Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Duna Művészegyüttes

A Duna Művészegyüttes új bemutatója

Táncok és imák a Duna mentén

A Duna Művészegyüttes májusban a Nemzeti Táncszínházban egy nagyszabású gálaműsor keretében ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. A jubileumi évet lezárva, legújabb bemutatójukat ugyanitt viszik színpadra, november 18-án, A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel.

A Duna Művészegyüttes célkitűzése megalapítása óta ugyanaz: élni a hagyománnyal, a nézők minden érzékszervére hatni, költészetet alkotni a néptáncból és szellemileg is megmozgatni a közönséget. A májusban megvalósuló jubileumi gálaműsoruk méltó módon emlékezett meg azokra, akik életet, nevet, saját identitást, jól felismerhető művészi arculatot, senki mással össze nem téveszthető egyéniséget adtak az Együttesnek.

Az Együttes 65. jubileumi évében egy különleges premierrel készül, hiszen őszi bemutatójuk a Duna menti népek táncait viszi a Nemzeti Táncszínház színpadára. A november 18-i előadás a jubileumi évet lezáró bemutató lesz, melynek címe – A Duna balladái – egyfajta romantikus költőiségre utal, de a ballada szó eredeti jelentésére, a táncra is. A Duna-menti népek táncaiból és zenéiből merítkezve, énekkel és tánccal elevenednek majd meg a dunai ember életérzései, a nagy folyamhoz kötődő rítusai.

A produkció tánc- és látványbéli gazdagsága, valamint a színpadkép is egyedi és különleges lesz, hiszen a Duna-menti tájegységek táncai, illetve a hatalmas folyamot és az aköré épülő szokásrendszereket egyedülálló tánc- és díszletelemekkel jelenítik majd meg a színpadon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.