Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

A nemesített homoktövis fitoterápiás különlegességei

Phyto

A nemesített homoktövis fitoterápiás különlegességei.

Dörnyei Olga dr1., Dörnyei József dr

1 belgyógyász szakorvosjelölt, Klinika Schőmberg (Fekete erdő Németország)

2 címzetes professzor, a kémiai tudományok kandidátusa, cégigazgató

A francia nyelven megjelent eredeti cikk szerzők általi magyar nyelvű fordítása: 

A vadon termő- (Alpok, finnországi tópartok, Duna delta stb.) és a gyengén nemesített- (volt NDK , Mongólia, Kína területén) homoktövis, mint élelmiszer jellegű vitaminforrás és népgyógyászati anyag (pl. Tibet) közismert. Igazi jelentőségre több mint hatvan évre visszanyúló növénynemesítés (Lisza-venkó Intézet az Altájban, 130 új fajta) és a 70-es 80-as évek orosz, valamint a 80-as 90-es évek  (és az utóbbi évek kanadai ) intenziv kisérleti és klinikai vizsgálatai után tett szert, vált elfogadottá a fitoterápiában (1,2 ). A nemesítés során megszűnt a tüskésség, a 100 db bogyó tömege 8-15 g-ról 70-90 g-ra, a szárazanyagtartalom  6%-ról 22%-ra, a C-vitamin tartalom 100 mg%- ról 2700 mg%-ra, az olajtartalom 4%-ról 8,5% fölé nőtt, ezen belül az össz karotinoid tartalom 3 mg%-ról átlag a negyvenszeresére nőtt, az antioxidáns színanyagok mennyisége százszorosra s az össz tokoferol is a többszörösére, míg a mag olajtartalma 8%-ról 16%-ra nőtt.

A N1-2 táblázatban bemutatjuk a „Csujszkaja” közepesen nemesített fajtából fizikai eljárással gyártott: lésűrítmény és a N3 táblázatban a léből szeparált „Húsolaj” és hidegen préselt magolaj mért összetevőit. (3.) A N4 táblázatban bemutatjuk a korszerű fajtákból (pl.: zsivko, csecsek stb.) előállítható hatóanyag-komponenseket és jelenleg elérhető maximális koncentrációjukat. Mint látható a nemesített Hippophae Rhamnoides L. növényhatóanyag-komponensekből már ugyancsak komoly fitoterápiás készítmények,

étrend-kiegészítők készíthetőek. (4.) Az orosz űrhajósok már az 1960-as évétől ösztönösen fogyasztották, pl. az úgynevezett „Homoktövis mézet” ami nem más mint a homoktövis lésűrítmény hűtésre kicsapódó, kikristályosodó frakciója. A legújabb kutatások is megerősítik a frakciók immunmoduláló, radioprotectiv és antioxidáns hatásait  (10,11).

A következőkben összefoglaljuk a nemesített homoktövis (készítmények) jótékony hatásait a különböző szervi betegségekben.

                    A homoktövis jótékony hatásai különböző betegségekben

Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a homoktövisnek (22, 42). Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében. Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnakés a linolsavnak (18, 45). A diétás antioxidánsok: beta-karotén (pro A-vitamin) és E-vitamin megakadályozzák az LDL- oxidációját. Az E-vitaminnak speciális protektív hatása van,különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a toxikus termékek kialakulásának megakadályozásában (22). A C-vitamin is rendelkezik úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben  csökkenti az oxigénhiány következményeit  és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés kialakulásának folyamata ) meg-előzésében (18). A többszörösen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak,(linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van. Építőkövei a sejthátyáknak és funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában (35, 43, 46).

A B, C, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe van az ischémiás szívbetegség megelőzésében (22, 35, 37, 43) és a magas vérnyomás kialakulásának megakadályozásában (42).

Bronchitis (a hörgők gyulladása) esetén, kitűnően hat a húsolaj belsőleg és inhalálva (27).

A működő gyógyhatású tényezők ebben az esetben a béta-karotin és C-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja és antixoxidánsként megakadályozza a C-vitamin oxidációját. Így erősítik egymás hatását. Az A1-vitaminnak nagy jelentősége van a bőr és nyálkahártyák szerkezete és ellenálló képessége vonatkozásában (36).

Bronchiektaziaban (a hörgők helyi kitágulással, gyulladással járó gennyes, idült betegsége) az előírt terápia mellett kiegészítőképpen jótékony hatású lehet a húsolaj; K1-, E-, A-vitamin- tartalma következtében bíró gyulladásgátló, regeneráló hatása által (36).

