Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai szakosztály 2015 évzáró

Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya 2015. december 9-én tartotta szokásos, szakmai programokkal gazdagított évzáró ünnepségét. Az eseményen bemutatkozott a Somlói Borvidék, a Tornai Pincészet, melyet Gönczöl Attila képviselt.

A Tornai család 1946 óta borászkodik a síkvidékből kiemelkedő Somló hegyen. Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. Folytatva a családi hagyományokat Tornai Tamás napjainkban a hazai borászat meghatározó szereplője, lányai pedig Eszter és Anna már a harmadik generációt képviselve vezetik a pincészetet.

Gazdálkodásuk ars poeticaja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének. Teszik mindezt azért, hogy a somlói borok úgy a hazai, mint nemzetközi szinten megőrizzék évszázados értékeiket.

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította az azóta szőlővel beültetett lankáit. Érdekessége a hegynek, hogy minden oldalán termesztik a szőlőt. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül, amelyet a hazai borfogyasztók előkelő helyen tartanak számon. A borvidéken legelterjedtebb fajták az Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Tramini.

A Tornai Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig. Borkészítésük alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított kiváló minőségű alapanyag. A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használnak a reduktív technológiájú irányított borkészítés során. A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik. Kizárólag kézi szüretet alkalmaznak. A betakarítás időpontja pedig elsősorban a szőlő érettségi állapotától, beltartalmi értékeitől függ, attól olyan zamatosak.

A Tornai Pincészet egész évben várja borkóstolóra, pincelátogatásra a látogatókat, ahol megkóstolhatják illatban, zamatban gazdag boraikat – Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, illetve a harmonikus Szürkebarát, Zeusz, Zenit és a Pinot Blanc borokat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült borkorcsolyákat és ínyenc meleg ételeket is kínálnak.

A szakosztály elnöke, dr. Elek Lenke köszöntő szavait követően Hungary Card-ról Gál Gábor ügyvezető igazgató tartott előadást. Az elnökségi asztalnál, Ifjú György, a szakosztály elnökhelyettese. Részt vett az évzáró eseményen Komlósi Gábor elnök és Hárshegyi János, alelnök is.

Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.