Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Szent István Filharmonikusok

Szent István Filharmonikusok

A 68 éves művészeti múlttal rendelkező zenekar, a hazai komolyzenei élet kiemelt kategóriás együttese. A magyar kulturális életben gyermek- és ifjúságnevelő munkája egyedülálló nemzeti értéket képvisel, de minden évben rendez hagyományos klasszikus zenei programokat is.

 A Szent István Filharmonikusok 2022/23-as évadát sajtótájékoztató keretében hirdették meg. A zenekar idén négy bérletprogrammal várja az érdeklődőket. A eseményen részt vett  Antal Mátyás karmester, Záborszky Kálmán karmester, művészeti vezető, Dr. Solymosi Tari Emőke művészeti vezető és Perencz Béla opera énekes.

A Stephanus hangversenysorozat a zeneirodalom mesterművein, valamint izgalmas ritkaságain keresztül szólítja meg a közönséget a Müpában

A koncerteket hazai és nemzetközileg is elismert karmesterek dirigálják – az idei évadban Antal Mátyás, Rajna Martin, Makovecz Pál, Vashegyi György vezényel. A bérlet programjain eddig több, mint 65.000 néző tekintette meg a klasszikus zenei előadásokat. Október 2-án Mahler: A panaszos dal című művének háromtételes eredeti változatának magyarországi bemutatóját is láthatják az érdeklődők.

A Gaudeamus bérletben 5 koncert hallható a Zeneakadémián

Hivatásos együttesként a Zeneakadémia 2013-ban történő újranyitása óta körülbelül 16000 fő látogatta a hangversenyeket. A sorozat megszólítja a középiskolás korú diákokat. A sorozatot látogatják a klasszikus zenét kedvelők, de cél, hogy felkeltse a középiskolás korosztály érdeklődését is a komolyzene iránt. A sorozat szerkesztésekor fontos szempont, hogy a hangversenyek témái érintsék a középiskolai tanulmányok anyagát, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Gondolatébresztő, a fiatalokat magukkal ragadó darabok kerülnek bemutatásra – idén többek között Lajtha 1950-ben íródott miséje, valamint Dubrovai László négy Petőfi dalciklusa, ami ősbemutató lesz.

A Téli bérlet koncertszéria 4 alkalmas sorozat a Pesti Vigadóban.

Decemberben indul ünnepváró tartalommal, majd tavaszig további hangversenyek kerülnek bemutatásra.

Pastorale

A hangversenysorozatot a felnövekvő generációk már 1997 óta látogatják. A gyermekes családokat megszólító bérlet tavasszal négy hétvégén szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre az érdeklődőket. A sorozatban rendszerint bemutatásra kerül egy opera, illetve valamely tájegységre jellemző népzene a tájegység néptáncaival. Továbbá rendszeresen épül előadás valamely zenekari hangszer köré, vagy kiemelt zeneszerző illetve évforduló tematikájára. Júniusban a 150 éve született Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát mutatják be Horváth Gábor vezényletével. Helyszín: Pesti Vigadó.

A Felfedezőúton című összművészeti beavató sorozat már 11 éve rendkívül sikeres. Kezdeményezője Záborszky Kálmán karmester, művészeti vezető. Célja: szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen, magas minőségben, térítésmentesen minden zuglói fiatalhoz eljuttatni az értékes művészeteket (elsősorban a komolyzenét, emellett a táncot, a filmet, az irodalmat, a cirkuszművészetet, kivetített formában a képzőművészetet, építészetet stb.); megadni a lehetőséget a fiataloknak a művészetekkel való találkozásra, arra, hogy megszeressék a művészeteket, hogy közel érezhessék azokat magukhoz, hogy kulcsot kaphassanak a művészeti alkotásokhoz és ezáltal gazdagíthassák belső világukat. A legutóbbi alkalommal a Magyar Dráma Napja kapcsán kortárs balettet, filmvetítést, kortárs operarészletet is felvonultató 50 perces összművészeti előadás tekinthettek meg a XV. és XVI. kerületi iskolák diákjai.

A művészeti ágakat zenével ötvöző sorozat szerkesztő műsorvezetője Dr. Solymosi Tari Emőke.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.