Pneumónia (baktérium, vírus v. gomba okozta tüdőgyulladás) fellépésekor kitűnően hatásos a húsolaj és a szárazanyag (27, 36). A C-vitaminnak nagy szerepe van az alapállomány egyik fontos alkotójának, a hidroxiprolinnak a kialakulásában, így a sejtek, a sejtfalak, az erek, és egyéb kötőszöveti állomány felépítésében fontos enzimek működéséhez szükséges. Az E-vitamin –mint már említettük- antioxidáns tulajdonsággal rendelkező anyag, amely képes megakadályozni a több kettős kötést tartalmazó zsírok és olajok oxidációját.(„avasodását”) E tulajdonsága révén újabban az érdeklődés homlokterébe került, mert számos betegség, kórállapot hátterében sejtenek szabadgyökök, okozta károsodásokat (11). A szabadgyökök, okozta károsodások, hajlamosítanak többek között a pneumónia kialakulására is.

Garatmandula-gyulladás fennálltakor kiegészítőleg, az antibiotikus terápia mellett immunerősítő hatása van a húsolajnak (hatásait lásd a pneumóniánál) és a tablettának (11, 17). Oroszországban a műtét utáni tonsilitisek kezelésében a homoktövis olajjal történő kiegészítő kezelés csökkentette a fájdalmat, kivédte az allergiás reakciót és gyorsította a gyógyulást (47).

Anginás betegségben (=torokgyulladás) szenvedőknek hasonlóképpen ajánlható a húsolaj mind belsőleg lenyelve és mind toroköblögetésre lenyelés előtt (40). Az ekkor megmutatkozó antiszeptikus és baktericid effektus révén gyorsan eliminálódnak a gyulladást előidéző pathogen kórokozók; az immunrendszer sejtjei így gyorsabban és hatékonyabban kifejthetik protektív funkciójukat (11, 17).

Laryngitises betegeknek (gégegyulladás) is hasonlóképpen ajánlható a homoktövis húsolaj.

Naponta többször evés után húsolajt ildomos tartani a szájban (17). Működő gyógyhatású tényezők: a vitamincsoport- és a baktericidhatás (21).

Otitis (fülgyulladás), orr-polip (az alsó orrkagylón, esetleg az orrsövényen v. az orr melléküregben ülő magányos v. többszörös képződmény) és rhinitis (orrnyálkahártya gyulladás) esetében a húsolajos géztampon gyulladásgátló, fájdalomcsökkentő, regeneráló hatású (21).

A húsolaj és a tabletta belsőleg, a húsolaj öblögetve kiválóan  alkalmas Pulpitis (fogbélgyulladás) és különféle stomatitisek (szájnyálkahártya-gyulladás) kiegészítő kezelésére. Míg Pulpitisben elsősorban a gyulladáscsökkentő és fogbélfájdalomcsökkentő hatás érvényesül;addig a különféle stomatitisekben  a baktericid, regeneráló és immunmoduláló hatás javítja  a panaszokat.(A B2,A és C-vitamin jótékony hatásai a nyálkahártyára) (19,40,32).

A nervus opticus atrophiája (a látóideg sorvadása) esetén kiválóan alkalmas a homoktövis t a látás javítására. Ebben segít a különféle hatóanyagok antioxidáns hatása és a retinol (A vitamin) építő-szerepe. A retinolnak szerepe van a szemideghártya fényérzékeny anyagának, a rodopszinnak a felépítésében. ( Ezért hiányának korai tünete a szürkületben vagy a gyengébb fényviszonyoknál észlelhető látászavar : hemeralopia vagy farkasvakság) A látóbíbor hiányában csökken a szemek sötéthez való alkalmazkodási készsége. Az A-vitamin hiánya a hámsejtek sorvadását és fokozott elszarusodását is okozza. Gyakoriak a cornea (szaruhártya) és a conjunctiva (kötőhártya) elváltozásai, xerosis (száraz szem), keratomalacia (szaruhártya-lágyulás) és corneaulceratio (fekély) fordulhat elő (33).

Blepharitis ( a szemhéj bőrének gyulladása) esetén egyaránt alkalmazható a húsolaj és magolaj szemhéjra kenése  és belsőleg a homoktövis fogyasztása. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a bőr kiegyensúlyozott működésének a szabályozásában. (Az A–vitamin tartós hiánya a bőr kiszáradásához vezet.) Az A-vitaminkoncentrátum-csoport hatásai és az antiszeptikus, baktericid megnyilvánulásai segít leküzdeni a gyulladást (20, 39).

