Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Kormányinfo 33 – Lázár János – 2015. december 3.

33. Kormányinfo

December elejéig 150 milliárd forint agrártámogatáshoz jut 105 ezer magyar gazdálkodó és év végéig csaknem 200 milliárd forintot fizet ki a vidékfejlesztési hivatal.

A kormány összeállította tavaszi törvényalkotási programot, melynek része az új közigazgatási eljárási rend, az új közigazgatási bíráskodás, a kincstári jogügyi igazgatóság létrehozása, az új polgári törvénykönyv felülvizsgálata.

Kiderült a párizsi merénylet egyik főszervezője járt Budapesten, a magyar állami regisztrációt megtagadó bevándorlók egyike volt. Sajnos ez az információ a krízis idején nem állt a magyar titkosszolgálatok rendelkezésére, csak később kaptak hírt a partnerszolgálatoktól. Lázár János aggályosnak és veszélyesnek mondta, hogy 230 ezer ember ment át az országon ellenőrzés nélkül.

Megtudtuk, hogy épp ma, 14.55-kor Magyarország beadta Szlovákiához csatlakozva az Európai Bírósághoz a beadványt a kötelező bevándorlási kvóta ellen. A kvótát egy nem legitim kényszerintézkedés, melyet a visegrádi négyek nem tudnak elfogadni. A miniszter a magyar álláspont visszaigazolásának tartotta, hogy Székely László ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a kvóta tulajdonképpen kiutasítás, ami nem lehet kollektív. Üdvözölte azt is, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is erősen fogalmazott a kérdésben és a bevándorlási hullám megállítását sürgette.

Lázár János beszélt arról is, hogy szerinte Soros György pénzéből aláírásgyűjtést kezdeményezett egy civil szervezet Magyarországgal szemben, erre kapott lehetőséget az Európai Bizottságtól. Nem tudja, Soros Györgynek mi a gondja, hogy aláírásgyűjtést szervez szülőhazájával szemben – vetette fel a miniszter, aki jelezte, az EB döntését tiszteletben tartják. A politikus úgy értékelte, hogy a csütörtöki, magyarországi helyzetéről tartott európai parlamenti vita érdektelenségbe fulladt. Megköszönte, hogy az Európai Néppárt kiállt Magyarország mellett, ugyanakkor nagyon sajnálta, hogy vannak, akik hazájuk ellen lépnek fel az EP-ben.

Lázár János megerősítette, hogy Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, ugyanakkor – mint mondta – furcsa volna, ha a törökök előbb kapnának vízumkönnyítést vagy vízummentességet, mint az ukránok. Orbán Viktor miniszterelnök kiemelt politikai céljaként hivatkozott arra, hogy Ukrajna számára a vízummentességet képviselje Brüsszelben.

A kormány december 2-i ülésén jóváhagyták azt a megállapodást, amelyet a kormányfő kötött Szombathellyel, döntöttek a Tom Lantos Intézet demokrácia központjának működéséhez szükséges összegek megemeléséről és meghallgatták Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát a fejlesztési elképzelésekről.

Szóba került a BKV. Lázár János elmondta, hogy a kormány 2011-ben tett ajánlatot a BKV átvételére, amit a főpolgármester akkor elutasított. Ha megváltozott az álláspontja, akkor a kormány készen áll erre.

A tárcák költözéséről kiderült, hogy húsz éves célként a miniszterelnök a Sándor-palotába, a kancellária pedig a Karmelita kolostorba költözik, a köztársasági elnök hivatalát a Budavári Palotában helyezik el.

A 2013-ban hatályba lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) felülvizsgálatát is javasolja a kormány az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakon.

A Krónika munkatársának kérdésére Lázár János miniszter beszélt a Magyar Diaszpóra Tanács V. üléséről és a Magyar Állandó Értekezlet, MÁÉRT XIV. plenáris üléséről is.

Szöveg: Szabados Julianna.
Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.