Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Mandel Quartet a budapesti Festetics Palotában

40 éves a Mandel Quartet – Jubileumi koncert az MVM Koncertek sorozatában

A Mandel Quartet 1981-ben alakult Budapesten. 

Több mint 10 év után újra az eredeti összeállításban hallgathatja meg a közönség az elmúlt évtizedekben világszerte nagy sikert aratott együttest június 4-én a budapesti Festetics Palotában.

Mandel Róbert középkori és reneszánsz tekerőlantokon, Kállay Gábor blockflőtéken, rebecen játszik és énekel, Jakobi László basszus rebecen és csellón játszik, Márta István zeneszerző csembalón és reneszánsz ütőhangszereken játszik.

Délelőtt 11 órakor gyerekeknek tartanak hangszerbemutató koncertet, amelyre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

A jubileumi koncert 19 órakor kerül megrendezésre, amelyen középkori, reneszánsz és barokk táncokat hallgathat meg a közönség az együttes előadásában.

MŰSOR

Középkori táncok a Harleiana kéziratból, 14. sz. – Itália,

Giovanni Picchi: Ballo Ongaro, 16. sz. – Itália,

Tylman Susato: Danserye, 1551 – Antwerpen,

Anonym: Greensleeves to a Ground, variációk, 16. sz. – Anglia,

Claude Gervaise: Francia táncok, 16. sz. – Párizs,

Anonym: Pozsonyi táncok, 18. sz. – Pozsony,

Táncok a Lőcsei kéziratból, 17. sz. – Lőcse,

Anonym: Nouvelle Collection d’Hongroises, 19. sz. – Bécs,

Hajdútáncok, 16–17. sz. – Közép-Európa

Mandel Quartet  

A régizene együttes Magyarországon kívül a legfontosabb hangversenyeit San Franciscóban a Berkeley Early Music Festivalon, Rio de Janeiroban a Theatro Municipalban, a Bregenzer Festspielén, a müncheni Deutsches Museumban, a tel-avivi Old Jaffa Chamber Music Festivalon, a comoi Autunno Musicale fesztiválon, a ferrarai Aterforumon és a mexikói Cervantino Festivalon adta. Számos televízió- és rádióállomás rendszeresen sugározza zenéjüket, de a régi magyar zene hírnevét öregbítették azok a több-tízmillió néző által figyelemmel kísért élő show-műsorok is, amelyek közül a hamburgi NDR Talkshow, a Radio Vaticana, a New York-i NBC Today, a chicagoi WFMT „Studs Terkel Show”, a londoni BBC-TV „Pebble Mill at One” és „Blue Peter”, a SKY-NEWS „Beyond 2000” televízió show és a WQXR rádióshow, a los angelesi KPFK vagy a bécsi ORF állomások voltak a legemlékezetesebbek.

Mandel Róbert, az együttes művészeti vezetője, mint hangszerkészítő és hangszerrestaurátor a múzeumokban fellelhető eredeti példányok hű másolataként maga készítette a hangszereit. Tekerőlantjával az 1980-as évek elején a világon elsőként koncertezett az USA-ban, Ausztráliában és Izraelben.

Jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu honlapon és a hangverseny helyszínén, kizárólag a hangversenyek kezdete előtt 1 órával.