Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Elveszett örökség

Elveszett örökség – Magyar műgyűjtők a 20. században – Kieselbach Tamás

1KieselbachjoA Kieselbach Galériában bemutatták Molnos Péter Elveszett örökség című kötetét november 8-án, ahol a műgyűjtéssel kapcsolatos kiállítást is megnyitották.

A rendezvényen részt vett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Megtudtuk, hogy a Miniszterelnökség támogatásával jött létre a kiállításról szóló könyv, amely öt olyan karaktert – műgyűjtőt – mutat be, akik fontosak a ország szempontjából, fontosak a képzőművészet támogatása, a mecenatúra és a múzeum gyarapítása szempontjából.

Lázár János elmondta, hogy ennek az öt gyűjtőnek a kollekciója a maga korában a világ legkomolyabb gyűjteményeibe is beleilleszthető lett volna. Egyszerre volt magyar és európai, egyszerre volt nemzeti és globális, egyszerre volt lokális és világszínvonal Budapest és a nemzet talán legsikeresebb korszakában, ezért is döntött úgy a Miniszterelnökség, hogy támogatja a könyv megjelenését. A kötet eladásából származó bevételt pedig jótékonysági célra, a Bátor Tábor támogatására fordítják.

Az Elveszett örökség című könyv és kiállítás nem csupán egy méltatlanul háttérbe szorult, mégis európai rangú festői életművet, báró Hatvany Ferenc franciás kultúrájú művészetét mutatja be, hanem az egykor világszerte csodált Hatvany-gyűjteményt, létrejöttének és drámai felbomlásának izgalmas történetét is a közönség elé tárja.

1KieselbachTjoKieselbach Tamástól, a galéria vezetőjétől megtudtuk, hogy az exkluzív kiadvány 536 oldalon, közel 650 reprodukció segítségével idézi meg a magyar műgyűjtés aranykorát. A korábban sosem publikált dokumentumok és fényképek felhasználásával készült könyvben Gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herzog Mór Lipót és báró Hatvany Ferenc drámai fordulatokban gazdag sorsa és világhírű kollekcióik tragikus története elevenedik meg. Bepillantást nyerhetünk a 20. század első évtizedeinek gazdasági és kulturális elitjének mindennapjaiba, vendégek lehetünk a fényűző hatvani kastélyban, sőt a modern technika segítségével részt vehetünk egy virtuális tárlatvezetésen a Hatvany-villa termeiben, azokban a szobákban, ahová a két világháború között a világ legtávolabbi szegleteiből is elzarádokoltak a művészet szerelmesei, ahol egykor Thomas Mann és Amrita Sher-Gil is megcsodálta El Greco, Tintoretto, Degas, Renoir és Manet remekműveit.

Molnos Péter a könyv írója elmondta, több mint 17 éves kutató- és másfél éves írói munka eredményeként jött létre a kötet. A téma akkor kezdte el érdekelni, amikor a gyűjtés során megtalálta Kohner Adolf kollekciójának 1920 környékén íródott leírókartonjait, amelyeken a kiállítási adatok mellett Van Gogh Olajerdő, Gauguin Hívás című képe, Cézanne Csendélet fekete órával, Renoir Szajna partján című műve is szerepelt.

1KieselbachA képek szétszóródtak, külföldre kerültek a 20. századi magyar történelem változásai és a sokszor előkerülő elitellenesség miatt. Például Cézanne műve egy görög hajómágnáshoz került, míg Gauguin képe egy Las Vegas-i kaszinómogulhoz. Ha máshogy nem, legalább szimbolikusan e könyv által valahogy visszaszerezzük ezeket a műveket.

Molnos Péter kötete a negyvenedik könyv a galéria gondozásában és a jövőben még további három kötet megjelenését tervezik a magyar műgyűjtés történetéről.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.