Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Ciprus a MÚOSZ-ban

Ciprus a világ egyik legnépszerűbb úti célja

Évzárót tartott a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya, amelyre meghívta a Ciprusi Turisztikai Minisztérium magyarországi képviselőjét Ács Viktóriát. Ciprus GDP-jének nagy része az idegenforgalomból származik és a világ egyik legnépszerűbb úti célja.

Ács Viktória 2019 óta tölti be pozícióját, aki Ciprus turizmusának az elmúlt két évben történt alakulásáról rövid prezentációt tartott.

Először a számok függvényében tájékoztatta a jelenlévőket, majd kitért arra, miért közkedvelt a sziget. Mint mondta, elsősorban a hosszú tengerpartja miatt, de azon túl, aktív kikapcsolódást is kínálnak, mint például bicikli túrákat, illetve golfozást, ami nagyon népszerű. A program túrizmus keretében fesztiválokat, szőlőszüretet … rendeznek. Szállodáik minden igénynek megfelelnek, de a falutúrizmus is nagyon közkedvelt az egyéni utazók körében. Majd hozzátette: mivel szigetországról van szó, számukra a repülőjárat kulcsfontosságú. A pandémia után is a heti 5 légijáratot megtartották. Sajnos Budapestről nincs különjárat.

Megtudtuk, hogy magas minőségű úthálózata van az országnak, amelynek használata ingyenes!

A szigetet elsősorban a tengerpartja miatt keresik fel. A türkizkék tenger lenyűgözően látványos, melynek vize egyike a legtisztábbaknak a világon. Ciprusnak 52 Kék zászlós tengerpartja van, ami kiemelkedő világviszonylatban is, mivel ehhez sok szabálynak kell megfelelni.

Afrodité szikláját – legendás sziklácsoport, amely a tengerből emelkedik ki – és fürdőjét látni kell!

A mítosz szerint Adonisz épp Cipruson vadászott, amikor a forrást felfedezve, szomját szerette volna csillapítani. A barlang medencéjében azonban szokásához híven, éppen a szerelem és a szépség istennője, Afrodité fürdött, akinek mezítelen testét meglátva, Adonisz első pillantásra beleszeretett. A forrás vizét sokáig  a fiatalság forrásának is tartották, ám emberi fogyasztásra nem alkalmas. A fürdés sem megengedett, a kis barlangtóban különféle vízi állatok élnek. A fürdőhöz kiépített gyalogösvény vezet, a környék túrázásra alkalmas.

A sziget a kalandvágyó búvároknak is kedvez, Larnaca partjainak közelében található a Zenobia hajóroncs, amely 1980-ban süllyedt el. A mai napig a világ egyik legjobb merülőhelye.

Aki szereti a történelmet és az ókori romokat, az is talál bőven látnivalót. Ezek közül kiemelkedik Paphos a csodálatos mozaikjaival, amelyek felkerültek az UNESCO  világörökség listájára.

De kihagyhatatlan a Paphos-i királysírok és az Erőd is,  a Kolossi vár, a Kykkos kolostor, az Ayia Napa kolostor, a Szent Lázár templom, vagy a lélegzetelállítóan szép Kourion-i színház és az Amathus ásatási terület …

Ciprus gasztronómiája a friss és ízletes növények sokrétű felhasználására épült. Ha egy étterembe bemegyünk, az étlapon töltött zöldségek sorát találjuk, mellette grillezett halloumi-sajtot, gombát citromos öntetben, krémszerű tahinit … Persze van fűszeres falusi kolbász és báránysült is, ha azt akarunk enni. A desszertek közül valódi ciprusi különlegesség a hideg rózsavízben áztatott ”mahalepi” desszertkrém. A ciprusiak büszkék a boraikra, azt tartják, nekik korábban volt aszúboruk, mint nálunk a Tokaji. A közismert helyi alkoholos ital a Zivania tiszteletére pedig még fesztivált is rendeznek.

A beszámoló után kérdések következtek. Az első kérdést Elek Lenke, a szakosztály vezetője tette fel a pandémiával kapcsolatban. Milyen szabályoknak kell megfelelni a Ciprusra érkezőknek? Megtudtuk, hogy minden oltást elfogadnak …

Az előadás és az utána való kötetlen beszélgetés felcsigázta Ciprus iránt az érdeklődésemet. Otthon rákerestem az interneten és nagyon tetszik, hogy a Ciprusi Turisztikai Minisztérium internetes oldalán  www.visitcyprus.com minden információ megtalálható az utazás megszervezéséhez. A 15 különböző nyelvre – közöttük magyarra – lefordított oldal olyan információkat oszt meg, mint szálláslehetőségek, helyi közlekedés, üzletek nyitvatartása, rendezvények, fesztiválok, programok … Mindez könnyebbé teszi az utazást és az ott tartózkodást.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.