Tavaszi kötőhártya-gyulladás esetén főleg a homoktövis szárazanyagnak  van nagy szerepe. Ebben megtalálható A B2-vitamin.A B2-vitamin a szem fáradtságának kitűnő ellenszere, és a látást is javítja. Hiányában jellemzőek a bőr-és szemlencse elváltozások; a szájzug ,a szemzug, valamint az orrszárnyak tövében a nyálkahártya vöröses-lilásan elszíneződik, és fájdalmasan bereped (cheilosis), ami B2-vitamin bevitel után általában nyom nélkül gyógyul (31).

Hemeralopiában  a homoktövis  gyógyhatású tényezői az: A –vitamin B2 és PP –vitamincsoport. Ez utóbbiak olyan növényi eredetű flavonglikozid-származékok gyűjtőneve, melyek a kapillárisok áteresztőképességét és „törékenységét” csökkentik. Így érthető, hogy segítik a látás élességét is (27).

Gyomor- és nyombélfekélynél különösen a homoktövis magolajnak van fekélyellenes, regeneráló és fájdalomcsillapító hatása (6, 50). A jótékony hatás főképpen a B vitaminnak és betainnak köszönhető. A B6 vitamin hiányában jellemzőek ugyanis a nyálkahártyatünetek.

1 kávéskanál homoktövis magolajat 2-3 szor naponta, evés előtt 30 perccel, 3-4 héten keresztül ajánlatos szedni. A kezelés első 3-4 napján a gyomorégés erősödhet, és savas büfögés jelenhet meg (6). Ezeknek a kellemetlen tüneteknek a megelőzése céljából az olajhoz egy negyed pohár 2 %-os szódabikarbónát kevernek, és jól összekeverik. Szisztematikus perorális szedésnél a fájdalom, a gyomorégés és a büfögés csökkennek, vagy teljesen megszűnnek. A gyomor savképződésre a homoktövis magolaj lényegesen nem hat (23, 34.)

Colitisben (vastagbélgyulladás) és proctitisben (végbélgyulladás)  ajánlatos a húsolaj szedése belsőleg, kúpban tamponnal , ill. a teafogyasztása (rostos szárazanyag) naponta többször .

Gyógyhatású tényezők: a C,A,B,E vitamincsoport és a mikrorostok. Jellemző a fekélyellenes hatás (aszkorbinsav, betakarotin, rostok, kaempferol, quercetin, csersav), a regeneráló, vérzéscsillapító (citromsav, K-vitamin) és hegesítő hatás (aszkorbinsav, bétakarotin) (40, 41).

Candidiasisban javasolt a homoktövis tea 2 óránkénti, a homoktövis tabletta 4 óránkénti fogyasztása és a húsolaj evés utáni szájbantartása.Candida ellen hat a béta- sitosterol és quercetin illetve immunstimuláló hatással bírnak a bétakarotin, csersav és a C-vitamin komponensek (39).

Oesophagitisben (nyelőcsőgyulladás) a húsolaj/magolaj normalizálja a nyelőcső mucosájának az állapotát és megakadályozza a hegesedést. Regeneráló és antiinflammatorikus (gyulladás-csökkentő) hatását a következő gyógyhatású hatóanyagainak köszönheti: aszkorbinsav, béta-sitosterol, isorhamnetin, kaempferol, leucodelphinidin, mannitol, olajsav és linolénsav (46).

Achylia gastrica-ban (a gyomorelválasztás nagyfokú csökkenése) a tabletta ,magolaj, tea és levélfőzet nagymértékben pótolja a gyomornyálkahártyájának nedvhiányát (33). Emellett természetesen jellemző a már oly gyakran említett gyulladásgátló, baktericid és regeneráló hatás.A különféle gastritisekben is igen hamar jelentkezik a homoktövis pozitív hatása.

Gastritis haemorrhagica-ban (a gyomornyálkahártya vérzéses gyulladása) és gastritis cystica/chronica-banbea sok apró tömlő kialakulásával járó sorvadásos gyomorhurut/idült gyomorhurut) szenvedőkben a húsolaj-csersavtartalmánál fogva-megállítja a vérzést és normalizálja a nyálkahártyát. Ebben szerepet játszik a homoktövis olaj K1-vitamin hatása és fekélyellenes hatása (beta- carotin ,aszkorbinsav-, kaempferol-, quercetin-, pektin-, rost , tannin , csersavtartalma révén) (40).

Gastroenterocolitis (gyomor-,vékonybél- és vastagbélgyulladás) felléptekor ajánlott a szárazanyag és a húsolaj alkalmazása, gyulladás-csökkentő hatása révén (27). Ebben a következő hatóanyagok érik el a kívánt antiinflammatorikus hatást: C-vitamin , beta-sitosterol, isorhamnetin ,kaempferol , leucodelphinidin , linolénsav , mannitol , olajsav , quercetin , K1-, B-vitamin) (40, 39).

