Search
csütörtök 20 június 2024
  • :
  • :

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

A VéNégy Fesztivál meseszép környezetben, gazdag összművészeti programmal hívja a kultúra szerelmeseit Nagymarosra június 20 – 23 között.

A fesztivál programjait sajtótájékoztatón mutatták be. Megtudtuk, hogy a színházi és zenei produkciókon túl, kreatív alkotói workshopok, sportprogramok, táncház, exkluzív vezetett gyárlátogatás, szépségműhely és természetjáró kenutúrák is várják az érdeklődőket. A legkisebbeknek kinyit a VéNégy Ovi, hangszersimogató, kézműves foglalkozások, valamint bábszínházi előadások teszik teljessé az élményt.

A sajtótájékoztatón részt vett: Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke Dr. Karasszon Ágnes művészeti főosztályvezető, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Heinczinger Balázs Nagymaros polgármestere, Berettyán Nándor a fesztivál nyitóelőadásának rendezője, Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató, Szilágyi Zsolt elnök-vezérigazgató, Duna-Dráva Cement Kft.

A fesztivált június 20-án a Karinthy Színház: ’A szarvaskirály’ című komédiája nyitja Berettyán Nándor rendezésében. Másnap június 21-én egy világklasszis produkció, az ’Anne Frank naplója’ lesz látható a Kassai Nemzeti Balett előadásában.

Június 22-éna cseh Olomouci Morva Színház külön a VéNégy Fesztiválra készített Opera Show-val kápráztatja el a közönséget.

A fesztivált egy nemzetközi workshop előzi meg, amelyet a világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat Theatre művészeti vezetője, Grzegorz Bral tart. A bemutató a zárónapon, a lengyel Rozbark Színház előadása után lesz. A ’Kései szerelmesek a hold havában’ címet viselő kortárs táncprodukció a belga szürrealista festő, René Magritte művészetének állít emléket. A koreográfiát Anna Piotrowska álmodta meg. René Magritte rejtvényekkel és paradoxonokkal teli rendkívüli festményei szolgálnak hátteréűl a fizikalitás és közösség varázsában teremtett energikus atmoszférának, mely a világ érzékelésének egy másik dimenziójába repíti a nézőt.

A fesztivál folytatja a színház műfaját népszerűsítő misszióját, miszerint kedvezményes színházjegyet váltva az esti koncertek ingyenesen látogathatók.

A színházi előadásokon túl lesz VR Színház, a lengyel Concept Cultura csapata minden nap 14 és 19 óra között várja a virtuális valóságban elmerülni vágyókat. Esténként pedig bámulatos utcaszínházi produkciók színesítik a műsort, tűz show, légtánc bemutatók és elképesztő steampunk jelmezekbe öltözött kalandorok hozzák el a varázslatot a közönségnek.

A fesztivál programja olyan, mint egy kaleidoszkóp, amit, ha a fény felé fordítunk, ezernyi varázslatot rejt mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium Művészeti Főosztályvezetője dr. Karasszon Ágnes.

A fesztivál több mint 60 zenei programot felvonultató kínálatában a hazai zenei élet krémje képviselteti magát.

Koncertet ad többek között a 30Y, Analog Balaton, Aurevoir., AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Belau, Beton.Hofi, Brains, Dzsúdló, Elefánt, Firkin, Irie Maffia, Platon Karataev és a Subscribe. A fesztivál zárónapját a Kossuth-díjas Misztrál együttes, valamint a 35 éves jubileumát ünneplő Tankcsapda koncertje koronázza meg. Az elektronikus zenei produkciók és feltörekvő tehetségek mellett Pozsonyból érkezik Anika Iris, Csehországot a Tygroo, míg Lengyelországot a The Pau képviseli. A fesztivál sztárfellépője az ikonikus brit drum and bass formáció, a Kosheen, akik június 22-én fognak színpadra lépni. A zenekar énekesnője Sian Evans azt is elárulta, hogy „fokozott energiaszintre, egy nosztalgikus, az egész karrierükön átívelő suhanásra” számíthatnak a rajongók.

Nappali programok

A fesztiválozókat izgalmas nappali programok is várják. A kreatív alkotói workshopokon kristályos Makramé ékszert, szárazvirág fejdíszt, valamint kristály talizmán ékszert készíthetnek. A fesztivál és a Duna-Dráva Cement Kft. együttműködésének köszönhetően exkluzív vezetett túra keretén belül járható be a Váci Cementgyár, amely az elérhető legkorszerűbb technológiával gyártja a Magyar és Hazai Termék védjegyes cementeket. A népszerű természetjárótúrák sem maradhatnak el, az ingyenes kenutúrákon lélegzetelállító perspektívából csodálható meg a dunakanyari panoráma. Érkezik Nagymarosra a népszerű slammer Bánki Beni, aki a sajtótájékoztató közönségét is megajándékozta egy slam poetry produkcióval, a fesztiválon pedig rendhagyó irodalomórát tart. Lesz kvízest, valamint délelőtti mozgástréning a Duna-parton. A focirajongók élőben követhetik a Labdarúgó-Európa bajnokság meccseit a Gasztro udvarban kihelyezett kivetítőn, de csocsóval, mini pingponggal, teqballal, és greenbox fotósátorral felszerelkezve érkezik a bődületesen erős, 520 lóerős Fradi Kamion is. A dm Egészségbuszban ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással, a dm Szépségbuszban professzionális smink és fodrász szolgáltatással várják az érdeklődőket.

Családi programok

VéNégy Oviban gyakorlott óvodapedagógusok vigyáznak a gyerkőcökre minden nap 14 és 20 óra között. Az alkotó kedvű fiúk és lányok elmélyülten kézműveskedhetnek, lesz meseolvasás, társasjáték kuckó, lehet labdázni, tollasozni. Hagyományőrző játszóház és bábszínház is várja a családokat. Június 22-én szombaton a ’Maugli, a dzsungel fia’ című mesejáték lesz megtekinthető a Görbetükör Társulat előadásában, de érkeznek a Langaléta Garabonciások is, táltos paripájukkal, hímes szóvirágaikkal messze a képzelet határán túlra repítik a közönség jókedvét. Június 23-án Navratil Andrea Liszt-díjas énekes és Demeter László Bartók Béla-emlékdíjas előadóművész a madarakkal szárnyra kelve, a mese és a zene birodalmát járják be a gyerkőcökkel a ’Csirip-csirip, te madár’ című előadásban. Fejér Simon zenész-dalszerző előadásában a magyarok őstörténete, a Csodaszarvas legendája elevenedik meg.

Büszkék vagyunk rá, hogy a VéNégy Fesztivál egy élhető, természetközeli, családbarát fesztivál, ahol az ovisoktól kezdve a tinédzsereken át az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatja a maga szórakozását. A gazdag gyerekprogramok mellett a családoknak egy egyedi jegyakcióval is kedveskedünk, 12 éves kor alatt ingyenes a fesztivál, valamint a 12 évnél fiatalabb gyerkőcökkel érkezők 30% kedvezménnyel tudnak elővételben családi jegyet váltani. Összművészeti programkavalkáddal és felejthetetlen élményekkel várunk mindenkit sok szeretettel a csodás Dunakanyarban – mondta Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón.

(Fotókat készítette: Klinger Gábor)

További információ: www.venegyfesztival.hu