Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

74. Kormányinfó

74. Kormányinfó

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő – 2016. december 14.

1lazarKét álláspont versenyez egymással kvóta kérdésben, az egyik az illegális bevándorlók önkéntes, a másik a kötelező szétosztásának elvén alapul. A magyar álláspont szerint nem lehet szó kötelező kvótáról, nem megszervezni, hanem megállítani kell a migrációt, és nem az EU területén, hanem a határokon kívül kell lefolytatni az eljárásokat. A szolidaritást minden nemzetállam sajátosságaihoz kell illeszteni, továbbá meg kell erősíteni a külső határvédelmet.

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök a következő 48 órában nagy küzdelem előtt áll, ugyanakkor a népszavazás, a parlament és az Alkotmánybíróság döntései kötik a kezét, nincs joga igent mondani olyan uniós felvetésre, amely a kötelező szétosztást kényszerítené az országra. Brüsszelben végérvényesen el akarják dönteni a kötelező kvótát. December 15-én megtörténhet, hogy bizonyos európai nagyhatalmak – köztük Németország – győzelmet szeretnének aratni. Az ülés 3. napirendi pontja, a dublini reform arról szól, lesz-e kötelező kvóta vagy sem. Egyhangú döntés kell ebben a kérdésben, de már korábban is megpróbáltak feles döntéssel szabályokat hozni a kvóta érvényesítéséért.

A kabinet idei munkájának statisztikája szerint 34 ülésnapot tartottak és 788 előterjesztést tárgyalt meg a kormány, 148 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, 412 rendeletet, valamint 1752 határozatot hozott.

A kormányülésen napirenden volt az idei év pénzügyi zárása, ennek során több mint 200 milliárd forint sorsáról döntött a kabinet. 80 milliárd forintot folyósítanak a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására. Támogatási megállapodást kötnek a kórházakkal, és azokat, amelyeknek magas lesz az adósságuk, vizsgálni fogja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Jelentős tétel a jövő évi nyugdíjemelés, de forrásokat biztosítanak a többletbevételből egyebek mellett iskolák és szociális intézmények felújítására, kulturális és sportcélokra, valamint katonai szállítójárművek vásárlásra.

A miniszter a kabinet több más határozatát is ismertette. A kormány döntése alapján az egészségügyi bérszintre emelik fel azoknak a szociális ágazati dolgozóknak a fizetését, akiket egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak. A közfoglalkoztatásban ugyancsak lesz béremelés, de erről még zajlanak az egyeztetések a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között. Az állami szektorban érintetteknek az NGM biztosítja a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez szükséges forrásokat.

Tovább egyszerűsödik az építési tevékenység, 300 négyzetméter alatt ugyanis nemcsak az építkezés, hanem a bővítés sem lesz engedély-, csak bejelentés köteles.

A gazdasági kabinet döntött gyárépítések támogatásáról, egy kiemelt kerékpárútvonal-fejlesztési program jóváhagyásáról, valamint arról is, hogy Tokaj-Hegyaljának 1,3 milliárd forint állami támogatás jut a szőlő felvásárlásához.

A kormány a PISA-felmérés eredményei mellett az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) magyar egészségügyre vonatkozó adatait tekinti át. Meg kell vizsgálni a területi különbségeket, mert mind az oktatásban, mint az egészségügyben rosszabb az ágazati teljesítmény a hátrányos helyzetű térségekben.

A kormány döntése alapján az egészségügyi bérszintre emelik fel azoknak a szociális ágazati dolgozóknak a fizetését, akiket egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak – közölte a miniszter, aki arról a kormánydöntésről is beszámolt, amely szerint a közfoglalkoztatásban ugyancsak lesz béremelés, de erről még zajlanak az egyeztetések.

Január közepén látogat Szegedre Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Modern városok programról egyeztessen Botka László MSZP-s polgármesterrel. A megyeszékhelyen a tervek szerint 200 hektáros új ipari park épül, amelynek kormánybiztosa Palkovics László oktatási államtitkár lesz.

Erre az évre 2 százalék feletti hiánnyal számolnak. Várhatóan felfelé módosításra kerül a jövő évi növekedési kilátás. A tartósan 4-5 százalékos bővülésre van szükség.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.