Heveny májgyulladásban (hepatitis acuta) szenvedőknek különösen ajánlott a homoktövis szedése) máriatövissel (silimarin) kiegészítve. A homoktövisnek magas a bioaktívtartalma, mely részt vesz a méregtelenítésben. (aszkorbinsav, glukose, quercetin, tannin,  K1-vitamin) (35, 37). Flavonoid-tartalma révén májvédő hatású, megelőzi a májrák kialakulását (37),  anticirrhotikus hatása van (46).

Cholecystitis chronicaban (az krónikus epehólyag-gyulladás) jótékony lehet a húsolaj gyulladásgátló, és epehajtó hatása (39) ; míg heveny epehólyag-gyulladás és epekő esetén , szedése TILOS! A homoktövishúsolaj és az összes homoktövis készítmény preventiven (=megelőzően ) hat májcirrhosisban (=májzsugorodás) és a már meglévő cirrhosis folyamatát –a  B2 –vitamin-, A-vitamin-, jantársav-, kolin-, K1-vitamin- tartalmánál fogva – lelassítja (5).

Glomerulonephritisben használhatjuk a célzott kezelés mellett az olajat ,tablettát , lékúrát , és szárazanyagot. Ebben hat a mannitol és a cseranyag (40) . A cseranyagok hatására a fehérjék kicsapódnak (irreverzibilisen koagulálódnak) miután a gyulladt nyálkahártyán egy védőréteget képez a kicsapódott fehérje, így csökken a fájdalom, javul a keringés és szűnik a gyulladás azon a nyálkahártyán, amellyel a hatóanyag érintkezett (27). A nehézfémeket is megköti csapadék formájában (a tápcsatornában is). A gyógyhatású tényezők itt a baktericid, antiszeptikus (C-vitamin, citromsav, kaempferol, maleinsav, csersav) regeneráló hatás révén érvényesülnek.

Pyelonephritisben  főképpen a homoktövis gyulladásgátló hatása érvényesül (33). Prosztata adenoma –ban szenvedőknek segíthet a termékek E-vitamin és fitoszterintartalma, a prosztata járatai kitisztulnak a mirigy mérete csökken és megszűnnek a vizelési panaszok (27). A homoktövis gyümölcs likopentartalma anticarcinogen hatású prosztatarákban (38). Különböző tanulmányok bizonyítják, hogy van összefüggés a szérumlikopénszint és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. Egy amerikai vizsgálat arról számolt, be hogy a  magasabb likopénszinttel rendelkező alanyoknál a prosztatarák előfordulása 85%-kal volt ritkább a legalacsonyabb likopénszintü csoporttal szemben (52).

 Méhnyakerosio, colpitis (a méhnyak gyulladása) és endocervicitis (a méhnyak méhnyálkahártyába nyúló részének gyulladása) esetén a hús- és magolaj keverék tamponok Oroszországban pl. igen elterjedtek a gynaekológiai használatban. A rendszeres kezelés regeneráló hatása már pár hét után látványossá válik (14). Ezen felül a bogyó lycopen és béta szitoszterol tartalmának antitumoros hatása is van a cervixre/ méhnyakra  nézve.   A kezelés a  következő  módszerrel történik: A hüvelybe homoktövis magolajjal átitatott tampont kell felhelyezni, a méhszájseb közvetlen közelébe. 16-24 óra után a tampont ajánlatos eltávolítani.

A kezelést mindennap megismétlendő. Általában 8-12 kezelésre van szükség. Az a tapasztalat, hogy a méhszájseb kezelése sokkal eredményesebb  abban az esetben hogyha a tamponnal egyidejűleg a cervikális részt is homoktövis magolajjal ecsetelik. Ez a méhszájseb gyors gyógyulásához vezethet. Általában 3-4 nap után a sérült felületen fehéres hám szigetecskék jelennek meg, amelyek minden nappal nagyobbodnak. A méh ödémája megszűnik és a seb vérzése gyorsan eláll. 8-12 kezelés után a betegnél teljesen felújul a hámréteg, csak egyeseknél ez a folyamat 2-3 hetet vehet igénybe. A kezelés módszere egyszerű, nem vált ki semmilyen kellemetlen érzést vagy komplikációt, széles körűen alkalmazható ambuláns betegeknél. A kezelés rövid, a hámsejtek regenerációjának ideje 8-12 nap, de gyorsabb folyamat is megfigyelhető. A kezelés eredményei stabilak. Ezek az adatok rámutatnak arra, hogy a homoktövis magolaj a méhszájseb kezelésének effektív hatásos szere (14, 15, 50).

