Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egynapos sajtóutat szervezett Tatabánya, Majk és Tata érintésével. Megismertük a múzeumi intézmények fesztivál idejére szervezett programjait, valamint betekintést kaptunk a térség turisztikai attrakcióiba.

Tatabányán A. Pál Gabriella fogadott minket, aki elmondta, a Közép-Dunántúli régió felkeresése egész évben nagyszerű kulturális lehetőségekkel szolgál az odalátogatók számára. Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán két különleges muzeális intézmény is található. A Vértes Agorájában helyet kapó Tatabányai Múzeum a térségben felfedezett régészeti emlékeket, valamint az új- és legújabb kori emlékeket mutatja be. Tagintézménye, a Bányászati és Ipari Skanzen nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló.

Majkon Kovács Éva Zsuzsanna beszélt az érdekességekről, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programokról. Itt található a Kamaduli Remeteség, ahol a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató.

Tatán Dr. Schmidtmayer Richárd igazgatótól megtudtuk, hogy a hat évszázad építészeti jegyeit magán viselő Tatai vár 1954 óta ad otthont a Kuny Domokos Múzeumnak, amely jelenleg öt állandó és négy időszaki kiállítással rendelkezik.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az esemény kapcsán elmondta: „Hazánk turisztikai termékei között kiemelten fontos elem a kulturális turizmus. Ebből a célból évente 4,5 millió vendég érkezik, akik 13 millió vendégéjszakát töltenek el Magyarországon. A magyar kultúra története – az irodalmi, szépművészeti hagyományaink és épített örökségeink – különösen nagyszámú látogatót vonz, akárcsak az Európa-szerte sikeres komoly és könnyűzenei fesztiváljaink, rendezvényeink. A magyarországi kulturális utazások résztvevői jellemzően a belföldi turisták, de az ország attrakciói nemzetközi vonzerőt is jelentenek. Turisztikai szempontból fontos megemlíteni, hogy a magyar kultúra iránt érdeklődök és látogatók rendkívül fontos célcsoportnak számítanak, hiszen elsősorban a magas minőségű vendéglátást és szolgáltatásokat részesítik előnyben. A Magyar Turisztikai Ügynökség folyamatosan törekszik kulturális örökségeink népszerűsítésére, történelmi hagyatékaink folyamatos fejlesztésére. Az idei sajtótúrának otthont adó településeken is számos kulturális, valamint aktív – és ökoturisztikai célpontot fedezhetnek fel a térségbe látogatók.”

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatójától megtudtuk, hogy az intézmények adott tematikákhoz kapcsolhatták az eseményeiket. Mint mondta, a rendezvénysorozatban résztvevő múzeumok száma meghaladta a 120-at, és a közel 40 fővárosi mellett csaknem 80 vidéki múzeum szervezett programokat. Több mint 500 féle rendezvény körülbelül 1000 eseménye csalogatja múzeumba a látogatókat.

Ezt mind fenntartjuk” jelmondattal zajló rendezvénysorozat kiemelt célja rávilágítani a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalásaira, tisztázni a fenntarthatóság fogalmát, valamint felhívni a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire. Mindezt szórakoztatva ismeretterjesztő módon, hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, élménydús programjaikkal kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálata elérhető a rendezvénysorozat honlapján (www.oszifesztival.hu), ahol tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerint lehet válogatni. 

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.