Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

CONCERTO BUDAPEST 2023-24-es évada

A MINŐSÉGI IDŐ

A Concerto Budapest idén is változatos koncerteket kínál a magyarországi közönségnek, hogy minőségi időt tölthessenek a zenekarral a klasszikus zene lelket építő világában – mondta Keller András a zenekar főigazgatója a Magyar Zeneházában tartott beharangozó sajtotájékoztatón.

A két legendás művész, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov az idei évadban is csatlakozik majd a zenekarhoz, s mellettük számos, nemzetközi sikereknek örvendő szólistát is vendégül lát majd az együttes. Megújult bérletkínálattal, összesen nyolc különböző bérlettel, és a Concerto Budapest és Keller András nevével fémjelzett immár hagyományos tematikus napok mellett egy kétnapos Csellófesztivállal örvendezteti meg a közönséget a zenekar. Keller András egy új, közös sorozatot indít Batta Andrással a Magyar Zene Házában, mindemellett számos prominens együttműködésről hallhattunk a Concerto Budapest 2023-24-es évad beharangozó sajtótájékoztatóján.

Keller András, a Concerto Budapest főzeneigazgatója és művészeti vezetője a zenekar küldetésével kapcsolatban így fogalmazott: „A klasszikus zene az európai szellemi hagyományok csodálatos védőpajzsa lehet. Most, amikor mindenki retteg a jövőt illetően, egyet mondhatok: a klasszikus zenében soha nem fogunk csalódni. Mindig ott lesz, vigaszt, örömet fog adni. Ahogy Kodály Zoltán ezt gyönyörűen megfogalmazta: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.” A klasszikus zene építi az ember szellemét, ezáltal gazdaggá teszi az életét – ez a zenekar küldetése.

Devich Gábor, a Concerto Budapest 2023-ban kinevezett főigazgatója a zenekar jövőképét illetően így nyilatkozott: „Célom, hogy megőrizzük a zenekar teljesítménye által kivívott legmagasabb szakmai rangot és a Concerto Budapest koncertjeire jellemző kitűnő művészi minőséget, emellett nemzetközi színtéren is további sikereket érjünk el. Izgalmas műsorok, elsőrangú vendégművészek, valamint a Kossuth- és Prima Primissima díjas Keller András vezette Concerto Budapest szimfonikus zenekar szenvedélyes játéka, gyönyörű hangzása garantálja a felemelő és színvonalas koncertélményt.”

Az évad ennek megfelelően változatos programokat kínál minden korosztály számára a Zeneakadémia, Müpa, BMC, Magyar Zene Háza és a Vigadó koncerttermében, valamint számos vidéki helyszínen.

A Concerto Budapest tervei a következő évadra

Nagy-britanniai turnéval kezdi a Concerto Budapest a 2023-24-es évadot a legjelentősebb művészeket és zenekarokat képviselő IMG Artists szervezésében. Szeptember 12-17. között Pierre-Laurent Aimard és Berecz Mihály zongoraszólójával hat helyszínen, három különböző programmal jelenik meg a zenekar az Egyesült Királyság (Anglia, Írország) legpatinásabb koncerttermeiben, Croydon, Guildford, London, Cheltenham, Edinburgh és Dublin városában. Keller András kiemelkedő jelentőségűnek tartja a turnét, amelyen Bartók, Liszt, Rachmaninov, Csajkovszkij, Beethoven és Mozart műveit szólaltatják meg.

Folytatódnak az évadban a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok

2023 október 7-én MAGYAR KINCSEK ÜNNEPE melyen nemzeti kincseink kapják a főszerepet, november 5-én a HALLGATÁS NAPJA egész napos kortárs zenei fesztivál, ugyanebben a hónapban 25-26-án a kétnapos CSELLÓÜNNEP ami felhívja az emberek figyelmét a hangszerre, és március 3-án az immár hagyománnyá vált MOZART-NAP ami a géniusz örökérvényű muzsikáját ünnepli.

A zenekarhoz érkező magyar és nemzetközi szólisták névsora sztárokban gazdag.

A nemzetközi hangszeres művészek élvonalbeli képviselői, Lucas Debargue, Nyikolaj Luganszkij, Isao Nakamura, Szergej Krilov, Christian Tetzlaff, Elizabeth Leonskaja, Augustin Hadelich, Kristine Balanas és Maxim Rysanov mellett a hazai klasszikus zenei élet krémje is képviselteti magát a 2023-24-es évad koncertjein: Várjon Dénes, Kokas Dóra, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Fejérvári Zoltán, Szűcs  Máté, Berecz Mihály és Ránki Fülöp is közreműködik többek között a zenekar változatos műsorokban gazdag koncertjein.