Ugyanez a baktericid, gyulladáscsökkentő hatás segíti a vulva gyulladásában (vulva = a külső nemi szervek összefoglaló neve) a kellemetlen tüneteket (égés, dyskomfort érzés, fájdalmas tapintás, idővel gyakori vizelési inger) megszüntetni (16).

Az emlőbimbók repedéseiben kiválóan használhatóak az olajok (homoktövis mag-és húsolaj) külsőleg és belsőleg egyaránt. A bőr repedései az olaj regeneráló effektusa révén egy-kettőre eltűnnek és a felülfertőződés az olaj baktericid mivolta miatt megszűnik (16, 24).

Abortus utáni állapotban az összes homoktövis termék alkalmazása s

belsőleg regeneráló hatással bír  az uterus sértett nyálkahártyájára hatva ;szisztémásan pedig az egész szervezetre immunstimuláló hatással . Ugyanez jellemző bármilyen műtét utáni állapotra: a húsolaj kúraszerű alkalmazása lerövidíti a posztoperativ lábadozási időszakot. (E, C-vitamin, beta karotin) (16.)

A népgyógyászatban levelekből dunszkötést készítenek rheumatoid arthritis (az ízületek tokjára és az ízületek körüli szövetekre terjedő idült gyulladás) kezelésére. Tartós kezelés során a fájdalom és a gyulladás jelentősen csillapítható (27, 37).

Sjöngren szindrómások (=autoimmun betegség az összes külső szekréciós mirigyek elégtelenségével) csökkent nyáltermelése, belső szájszárazsága esetén, érdemes a húsolajt naponta többször a szájban tartani, ínybedörzsölés után lenyelni. Az orosz nép-gyógyászatban ajánlják még ezen kívül a szembe való csepegtetést (2×2 csepp naponta) A gyulladáscsökkentő hatás a következő vegyületeknek köszönhető: aszkorbinsav,beta sitosterol,isorham netin, kaempferol, leucodelphinidin, linolensav, mannitol, olajsav, quercetin. Izületi gyulladás ellen hatnak: a quercetin, linolensav és aszkorbinsav.

Szelektiv COX2-gátlók (és ezáltal fájdalom és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek): a kaempferol, quercetin.

A különböző műtétek utáni állapotokban gyorsítja a hegesedés folyamatát és a bőr regenerációját a homoktövis húsolaj (24).

Balanoposthitisben (a makk és a fityma gyulladása) ajánlott a tabletta és tea, homoktövislé  belsőleg való szedése (erősíti az immunrendszert) és a húsolaj kenegetése külsőleg. Az antiszeptikus baktericidhatás jótékonyan hat a gyulladásra, az A-vitamin védi a sejteket a szabadgyököktől, azok káros hatásaitól. A sejthártyába beépülve védik azokat az oxidatív károsodástól. Szerepe van a felületi hám, a nyálkahártyák épségének fenntartásában.A B1-vitamin (belsőleg a homoktövislében) a szövetek gyarapítására és energiatermelésére szolgál. A C-vitamin erősen redukáló tulajdonságú, a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, szerepet játszik a kötőszövetek felépítésében, hozzájárul a bőr egészségének megtartásához. Az E-vitamin a sejtmembránok védőfaktora. A C-vitaminnal és a szelénnel együtt elsősorban az alpha – tokoferol játszik fontos szerepet a kóros mennyiségű szabadgyökök hatástalanításában, így megakadályozza a telítetlen zsírsavak oxidációját, csökkenti a gyulladásos folyamatok, a sok zsírfogyasztás során keletkező szabadgyökök szövetkárosító hatását (30).

Vitiligo (a bőr körülírt helyein mutatkozó festékhiány) során a homoktövis húsolaj és magolaj keverék belsőleg szedve fotoszenzibilizáló hatással bír. A homoktövisbogyó kumarintartalma kíválóan alkalmazható festék-hiány betegségekben, a bőrt részben érzékennyé teszi, részben pedig védi a rövidhullámú sugarakkal szemben. A béta karotin egyrészt megvédi szervezetünket az UV sugarak káros hatásától a melanin termelés elősegítésével, másrészt garantálja a folyamatos pigmentképződést. A likopéngazdag étrend is jelentősen véd az UV-káros sugarai ellen (10).

