Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

7. Globális Fenntarthatósági Divathét a Budapest Design Week-en

7. Globális Fenntarthatósági Divathét

Az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSWF), csatlakozva a Budapest Design Week felhívásához és programsorozatához október 12-15 között idén különleges témával és koncepcióval mutatkozik be.

A programok a SynArFash, azaz szinergia az építészet/művészet és a divat között koncepcióra épülnek. Mottója összecseng az Új Európai auhaus kezdeményezésével is: „Jól érzem magam a ruhámban és a körülöttem lévő térben”. (“Feeling good in my clothing and the space around me“)

„Igazán jól érezni akkor fogjuk magunkat, ha a textil-, ruha-, dizájn termékeket, a körülöttünk lévő tárgyakat, épületeket egyre inkább fenntartható, környezetkímélő, értékmegőrző vagy akár újrahasznosító módon hozzák létre” – mondta az esemény kapcsán Mányiné dr.Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Magyarország Egyesület, a #GSFW alapítója és szervezője.

Október 12-én érdekes online program lesz az edukációhoz kapcsolódó konferencia, amelynek a szervezéséhez – a #GSFW globalitása jegyében – Pakisztán csatlakozott. Az előadók nemzetközi intézmények vezetői, kiemelt partner a Cumulus Association, a művészeti, dizájn oktatás és kutatás vezető globális szervezete (350 tagszervezettel), kreatíviparban oktatók, tervezők Európából, Pakisztánból, Kínából, Indiából, Sri Lankáról és az Egyesült Államokból. A program moderátora: Muhammad Fawad Noori tervez pakisztáni ő, a pakisztáni GIFT egyetem professzora és a #GSFW igazgatótanácsának kreatív vezetője.

A dizájn, a színek, a struktúrák szerepe a divatban és az építészetben egyaránt fontos. A régi épületek felújítása, vagy akár új funkciós célra történő átalakítása a divatiparban egyre jobban elterjedt újrahasznosítási törekvésekkel hozható párhuzamba. Ugyanígy mindkét területen a tervezés, gyártás, kivitelezés, vagy akár a hulladék újrahasznosítás során figyelembe kell venni az ökológiai szempontokat az energia és karbon lábnyom csökkentése érdekében.

Fenti kérdésekkel foglalkoznak és mutatják be legjobb gyakorlatukat az október 14-i nemzetközi konferencia előadói, a szakmájukban már elismert, díjazott építészek, fiatal tehetséges szakemberek és divattal, dizájnnal foglalkozó szervezetek vezetői, tervezők, művészek, projektek koordinátorai.

Kiemelt előadója a konferenciának többek között a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetség) elnökségi tagja, Nagy Csaba,  a  konferencia szakmai támogatója, Olivier Guillemin tervező az Intercolor főtitkára  Olivier Védrin tervezővel és építésszel, akik a [o,o] francia cég alapítói és ismert  alakjai a párizsi és nemzetközi művészeti életnek,  Korinna Mollá a WORTH Partnership Project, Európa jelenleg legerősebb kreatívipari projektjének koordinátora, Alia Khan az Islamic Fashion and Design elnöke férjével, Ahmad Jouffe pénzügyi tanácsadóval, aki érdekes szempontból kapcsolódik,  Ana Vasiljevic Barcelonában élő tervező, akit Gaudi építészete ihlet a munkájában és erről október 13-án az Óbudai Egyetem is tart workshopot. Ehhez a workshophoz ugyanott csatlakozik a Hello Wood építészeti iroda egy külön prezentációval a fából készült kabinjaikról.

Lukács Péter, a Hungaropec Zrt vezérigazgatója, a korábbi #GSFW-en tartott textilhulladékról tartott előadása után most az építészeti hulladékok újrahasznosítsával és kezelésével  is foglalkozik. A mai energia helyzetben nagy figyelemre számíthat Ertsey Attila előadása az autonóm, passzív házakról is. A Viaplant, amely különleges növényi alapú kreatív dekorációival támogatja a 7.#GSFW-et, igen jó példa a fenntarthatóság, környezettudatosság, a táj, építészet és design kapcsolatára. Erről beszél a konferencián a Lépték-Terv Tájépészet Iroda és a Viaplant alapítója és vezető tervezője, Szakács Barnabás. A dizájnnal, divattal és építészettel foglalkozó, hosszú éves tapasztalattal rendelkező külföldi előadók mellett helyt ad az esemény több fiatal tehetséges magyar építész bemutatkozásának is, akik erősítették a SynArFash koncepció létrejöttét: Krauth Veronika, Keresnyei Johanna, Bosányi Martin.