Az idei évadban is kiváló magyar és külföldi énekművészekkel működik együtt a zenekar.

Aude Extrémo francia mezzoszoprán és Bernhard Berchtold osztrák tenor mellett hazánk énekes-kiválóságai, Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Brickner Szabolcs, Fekete Attila, Kovácsházi István és Sebestyén Miklós neve is feltűnik az évad programjában.

Az idei évad tematikus napjainak szenzációja, a kétnapos Concerto Csellóünnep, mely november 25-26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét. A fesztiválon közreműködik többek között Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Somodari Péter, Várdai István és Varga Tamás.

Concerto Budapest minden évben nagy hangsúlyt fektet a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres és vokális együtteseivel való együttműködésre, így tűnik fel az évad programjának közreműködői között a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Nemzeti Énekkar, a stuttgarti Neuen Vocalsolisten énekegyüttes, az Angelica Leánykar, a Keller Quartet, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a Nemzeti Filharmonikusok is.

A következő évadban is élvonalbeli vendégkarmesterek vezénylik a Concerto Budapestet.

Arvid Engegård norvég karmester vezetésével Brahms, Schumann és Stravinsky műveit hangzanak fel a Müpában, Takács-Nagy Gábor két koncerten Saint-Saёns, Schumann, Mahler, Glinka, Rachmaninov és Csajkovszkij műveit vezényli majd. Mihail Pletnyov, a zenekar rezidens művésze három koncerten saját szerzeménye mellett Glazunov, Csajkovszkij, Prokofjev, Schumann és Franck műveit dirigálja a Zeneakadémián, majd zongoristaként is feltűnik a Müpában, ahol Baráti Kristóf vezényli Wagner, Schumann és Franck műveit. Eötvös Péterrel az évad két koncertjén is találkozhatunk karmesteri és zeneszerzői minőségben egyaránt: saját szerzeményei mellett Amaral, Lutosławski, Ravel és Berio műveit vezényli majd, Kovács János a Vigadóban Liszt és Bartók műveit dirigálja, az évad utolsó koncertjén, Aude Extrémo áriaestjén pedig Vashegyi György birtokolja a karmesteri pálcát.

Mozart Planet – nyár

Folytatódnak a zenekar immár hagyományos Mozart Planet koncertjei, melyek nyaranta a Balaton-környéki helyszíneken várják ingyenes koncertekkel a közönséget.

Ez a program Keller András hosszú távú célokat rejtő elképzeléséből alakult ki, melynek célja elrepíteni a közönséget egy ideális bolygóra, ahol Mozart zenéje lakozik, ahol a klasszikus zene harmóniát és felüdülést nyújt, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, és mindenkit megszólít. Mint mondta „Mozart zenéje visszaadja az elveszett Paradicsomot, hiszen az emberi lét csodáját képes volt hangokban megmutatni. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk.”

A 2023-24-es évad együttműködései

Concerto Budapestnek az idei évadban is fontos együttműködő partnere a Filharmónia Magyarország, melynek megrendezésében 5 koncerten, Székesfehérvár, Békéscsaba, Kecskemét, Szeged és Pécs városában is koncertezik a zenekar, Gemma New és Keller András vezényletével, Olga Kern, Balázs János, Berecz Mihály és Magyar Valentin zongoraművészek közreműködésével. Balázs János a Cziffra György Fesztivál keretei közt a 150 éve született Szergej Rachmaninovot állítja a középpontba két koncerten is a Zeneakadémián. Újdonság a jövő évadban Batta András és Keller András sorozata a Magyar Zene Házában melynek címe Stravinsky tükörben és még nyáron, szezonnyitás előtt a Fesztiválakadémia és a Virtuózok programjában is találkozhatunk a zenekarral.

Megújult bérletkínálat

Összesen nyolc bérlet közül választhat a közönség. A kizárólag Zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Volumenek és a Géniuszok bérletet két-két részre bontva nagyobb választási szabadsághoz juthatnak a zenekar bérlettulajdonosai. Mindezek mellett idén is elérhető lesz az öt koncertet tartalmazó Favoritok bérlet, mely a zenekar Müpában megrendezett koncertjeire kínál kedvezményes belépést. Manó bérleteknél idén lehetőség van választani a délelőtti és a délutáni bérletek közül, és ismét elérhető lesz a Simon Izabella nevével fémjelzett Hangfogó bérlet a 8-12 éves korosztály és családjuk számára.