Gonorrhoe =kankó, tripper (Neisseria gonorrhoeae által okozott, legtöbbször közösülés útján terjedő nemi betegség. A nők gonorrhoeás férfi partnerüktől fertőződnek. A tünetek gyorsan, 1-2 nap alatt kialakulnak, a kezdeti fertőzés vezető tünete a vizelési panasz, húgycsőgyulladás. Nőknél ez a stádium tünetmentes, vagy igen tünetszegény is lehet. Veszélyt igazából az jelent, ha a kórokozó átterjed a belső nemi szervekre és meddőséget okoz.) esetén ,az orvos által előírt per os  penicillin ill. penicillin injekció vagy egyéb antibiotikumterápia  (fluorokinolonok,szulfonamidok) mellett kezdeti stádiumban belsőleg (összes homoktövistermék)  és külsőleg (húsolaj) a homoktövis regeneráló ,gyulladáscsökkentő ,baktericid és fájdalomcsökkentő (aszkorbinsav , mannitol, quercetin, serotonin) hatással bír (29).

Candidiasisban (Candida albicans által okozott fertőzés,ebben az esetben a bélrendszer és a nemi szervek értendők), a húsolajat bőven fel kell tenni a fertőzött területre , ill. a bél rendszer candidiasisa esetén belsőleg szedendő a húsolaj, és így elérhető a  baktericid, regeneráló hatás. Ez vonatkozik a többi mikózisra (többi gombás fertőzés) is (30).

Toxikus irritatív dermatitis esetén valamilyen irritatív anyag a bőrön akut gyulladást hoz létre (kémiai anyagok, kozmetikumok), ami úgy nyilvánul meg, hogy a bőr élénkvörös, meleg tapintatú lesz, az ödéma következtében a bőr feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égő, viszkető érzés kíséretében. Ilyenkor fontos a gyulladást okozó agens kiiktatása .A belsőleg szedett hús – és magolaj immunstimuláló hatással bír, míg a külső ecsetelés megszünteti a kellemetlen tüneteket (11, 25). Atopiás dermatitisben (a bőr allergiás gyulladásával járó betegsége) is jótékonyan hat a homoktövisolaj belsőleg szedve (8, 9).

Pruritusban (bőrviszketés) nagyon sok bőrbetegség kellemetlen tünete. Sokszor nem is tudni hogy milyen betegség áll a kellemetlen panasz hátterében. Ez lehet valamilyen ekcéma, psoriasis, atopias dermatitis =allergias folyamat és még nagyon sok minden. bármi is álljon a háttérben a húsolaj immunerősítő és a szárazanyagok allergiaellenes hatásai, csökkentik a panaszokat (17, 26).

Hő okozta égésekben  a kötésekbe olajat teszünk az antiszeptikus és regenereló effektus révén hamarabb érhetünk el gyógyulást (13, 20, 25, 28, 49).

Rosacea (az arc bőrének idült, értágulatokkal, majd különösen az orron élénkvörös papulákkal járó gyulladásos bővérűsége) esetén különösen hatékonyak a szerves savak , az F,C,P,E,B-vitaminok tabletta és olaj formájában (30, 48).

A homoktövisbogyó flavonoidjai (leucocyanidin, calechin, katechin, flavonol) áttudják fordítani a pajzsmirigy túlműködést normofunkcióba (46).Vírusos hepatitisben ajánlatos a homoktövislé fogyasztása, melynek elég jelentős méregtelenítő hatása van (37).

Herpeses bőrjelenségeknél , kenjük be a viszkető bőrrészt naponta többször a húsolajjal (baktericid hatás), belsőleg pedig az összes homoktövis-termék szedendő (immunstimuláló hatás) (10).

Daganatos megbetegedések és az antioxidánsok

 A szervezetünkben természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. A védelmi rendszer működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Ám erre sokszor hajszolt életmódunk következtében nincs mód. Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet (11). Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigaretta hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat (10). A szabadgyökök károsító hatása bizonyos betegségek megjelenésén kívül (pl: koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, bőrgyógyászati megbetegedések) (37) a daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszik. Összefüggést mutat a rákképződés folyamata és a szabad gyökök kórós mértékű jelenléte (12). Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyakoriságát (12, 38). Kimutatták, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberekben kisebb a rákos megbetegedések előfordulása, mint azoknál, akiknek táplálkozásából hiányoznak a növényi élelmiszerek. Kiterjedt adatok azt mutatják, hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban (18). Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, de együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok meg a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak lebomlását (42). A béta-karotin az antioxidáns hatás mellett bőrvédő tulajdonságú, megtalálható az élénk narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben. A C-vitamin (szinte minden gyümölcs- és a zöldségféle tartalmazza) nem csak antioxidáns, hanem erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a stresszel és a rákkeltő anyagokkal szemben. Az E-vitamin védi a sejthártyákban és a szövetekben lévő többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök oxidáló hatásától (42). A szelén igen fontos eleme a szabadgyökfogó enzimrendszernek, hiánya következtében romlanak az immunfunkciók, megnő a szív és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázata (37, 38). A homoktövisnek (húsolaj) és a polifenoloknak nagy szerepük van a prevenció (=megelőzés) és utókezelés terén (44, 51).Gyomorrákban a teljes gyümölcs és szárazanyag-tartalom a kóros folyamatra nézve gátlón hat (46), és a lymphoid leukaemia progresszív folyamatát lassítja (46). Laphámrákban az olajfrakciók közel 100 %-al gátolják a daganat növekedését (12, 37, 38).

