Search
hétfő 6 május 2024
  • :
  • :

naturArt – 31. ÉV TERMÉSZETFOTÓSA 2023

Saubermacher

Ünnepeltek a természetfotósok

naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 1989-es megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 31. alkalommal Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró, talán legrangosabb természetfotós pályázatát, melyet minden magyar természetfotós meg szeretne nyerni. A pályázatra 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől.

A díjakat 2023 november 7-én adták át ünnepélyes keretek között a Magyar Természettudományi Múzeumban. 2023-ban ”Az Év Természetfotósa” kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte.

„Az év ifjú természetfotósa” címet Őrsi Ákos nyerte.

„Az év természetfotója 2023-ban” címet Moldován Zsolt: Magasugrás c. képe nyerte el, egy megismételhetetlen pillanat megörökítésével.

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke elmondta: „Valamennyi kategóriában nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó természetfotókat láthattunk. A kiállítás anyaga hatalmas merítés volt a Természet tárházából, amelyben mindenki találhat kedvére valót. De a kiállítás igazán fontos üzenete, hogy csak egyetlen csodálatos földünk van, amit ma számtalan veszély fenyeget, és amit meg kell védenünk magunknak és a jövőnek – elsősorban magunktól.”

A pályázat legjobb képeiből kiállítást rendeztek a múzeum falain, amelyen QR kódok vannak. Ennek használatával nem csak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a közösségi oldalakon ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, és megoszthatjuk őket a világhálón. A kiállításnak fő támogatója a Canon Magyarország immár 19 éve.

Az eseményen bemutatták a kiállított képekből összeállított „Az év természetfotói – Magyarország 2023” című kötetet, amely idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

A díjátadón ünnepi beszédet mondott Fath Péter a naturArt elnöke, aki kiemelte: „Nagyon magas volt a színvonal! A III. fordulóba bejutott 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön! Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összese 122 pályamű került falra, illetve albumba. Örömteli, hogy a fiatal természetfotósok most is kitettek magukért. Nem kell tehát aggódnunk, a magyar természetfotózásnak van utánpótlása!”

A pályázat támogató partnerei is megnyilatkoztak:

Zoboki Zoltán a CEWE Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta: „ Európa és Magyarország piacvezető fotókidolgozójaként a CEWE az egyetemes kultúra  szerves részeként tekint a fotográfiára. S ha ez művészi igényességgel születő képalkotásokat jelent egy immáron 31 éve folyamatosan megrendezésre kerülő természetfotó pályázaton, akkor igazán nagy  megtiszteltetés számunkra, hogy támogató partnerként jelen lehetünk, és díjakkal ismerhetjük el a pályamunkákat. Számtalan további évadot és csodálatos képet kívánunk a naturArt-nak!”

Antal József István az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: „A cég évek óta támogatója a naturArt-nak. Mint felelős villamosenergia-ipari társaság ügyfeleik biztonságos, magas minőségű energiaszolgáltatását, illetve a madárvonulási útvonalakat és a védett madarak költőhelyeit tartják szem előtt. Ebben az évben a könyv kiadását vállalták.”

A pályázat névadó támogatója az idén is a Saubermacher Magyarország Kft. volt. Horváth Péter ügyvezető igazgató is elmondta miért támogatják a pályázatot. Mint mondta, felelősök vagyunk mindannyian a Földünkért. A természet kincseiről gondoskodnunk kell és védenünk kell azt, amire holnap is rá leszünk utalva. Ezen a pályázaton nagyszerű képeken láthatjuk a természet csodáit. Védjük meg őket közösen!