A #GSFW események fénypontja mindig a nemzetközi divatbemutató, ez október 14-én idén is nagyon izgalmasnak ígérkezik a FUGA Építészeti központban. A divatbemutató alatt az „Eklektikától a brutalizmusig” (2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten) című kiállítás képei lesznek a falakon és élő zenével is készülnek a szervezők.

A nemzetközi fashion show kiemelt vendégtervezője Jeff Garner, aki másodszor tér vissza a #GSFW-re, nemrég a London Fashion Week-en tartott egy nagysikerű divatbemutatót. A Budapestre szánt kollekciójában érezhető lesz a természet inspiratív hatása az anyagválasztását (kender, selyem, biopamut, lenvászon), és ezek festését illetően (növényekkel, virágokkal maga festi az anyagokat), melyhez kapcsolódik a természetből ihletett színek, formák és struktúrák használata a ruhák művészi megalkotásában. Jeffet idén felesége, az ismert amerikai színésznő, Haley Strode fogja kísérni. A showjában idén sem maradhat el Analiza Csing virtuóz hegedűművész fantasztikus játéka, akinek a ruháját a fenntartható divatban már nálunk is ismert erdélyi származású, jelenleg Londonban élő Jánosi Matilda készítette, az új Tilly Jánosi London márkanéven.

Kiemelt vendégtervező még a japán Yasuyuki-Ishii aki nagyon sokoldalú művész és tervező. Olyan műalkotásokat készít, amelyek egyszerre veszik figyelembe a művészetet és a divatot, és amelyek építészeti és szobrászati művek benyomását keltik. Most Budapesten is bemutatkozik új kollekciójával, outfitjei több különleges darabból és kiegészítőkből is állnak.

Továbbá kiemelt vendégtervező a Londonban alkotó Adam X is, az Adam X Atelier márkájával, aki lenyűgöző kollekciójával mutatja be az építészethez és a művészetekhez való hozzáállását egy külön üzenettel: „Kiss The Word”. Kollekcióját Frida Kahlo Diego Riverához írt szerelmes levele ihlette, az összes csókot Párizsban, Londonban, New Yorkban és Torontóban gyűjtötték össze hozzá, és selyem hercegnő szaténszövetre helyezték. Ez a kollekció a világnak szóló szerelmeslevélként jött létre. „Itt az ideje, hogy tárt karokkal fogadjuk be az életünk pozitív változásának új hullámát, majd a legjobbat megosszuk a világgal. A művészet legyen a világ iránti szeretet cselekedete.”

A magyar tervezőket idén Megla Rózsa (NAVONA márka) képviseli, aki a 7#GSFW koncepciója, a SynArFash, az építészet/művészet és a divat szinergiája jegyében készült új kollekcióját mutatja be. Rózsa couture kollekciójában előszeretettel használ fenntartható és természetes anyagokat, a szabásnál pedig a hulladék minimalizálására törekszik.

Ha a háborús helyzet engedi, Ukrajnából is várják a sokoldalú ukrán tervező, Makar Lieberman MAKI kollekciójának a bemutatkozását aki jelenleg az ukrán hadseregnek adományokat gyűjt és ruházatot gyárt más tervezőkkel.  https://www.instagram.com/makar_lieberman/

Október 15-én a Kiscelli Múzeum Barokk Szoborcsarnokába több újrahasznosítással foglalkozó tervező is elhozza bemutatni munkáját

Csiszár Borbála és Alexandra Polakováva közös projektjét, Réti Éva (Réthy Fashion), Viola Melinda (Violinda) és Kocsis Angéla (Kétfecske) újrahasznosított ruhát, táskát, valamint Szakács Melinda fenntartható módon készített ékszereit láthatják az érdeklődők. A velük való személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is lehetőségük lesz a látogatóknak. 

A múzeum templomterében a Határtalan Design alkotásaiban is gyönyörködhetnek a látogatók: https://design-without-borders.eu/2022/

Az esemény szponzorai: MELLOW MOOD HOTELS, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Magyar Építőművészek Szövetsége, Magyar Urbanisztikai Társaság, FUGA Építészeti Központ, Kiscelli Múzeum, Green Tool Hungary Kft, Midori-Öko Kft, Viaplant, Enagic, HELL Energy, KOMETA.

A programokról és a regisztrációkról további információk a www.gsfashionweek.com nyitó oldalán találhatók.

Érdeklődni: info@fashionhungary.com e- mail címen lehet.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.