Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Bemutatták a Micro-Folie-t

Megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie

A Magyarországi Francia Intézet 2023 nyarán nyitja meg a Micro-Folie-t, amelynek  programja a franciát tanulóknak, a kultúra és művészettörténet szerelmeseinek, vagy egyszerűen csak a francia kultúrára nyitott látogatóknak szól.

A Francia Intézetben sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták, a világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a Micro-Folie használatával a kultúra és a franciául tanulók számára. Mint mondták, úgy gondolják, jóval szórakoztatóbb, a Micro-Folie használatával gyakorolni a nyelvet, mint klasszikus tanulási órán. Erre készítik fel a tanáraikat.

A Micro -Folie egy Digitális Múzeum, ahol a legnagyobb francia – Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera – és nemzetközi kulturális intézmények többezer digitalizált műalkotása – festmények, szobrok, színházi előadások, dizájn, építészet, tudomány stb. tekinthetők meg. 2022 óta magyar művek is bővítik a kínálatot a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Gödöllői Királyi Kastélyból, a Nemzeti Galériából és a Szépművészeti Múzeumból.

Júniusban és júliusban a Micro-Folie keretében öt különböző tematikájú francia és magyar nyelvű előadást kínálnak a közönségnek, melyeket neves művészek és ismert szakemberek fognak tartani:

Fald a művészetet! – Gasztronómia a művészetben

Előadó: Sepsey Zsófia, a Nemzeti Galéria művészettörténésze

A festményeken számtalan étellel és étkezési szokással találkozhatunk, amelyek mind-mind izgalmas történeteket tárnak fel a hozzáértő szemeknek. Az előadáson olyan ikonikus művekkel is foglalkoznak, mint Édouard Manet Reggeli a szabadban című alkotása vagy Szinyei Merse Pál Majálisa.

Páris az én Bakonyom – A francia főváros a magyar irodalomban

Előadó: Kiss Eszter, a Katona József színház színésznője

„Vigyázó szemetek Párisra vessétek” – írta Batsányi János 1789 után, de igazán a reformkor hozta divatba a franciás szellemet és ízlésvilágot, a századelő után, amikor Ady volt ennek a hullámnak a vezéralakja, a Quartier Latint egyenesen Szajnaszentmihálynak hívták az ott élő magyar fiatalok, írók és művészek. A színművésznő előadásában életre kelnek a magyar irodalom legszebb francia ihletésű alkotásai.

Érzéki előadások: a látás – interaktív művészettörténeti előadás-sorozat

Előadó: Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze

A 17. században egy addig ismeretlen képtípus jelent meg az európai festészetben, mely először ábrázolta együtt az öt érzéket. Az érzékek megjelenítése hol egyetlen allegorikus jelenetben, hol egy ötrészes képsorozatban történt. Ezt a tematikát követi Katona Júlia, művészettörténész az érzékek és az érzékiség allegorikus és szimbolikus ábrázolásaival, művészi felfedezésével.

Kert(művészet)

Előadó: Nagy Barbara – festőművész DLA

A kert és a művészet a természetből kikerített terület. A művész nem tesz mást, csak kihasít egy kertnyi kis szeletet a világból. A művész kertje az anyag, mellyel dolgozik, a fatábla, a vászon, a papír. Mindkettőt művelni kell, metszeni, ápolni, gyomlálni.

Színek és fények szerelmesei – az impresszionizmus legszebb festményei

Előadó: Bán Blanka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze

Az impresszionizmus a képzőművészet egyik legnagyobb hatású irányzata volt és egyúttal korszakhatárt is jelöl. Legfőbb vívmánya, hogy a művészek magát az érzékek illékony benyomását, az impressziót rögzítették a vásznon. Mesterei a fény és a szín festői voltak és kizárólag az élmény vezette ecsetjüket, ők máig meghatározó alakjai a modern művészeteknek.

A nyár folyamán A Micro-Folie a francia nyelvet tanulókat is izgalmas nyelvi és kulturális felfedezésre invitálja a Francia Intézet gyerektáborainak vagy intenzív tanfolyamainak keretében.

2023 szeptemberétől pedig a Micro-Folie még többekhez fog eljutni: az osztálylátogatáson részt vevő franciát tanulóktól a nagyközönségig, a fiataloktól az idősebbekig minden korosztálynak megfelelő workshopokat ajánlanak az aktuális francia és magyar kulturális eseményekhez kapcsolódóan.

A Francia Intézet digitális kulturális tere május 31-től a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Az alábbi előadások lesznek májusban, júniusban és júliusban melyek regisztrációkötelesek: microfolie-budapest@inst-france.hu

Fald a művészetet! – Gasztronómia a művészetben

(Sepsey Zsófia, a Nemzeti Galéria művészettörténésze)

Május 31-én 17:30-18:45, magyar nyelven

Június 16-án 15-16 a legfiatalabb közönségnek (8 éves kortól)

Június 27-én 17:30-18:45 francia nyelven

Július   4-én 17:30-18:45 magyar nyelven

Páris az én Bakonyom – A francia főváros a magyar irodalomban

(Kiss Eszter, a Katona József színház színésznője)

Június 7-én 17:30-19.00 magyar nyelven

Érzéki előadások: a látás – interaktív művészettörténeti előadás-sorozat

(Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze)

Június  5-én 17:30-19:00 magyar nyelven

Június 21-én 17:30-19:00 magyar nyelven

Kert(művészet)

(Nagy Barbara – festőművész DLA)

Június  2-án 17:30-18:30 magyar nyelven

Június 14-én 17:30-18:30 magyar nyelven

Színek és fények szerelmesei – az impresszionizmus legszebb festményei

(Bán Blanka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze)

Július 11-én 17:30-18:30, magyar nyelven

A Micro-Folie projektet a francia kulturális minisztérium támogatja, és a párizsi Parc de La Villette koordinálja 12 francia alapító kulturális intézménnyel együttműködve. Ma már egész Franciaországban és számos európai városban található.