Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

A zene éjszakája

Idén már hetedik alkalommal telnek meg klasszikus zenével Budapest felkapott kávézói, pubjai. A rendezvény egyúttal a 150 éves Budapest születésnapját is ünnepli, ezért a fellépők köre a kezdeményezés történetében először nemzetközivé válik.

November 16-án a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei kilépnek a koncerttermekből, és belevetik magukat a budapesti éjszakába. Csatlakoznak hozzájuk a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói, és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is. Ezúttal ők is hangszerükkel együtt érkeznek kedvenc beülős helyeikre.

A zenészek eltökélt szándéka, hogy kivételes csütörtök estét szerezzenek Budapest legkedveltebb bárjai, kávézói és klubjai közönségének. Olyanoknak, akik talán ritkábban keresik ezt az élményt a koncerttermekben.

A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a zenekedvelőket az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén. Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene, nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A fesztelen hangulatú minihangversenyek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig tartanak.

A zene éjszakája idén színesebb programot kínál, mint valaha. A világ minden tájáról érkeznek zenei formációk az alkalmi színpadokra, a megidézett zeneszerzők sora pedig Haydntől Philip Glassig ível.

Három Holló közönsége az este folyamán megismerheti például a charú nevű kolumbiai hangszert, vagy hallgathat egy japán hegedű-zongora duót, akik Schubertet és César Franckot adnak elő.

Lumenben egy horvát zongorista Chopint játszik, hogy aztán egy észt, Costa Rica-i, kazah hármas Stravinsky-produkciójának engedje át a terepet.

Szatyor Bárban a BFZ egyik hatos formációja kelta zenével szórakoztat, a KEG Sörházba kitelepülő BFZ-kvartett pedig a jazz szellemét idézi meg – Gershwinnel, Cole Porterrel és Astor Piazzolával.

A zene éjszakájának utolsó minikoncertje a Turbinában kezdődik pontban éjfélkor, már november 17-én, így a BFZ fúvósszextettje adja Budapest 150. születésnapjának első ünnepi koncertjét.

A részvétel minden helyszínen ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert a helyek hamar elfogynak.

A sokhangú események szervezője a Budapest Brand és a BP150 Projektiroda, a Fesztiválzenekar ezúttal művészeti partnerként csatlakozik.

A programok helyszínek szerint itt érhető el: https://bfz.hu/hu/koncertek-es-jegyek/koncerttipusok-es-fesztivalok/a-zene-ejszakaja-csak-klasszikusan/