Search
péntek 19 július 2024
  • :
  • :

PROKOFJEV-MARATON ÉLETRE-HALÁLRA

Budapesti Fesztiválzenekar – Prokofjev maraton életre – halálra

A koncertszezon egyik legpörgősebb fesztiválja a Prokofjev-maraton! Csakúgy, mint 2008 óta minden alkalommal, ezúttal is hangversenyről – hangversenyre igyekezhetünk az egynapos fesztiválon. Nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is várják a közönséget február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvényén.

Csodagyerek, lázadó, innovátor, 20. századi zseni, lebilincselően sokszínű figura – ki ne akarna eltölteni egy teljes napot a legendás orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev mágikus világában? Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ezidáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai.

 

Fischer Iván karmester minden maraton zárókoncertjén felteszi a kérdést: ki hallgatta végig a nap összes hangversenyét, és mindig akadnak ilyen hősies koncertlátogatók. Február 4-én, szombaton újra itt a lehetőség!

Ahogy minden alkalommal, idén is lesz családi koncert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: 10:30-tól a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a Farkas című zenés mese az állatok varázslatos világából.

12:30-tól ugyanitt a MÁV Szimfonikusok játsszák a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját, amit ő maga így jellemzett: „himnusz a szabad és boldog emberhez, az ő hatalmas erejéhez, tiszta és nemes lelkéhez”.

15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből.

17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekaré és Kelemen Barnabásé a színpad, aki a szerző I. hegedűversenyét játssza, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja.

19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével.

Mesés befejezésre számíthat a közönség, a BFZ ugyanis a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből játszik részleteket.

 Fesztivál Színházban 11:30-kor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével, 13:30-tól Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak, 16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival, Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel 18 órától, a nap pedig ezen a helyszínen egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével.

A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.