Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Somlói galuskás gulyásleves

Somlói galuskás gulyásleves – Tanulságos történetek a turizmusmarketing világából

A MUOSZ Turisztikai Szakosztályának elnöke, dr. Elek Lenke felkérésére február 17-én a turizmus egyik doyenje, dr. Erdei János, aki immár 45 éve dolgozik a turizmus és a vendéglátás különböző vezető posztjain, de ma is aktív tagja a szakmának, könyvbemutatóval egybekötött prezentációt tartott.

Először megismertük Erdei János 50 évet felölelő életútját, ami azért is érdekes, mert pályafutását lentről kezdte.

A Széchenyi Fürdő kabinosa volt, majd a Gellért Szálloda vendégcipőket pucoló emeleti londinere, a Pannonia Szálloda- és Vendéglátó Vállalat hálózati ellenőre, egy idő után éttermi menedzsere, ugyanott idegenforgalmi előadó, majd osztályvezető, főosztályvezető és végül a marketing-és értékesítési részleg vezetője. Ezt követően 4 évig Bécsben szállodát épített és üzemeltetett, közben 3 ausztriai és 10 németországi szállodával is szerződésben volt. Elnöke lett a MINOTELS Hungary nemzetközi szállodai marketingszervezetnek, majd első vezérigazgatója a Gödöllői Királyi Kastélynak.

Ugyancsak első vezérigazgatója volt az újonnan megalakult Magyar Nemzeti Turisztikai Promóciós Vállalatnak, a Magyar Turisztikai Szolgálatnak, illetve jogutódának, a Magyar Turizmus Rt-nek is. Tíz éven keresztül képviselte az országunkat turisztikai képviselőként először Bécsben, majd az egész nénet nyelvterület gazdájaként Bécsben, Frankfurtban, Berlinben, Münchenben és Zürichben.

Ezután másfél évig irányította vezérigazgatóként és ügyvezető igazgatóként a hévízi Rogner Hotel és Spa LotusTherme-t, majd 2008 áprilisától a bükfürdői Birdland Resort és Spa bővítését, felújítását és újrapozicionálását vezényelte le vezérigazgatóként. 2008-ban megválasztották „Az Év Szállodásának” 2010 és 2012 között pedig a Magyar Szállodaszövetség elnöke volt. Mint mondta, mindig figyelmet fordított arra, hogy csak az elégedett vendégek – vásárlók lesznek a visszatérők és törzsvendégek! Majd hozzátette, szerette a szakmát, ma is úgy lép be egy szállodába, mint egy szentélybe.

A közelmúltban Somlói galuskás gulyásleves címmel jelentetett meg könyvet, melyben visszaemlékezik a múltra, és a legszínesebb sztorikat eleveníti fel.

Arra a kérdésre, mi volt a célja a könyv megírásával? Az volt a válasza, hogy a félévszázados igazán színes szakmai pályafutása és persze az is, hogy maradjon valami utána a gyermeke és unokája után is. Továbbá az Internet korszakban felnövekedő X, Y, Z generáció számára olyan szakmai tanulságok megfogalmazása, amelyek talán egyetemesnek is tekinthetők. Végül szeretett volna annak a cca 650 szakembernek emléket állítani, akiket szerencséje volt az elmúlt 50 évben megismerni és tisztelni. Talán az utókor méltatlanul elfelejtette volna. A könyv megírásában elsősorban a pandémia bezártsága segítette és Földvári András – Walkó Miklós könyve, a sztorizás – anekdótázás reneszánza.

Majd az Ideál Desszert és Csokoládé tulajdonosa, Gogolák Csaba mesélt a cukrász-szakmáról. Megtudtuk, hogyan indult el a vállalkozása. Mint mondta, a feleségével Kohlmann Eszterrel álmodták meg az üzletet, akivel Franciaországban tanulták ki a szakmát. Több mint 10 évig voltak Franciaországban, ahol beleszerettek a francia cukrászati trendekbe és kultúrába. Amikor hazajöttek, zuglói üzletükben ezt valósították meg.

A hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken túlléptek, viszont megtartották az alapkombinációkat és ezeket variálják. Használják a gyümölcsöket, a vajat, a tejet, a tejszínt, egy kis cukrot, egy kis lisztet. Az ízeket – vanília, málna, gyümölcsök – és nem a cukrosságot hozzák előtérbe -legyen a csokoládé kicsit erősebb, legyen benne több a gyümölcs, sokkal kevesebb a piskóta.

A prezentáció után meg is kóstolhattuk a finom süteményeiket.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.