Más daganatos sejteknél a növényből kinyert Hipophain alkaloida-(5-oxitriptamin klórhidrát) max. 0,4 % gyökérből-csökkenti a metaplasias növekedést (33).A homoktövis húsolaj csökkenti a sugárterápia káros mellékhatásait (10).

A nemesitett homoktövis fitoterapiás különlegességei

IRODALOMJEGYZÉK

1.Turiscsev Sz.N.  Fitoterápia. Akadémia kiadó, Moszkva 2003.

  1. Lebegyev V.P. Klinicseszkaja fitoterapia.Novoszibirszk,2003.

3. Dr.Dvorzsák Ernő, OÉTI kutatási jelentés 369/1990, Budapest.

  1. Dr.Dörnyei József ,MTA Pécs, a Magyar Szabadgyök Kutató

Társaság Konferenciáján előadás: „Homoktövis mint természetes

Antioxidáns és vitaminforrás”2001.

5. Gao ZL,Gu XH,Cheng FT,Jiang FH. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis:

a clinical study. World J Gastroenterol. 2003 Jul,9(7):1615-7.

  1. Suleyman H, Demirezer LO, Buyukokuroglu ME, Akcay MF, Gepdiremen A,

Banoglu ZN, Gocer F. Antiulcerogenic effects of Hippophae rhamnoides L.

Phytoter Res. 2001 Nov.15(7):625.7.

7.Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP.Effects of sea buck-

thorn (Hippophae rhamnoides L.) seed and pulp oils on experimental models

of gastric ulcer in rats. Fitoterapia. 2002 Dec.73(7-8):644-50.

8.Yang B.R et al. Effects of dietary supplementation with sea buckthorn (Hip-

pophae rhamnoides) seed and pulp oils on atopic dermatitis. Journal of Nutri-

tional Biochemistry 1999, 10, 622-630.

9.Yang B.R et al. Effects of dietary supplementation with sea buckthorn (Hip-

pohae rhamnoides) seed and pulp oils on fatty acid composition of skin gly-

cerophospholipids of patients with atopic dermatitis. Journal of Nutritional

Biochemistry 2000,11,:338-340.

10.Chawla R, Arora R, Singh S, Sagar RK, Sharma RK, Kumar R, Sharma A,

Gupta ML, Prasad J, Khan HA, Swarop A, Sinha AK, Gupta AK, Tripathi RP,

Ahuja PS. Radioprotective and antioxidant activity of fractionated extracts of

berries of Hippophae rhamnoides. J Med Food. 2007 Mar, 10(1):101-9.

11.Geetha S, Sai Ram M, Singh V, Ilavazhagan G, Sawhney RC. Anti-oxidant

and immunomodulatory properties of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides)

an in vitro study. J Etnopharmacol.2002 Mar, 79(3):373-8.

  1. Балицкий К.П.,Воронцова А.Л. Лекарственные растения в терапии

злокачественных опухолей. Ростов198О.

  1. Власов В.В. Облепиховое масло в лечении поверхностных ожогов

кожи. Вести дерматологии. 197О №6.

  1. Гусакова-Федорова Н.Я.,Селезнева Е.Д. Лечение эрозий шейки матки

облепиховым маслом, Акушерство и гинекология. 1955№5.

  1. Давидович Л.Н., Чебыкина Н.В., Качура О.Т. Влияние жировой основы

на терапевтический эффект свечей с облепиховым маслом. Врачеб. Дело.

1978.

  1. Корте Д. Нетрадиционная медицина для женщин. Крон-Пресс 1995.
  2. Коноплева В.Г. О лечении облепиховым маслом субтрофических и

атрофических назофарингитов. Новосибирск, Наука,1963.

  1. Мансурова И.Д., Молчагина Р.П., Линчевская А.А. Бабоджанова М.Б.

Облепиховое масло – стабилизатор биологических мембран. Фармаколо-

гия и токсикология. 1978 Т.41.№1.

  1. Масленникова Г.В. Результаты лечения больных глоссалгией облепи-

ховым маслом. Стоматология. 1968.№3.

2О. Машкович Т.П. Лечение ожогов глаз облепиховом маслом.Улан-уде,

Научн.конф.1966.

