Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Boldog születésnapot, Budapest!

Boldog születésnapot, Budapest!

Közel 150 éve, november 17-én egyesült Buda, Pest és Óbuda, és létrejött az a város, amelybe mindannyian beleszerettünk, amelyben ma is élünk. A november 17-18-i programsorozat a Budapest 150 emlékév kezdetét jelenti; legyünk büszkék az elmúlt másfél évszázadra! Ünnepeljük meg együtt, hogy idén belép a 150. évébe. Boldog születésnapot, Budapest!

November 18-án, pénteken a fővárosi mozik izgalmas, új arcukat mutatják meg a Budapest Brand Zrt. által szervezett minifesztiválon.

A Művész, a Corvin, a Puskin, a Tabán és a Toldi a fővárosi művészeti élet kultikus helyszínei, itt az alkalom, hogy újra felfedezzük azokat. Stand-up est, impró színház, filmpremier, koncertek – főszerepben a születésnapos Budapest.

A Corvin moziban felhőtlen nevetés vár: a Comedy Central kifejezetten erre az alkalomra hívta össze a stand-up nagymestereit, többek között Litkai Gergelyt, Csenki Attilát, Ács Fruzsinát és Szupkay Viktort, hogy osszák meg legviccesebb történeteiket Budapestről, a fővárosi életről.

Emellett koncertekkel és klasszikus mozis programmal is készülnek a szervezők, zenél a Mayberian Oldschool és a Budabeats, a Budapest Retró vetítése pedig visszarepít a főváros korábbi évtizedeibe.

A Toldiban aznap premier előtt láthatják a nézők a Larry című filmet, Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjét, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A rap-karrierbe kezdő vidéki fiú, Ádám története nemcsak a filmvásznon, de élőben is megelevenedik: aznap kerül sor a Budapest Open Mic freestyle rapverseny országos döntőjére is.

A Puskin moziban a Momentán Társulat dolgozza fel Budapest történeteit – és közhelyeit – nem mindennapi improvizációs játékával.

A Művészben a budapesti zenei szcéna elevenedik meg a BP Underground filmjein, elektronikus zenére és hardcore/punk vetítésre készülhetnek az érdeklődők.

A Tabán moziban a Fortepan csapata idézi fel Budapest múltját fotók és beszélgetések formájában.

További ingyenes, kapcsolódó programok

A Zene Éjszakája

November 17-én és 18-án: Több budapesti helyszínen ismét klasszikus, de nem komoly koncertekkel telik meg a főváros: a pár hete Az év zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi újra Budapest legkedveltebb kocsmáiban, kávézóiban lépnek fel. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1333108144129105

Plakátkiállítás

November 17 – december 10-ig a Városháza parkban

A Budapest Brand nZrt. felkérésére a Magyar Plakát Társaság tagjai külön erre az alkalomra készített, Budapest tematikájú plakátokat ajándékoznak a főváros születésnapjára.

Könyvtári nap

November 17-én

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Központi Könyvtár

Ingyenes vezetett séta a Palotában, majd várostörténeti érdekességek bemutatója a Budapest Gyűjteményben. Izgalmas programokkal készülnek a Főváros Szabó Ervin Könyvtár tagintézményei is. Less be a Kálvin téri Wenckheim-palota kulisszái mögé, ismerd meg a Budapest Gyűjteményt, kalandozz Zuglóban vagy akár találd meg új kedvenc fővárosi témájú regényed a téli estékre.

A mozik fénykora – várostörténeti séta

November 18-án, 16:00-18:00

Művész mozi – bejárat

Maximális létszám: 25 fő – a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés: https://form.jotform.com/222983738486372

Budapest Retró 1. filmvetítés

November 18-án, 18:00-19:20

Corvin mozi, Jávor terem

A Budapest retró – Életképek a 60-as 70-es évekből archív híradók és propagandafilmek felhasználásával idézi fel a Kádár-korszak hétköznapjainak hangulatát.

Budapest Retró 2. filmvetítés

November 18-án, 20:00-21:30

Puskin mozi, Metropolis terem

A Budapest retró 1. jó fogadtatásán felbuzdulva 2003-ban a stáb egy új négyrészes film elkészítését határozta el. Ez a következőkből áll: A pesti üzlet, A pesti ünnep, A pesti nő, A pesti vasárnap.

Afterparty Funktasztikus, Smog City és a Bökő crew fellépésével

Tink (Mulató Aztékok/Slow Village), ONE AB DJ-set

November 18-án, 23:00-05:00

Toldi Klub

További információk a programokról: www.boldogszulinapotbudapest.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.