Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Budapest 150 – Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok a 150 éves Budapest előtt tisztelegnek

Idén 100 éve már, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte az ország. A Pesti Vigadóban tartott esemény sokat hivatkozott zenetörténeti mérföldkővé is vált, hiszen aznap este volt Dohnányi: Ünnepi nyitány, Bartók: Táncszvit és Kodály: Psalmus Hungaricus ősbemutatója. Fővárosunk 150 éves jubileuma előtt tisztelegve a Nemzeti Filharmonikusok napra pontosan az esemény évfordulóján, az eredeti helyszínen, a hajdani legendás műsort ismétlik meg.

Budapest 150 évvel ezelőtt vált hamisíthatatlan metropolisszá, s ekkor kezdett kialakulni a mai városkép is. Az egyesítést követően Európa legdinamikusabban növekvő és fejlődő városa lett, miközben a pezsgő kulturális élet és a híres-neves „pesti éjszaka” mellett nyüzsgő kávéházaink és színházaink, termál- és pezsgőfürdőink is világhírűek lettek.

50 évvel később zenetörténeti jelentőségű eseménnyel ünnepelték az akkori neves évfordulót. A Nemzeti Filharmonikusok jóvoltából pedig 2023. november 19-én, Budapest 150. születésnapján valódi időutazásban lehet része a jelen közönségének.

Dohnányi Ünnepi nyitánya három dallamot dolgoz fel: saját Magyar hiszekegy című kompozícióját, valamint két közismert melódiát, Egressy Béni Vörösmarty- és Erkel Kölcsey-megzenésítését: a Szózatot és a Himnuszt.

Bartók a Duna menti népek népzenéjének motívumvilágából kívánt építkezni Táncszvitjében, végül azonban szlovák dallamot mégsem használt, egy arabos epizódot viszont igen. Mindez a zeneszerző kedves gondolatát, „a népek testvérré válásának eszméjét” fejezi ki zenei eszközökkel.

Kodály Psalmus Hungaricusa Kecskeméti Vég Mihály zsoltárparafrázisát, az 55. zsoltárra írt változatot zenésíti meg, és az ellenségektől körülvett, szorongattatott ember Istenbe vetett hitét állítja példaként – Trianon után néhány évvel – a magyarság elé.

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tenorszólistája, Horváth István az operaműfaj mellett az oratorikus repertoár területén is hatalmas tapasztalattal rendelkezik. A koncert két vendégkarmestereként a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Vashegyi György mellett két másik nagyszerű, rangos zenekar, a Szent István Filharmonikusok és a Concerto Budapest dirigensei, Záborszky Kálmán és Keller András is pódiumra lépnek.

BUDAPEST 150

  1. november 19. (vasárnap) 19:30 – Pesti Vigadó

DOHNÁNYI ERNŐ: Ünnepi nyitány, op. 31

BARTÓK BÉLA: Táncszvit, Sz. 77, BB 86

Vezényel: Záborszky Kálmán, Keller András, Vashegyi György

KODÁLY ZOLTÁN: Psalmus Hungaricus

Horváth István tenor

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Záborszky Kálmán, Keller András, Vashegyi György

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarról

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak egyike. Az elmúlt évtizedekben mintegy 40 országban, közel 330 külföldi turnékoncertet adott. 2023 tavaszán ünnepelte fennállásának 100 éves jubileumát. Egykori vezetőjük, Kocsis Zoltán vezényletével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál, bogotai Beethoven Fesztivál; 2011-ben, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott, a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Az együttes rendszeresen visszatér többek között Franciaországba, Japánba, Németországba, Romániába, Spanyolországba, Szlovákiába és Szlovéniába. Az utóbbi években felléptek Bogotában, Isztambulban, Dél-Koreában, Kínában és Svájcban is. A Zenekar a jubileumi évadot 2022 őszén új, jelenleg is regnáló főzeneigazgatója, Vashegyi György irányításával indította.