énekelt, a klasszikus és modern zenei gáláknak, koncerteknek is állandó vendége. 2017-ben megjelent első lemeze, az „AIDA”, elnyerte az év legjobb szólóalbuma díjat, sőt, Rimszkij-Korszakov „The Golden Cockerel” című művének feldolgozásáért a Legjobb operafelvétel kategóriában Grammy-díjra is jelölték. Olyan legendákkal lépett már színpadra mint Andrea Bocelli és Robbie Williams, vendégszólistaként énekelt Carl Orff Carmina Burana-jának a pekingi Tiltott Városban tartott előadásán. Mozivásznon is kipróbálhatta magát, Stephen Frears Florence – A tökéletlen hang című, Oscar-díjra jelölt filmjében, ahol Meryl Streep és Hugh Grant főszereplése mellett, Lily Pons operaénekesnőként tűnt fel. Számos jótékonysági alapítvány igazgatóságának tagja, állandóan részt vesz valamilyen humanitárius projektben. 2020-ban Ferenc pápával való találkozását követően a Vatikán éves adománygyűjtő karácsonyi koncertjén is fellépett.

A magyar fővárosban válogatott áriacsemegékkel lép fel, hogy bűvös énekével, fiatalos lendületével, kacér pillantásaival elvarázsolja az opera szerelmeseit, és a műfaj szkeptikusait egyaránt.

„Imádok színpadon lenni, hiszen ez az a hely, ami összeköt a közönségemmel! A csillagos ég alatti szabadtéri gálakoncertekben pedig van valami varázslatos, valami igazán romantikus és különleges.” – mondta a szabadtéri koncertről Aida Garifullina.

Az estet Pier Giorgio Morandi dirigálja majd, aki a milánói La Scala zenekarának első oboistájából lett karmester. Zeneszerzői és karmesteri tanulmányai alatt olyan zenészóriásoktól sajátíthatta el az operák és főként az olasz operajátszás tradíciójának minden műhelytitkát, mint Leonard Bernstein, Seji Ozava és Ferdinand Leitner. Morandi vendég karmesterként 1990 óta Olaszország és a világ számos híres operaházában többek között például Palermoban, Triesteben, Rómában, Marseilleben, a Szöuli Nemzeti Operában, a Teatro Colón Buenos Airesban, a Stockholmi Királyi Operaházban, a Coppenhágai Királyi Operaházban, a Deutsche Oper Berlinben, valamint a londoni Royal Albert Hallban is dirigált már. A szimfonikus repertoár elismert tolmácsolójaként pedig többek közt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Budapesti Filharmoniai Társaság Zenekarával és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral is dolgozott együtt. Aida Garifullinával a margitszigeti lesz az első közös koncertjük, de mindketten nagyon várják a közös munkát.

További információ : www.margitszigetiszinhaz.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.