Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Európai Art Mozi Nap Fesztivál

Európa újra mozizni megy!

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az egyik legnagyobb összeurópai filmünnepet, amelyet 38 ország több száz art mozijában tartanak egy időben, november 12-én, vasárnap. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított nemzetközi esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára. A határokon átívelő vetítéssorozathoz hagyományosan a magyar art mozik is csatlakoznak, országszerte 29 helyszínen, több mint száz vetítést tartanak az esemény égisze alatt.

A résztvevő filmszínházak – 8 budapesti és 21 vidéki art mozi – ezen a napon egyedi filmkínálattal, fesztiváldíjas európai koprodukciókkal és új hazai alkotásokkal várják a közönséget, lehetőséget nyújtva a nézőknek, hogy az Európai Art Mozi Nap vetítésein akár hetekkel vagy hónapokkal az országos premier előtt láthassák a kiválasztott alkotásokat. A hazai art film forgalmazók együttműködésének köszönhetően az idei, kivételesen változatos filmkínálatban a Cannes-i Arany Pálmát elnyert alkotástól a Berlinben, Velencében díjazott drámákon, spanyol feketekomédián át a norvég animációs kalandfilmig izgalmas új európai filmek szerepelnek, és négy új magyarfilm is bemutatkozik.

Premier előtt látható lesz az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje az Éger – Kálid Artúr, KovácsTamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori főszereplésével, Víg Mihály zenéjével. A bűnügyi dráma két férfi–egykorilegjobb barátok, majd esküdt ellenségek–évtizedeken átívelő közös történetét dolgozza fel.

Műsorra kerül Prikler Mátyás szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült, a politikai thriller és oknyomozó krimi műfajielemeivel vegyített filmdrámája, a Hatalom Hajdu Szabolcs főszereplésével. Egy aggasztó metaforikustörténetet mutat be a hatalom és a tehetetlenség természetéről a mai társadalomban.

Beszélgetéssel kísért vetítéseken látható Dér Asia bensőségeshangulatú dokumentumfilmje Nem halok meg, amely a súlyos betegséggel diagnosztizált kortárs műgyűjtő és galériatulajdonos, Einspach Gábor történetét követi nyomon, egy különleges személyiség szellemi és fizikaivívódásainak legmélyére ásva.

Több budapesti helyszínen premier előtt műsorra kerül a Magasmentés, amely egyszerre egy akciókkal teli hőstörténet egy magasmentő specialista tűzoltó apa és elhidegült, ellenségessé vált fia kapcsolatáról és egy görbe tükröt mutató látlelet egy reményvesztett városról. Rendezője FésősAndrás, akinek Az eltűnt mozi című vizsgafilmjét 1993-ban Diák Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia.

A filmkínálatban megtalálható díjnyertes európai filmek sorát a Cannes-i Arany Pálmával elismert Egy zuhanás anatómiája nyitja. Justine Triet lélektani krimi-dráma-thrillere már-már hitchcocki hagyományokat követve tárja fel egy váratlan halálesetet körülményeit, amelyről nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság következménye. Látható lesz Németország hivatalos Oscar-nevezettje.

A tanári szoba. A történet főhőse egy multikulturális közegben dolgozó, fiatal és elhivatott tanárnő, aki elveihez hűen védelmébe vesz egy lopással meggyanúsított diákot. Ezzel azonban sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok eszkalálódó konfliktusában akár az állását is elveszíthet

Az Európai Art Mozi Nap programja keretében debütál a vásznakon a brit mozitörténet élő legendája, a kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach utolsó filmje: a The Old Oak–A mi kocsmánk, aki ezzel az angol-francia-belga koprodukcióban készült alkotással zárja fél évszázados pályafutását.

A skandináv filmek rajongóinak igazi csemege az abszurd északi humor nagymestere, Aki Kaurismäki új filmje, a Hulló levelek, amely két magányos ember véletlen találkozásának és esetlen közeledésének történetét meséli el. A Cannes-ben a zsűri nagydíját elnyert, szelíd tragikomédiával a rendező Bresson, Ozu és Chaplin előtt tiszteleg. Olyandolgokról mesél, amelyek egy szebb jövő felé vezethetik az emberiséget: szeretetről, szolidaritásról, reményről, a másik ember és a természet iránti tiszteletről.

A filmkínálat könnyedebb, szórakoztató vonalát egy jellegzetes humorú spanyol fekete komédia, a Drága Nagyi! képviseli. Csalódott főhőse egy újélet reményében Baszkföldről Argentínába vándorol ki egy isten háta mögötti kisvárosba, távoli rokonokhoz. A motiválónak szánt környezetváltás helyett azonban egy baszkföldről elszármazottak által lakott, az egykori anyaföldet már kínosan túlmisztifikáló közösségben találja magát. Mindeközben nagynénje felébred az évtizedek óta tartó kómából, ami nem várt bonyodalmakat okoz.

A csodák útja szintén egy könnyedebb, szívmelengedő ír-angol vígjáték, mely igazi életigenlő történet a Kathy Bates, Maggie Smith, Laura Linney és Stephen Rea főszereplésével. Az 1960-as évek dublini külvárosából induló történet főhőseinek egyetlen álma van: megízlelni a szabadság ízét, és kiszabadulni a fásult mindennapi élet börtönéből. Amikor pimasz és lázadó papjuk jóindulatú beavatkozásával a négy barátnő Lourdes szent városába tartó utazást nyer a helyi tombolaesten, váratlan események sora veszi kezdetét, amely mindnyájuk életét megváltoztatja.

A kínálat része hagyományosan egy fiatalabb korosztálynak szóló, családi film is. Idén ezt a norvég animációs kalandfilm, a Titina–A négylábú felfedező testesíti meg, amelynek különleges hazai vonatkozása, hogy részben Magyarországon készült, a Kecskeméti Animációs Filmstúdióban. A történet főhőse egykiskutya, akinek gazdáját, az olasz léghajómérnököt egy napon megkeresi Roald Amundsen felfedező, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel belevághat az Északi-sark meghódítására… a többi már (kitalált) történelem.

A hazai programsorozat az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. A 8. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországiprogramja és az egyes filmek vetítési időpontjai az www.artmoziegyesulet.hu

oldalon olvashatók.