  1. Мишарин А.П., Олешкова Я.П., Терехова А.Л, Опыт применения обле-

пихого масла в оториноларингологии. Иркутск , Наука, 1964.

  1. Олзийхутат А. Влияние облепихи на клиническое проявление и показа-

тели липидного обмена  у больных атеросклерозом.Канд. дисс. М.1969.

  1. Попова Л.Н., Сорокина И.В., Лапик А.С. Исследование язвозащитной

активности облепихого масла в зависимости от его концентрации./ Новое

в биологии, химии и фармакологии облепихи: Сб. Науч.тр. СО АН СССР,

Новосибирск: Наука, 1991.

  1. Раны и их лечение в тибетской медицине. Новосибирск, Наука, 199О.
  2. Танков Ю.П. Масло облепихи в дерматокосметологии. 2-й Междунар.

Симпозиум по обдепихе. Барнаул, 1993. Новосибирск: НИИСС, 1993.

26.Танков Ю.П.Применение защитных кремов на основе экстракта листьев

облепихи для профилактики заболеваний кожи на машиностроитедьном

заводе. СО АН СССР, Новосибирск :Наука, 1991.

  1. Файман Б.А., Кошелев Ю.А. Облепиховое масло и его применение в

медицине. Барнаул, Алт.кн.изд-во, 1975.

  1. Филимонова М.А. Опыт лечения ожогов и отморожений облепиховом

маслом. Советская медицина 1958,№2.

  1. Хасин М.И. Опыт лечения гонореи у мужчин взвесью пенициллина в

облепиховом масле. Новосибирск 195О.

3О. Юдкина Л.Н. Лечение маслом облепихи некоторых заболеваний кожи.

Горно-Алтайск, 1961.

  1. Блинова Н.М., Базарный В.Ф. Лечение облепиховым маслом травмати-

ческих повреждений роговой оболочки глаз. Актуал.вопр.клин.медицины

Красноярск: Наука, 1966.

32.Горшков М.И., Цупрова Н.Д., Погодина Р.Н., Халавина Л.Ф. Клиничес-

кая проверка облепиховой пасты при лечении пульпита периодрнтита.

Труды 3-го сьезда стоматологов РСФСР, Волгоград, 1979.

  1. Матафонов И.И. Облепиха. Новосибирск: Наука, 1983.
  2. Ширшова Ж.В. Предварительные данные об эффэктивности лечения

язвенной болезни облепиховым маслом. В кн. Вопросы витаминологии.

Барнаул, 1959, с.316-32О.

35.Горелкина О.И. Влияние сока облепихи на обмен веществ.Фрунзе,1977.

/ снижение холестерина в крови, увеличение гемоглобина крови и антитоксической функции печени/.

  1. Базарон Э.Г., Цыбикова Д.Ц. Облепиха крушиновидная при леченнии

воспалительных процессов в тибетской медицине. Улан-Удэ, 1985с.1О-15

/ бронхолегочные заб. Язв . жел. Сердце, кров , легкие от гноя/

International Symposium On  Sea Buckthorn Oktober19-23, 1989, Xian,China:

  1. A survey of medical research of Hippophae rhamnoides L. in China.

Xu Mingyu, Qian Zhen huai. 329-332.

(isémia ellenes, ritmusszabályozó, zsirvérüség ellen,angina pectoris ellen

klinikai alkalmazás, gátló hatás májkarciómára, gátló hatás rosszindulatu

daganatokkal szemben, immunhatás növelés, öregedésgátlás,gyulladás-

csökkentő hatás).

  1. Anti-tumor effects of fruit juice and seed oil of Hippophae rhamnoides

and their influences on immune function. 373-381.

Zhang P, Ding X, Mao L, Li D, Li L.( Tumor Reseaarch Institute,

Lanzhou, China.

(in vivo és in vitro daganatellenes hatás)

  1. Predication of medical application prospects of sea buckthorn oil on the

basis off its recent advances. 339-347.

Zhang F, Gao J, Guo Y. (Research off Applied Chemistry, Northwestern

College of Forestry Yangling, Shaanxi, China)

40.Phytocemical Database, USDA-ARS-NGRL, Beltsville Agricurtural Re-

search Center, Beltsville, Maryland.

  1. Dörnyei Olga Dr, Kovács Ágota Dr és társai , Antioxidánsok fogyasztására

vonatkozó felmérések gyulladásos bélbetegségekben. Orvosi hetilap.147évf.,23 szám

1085-1091, 2006 junius 11.

  1. Zhao Y, Wu F, Seabuckthorn flavonoids and their medical value.

(Institute of Information , Shanxi Academy of Agriculture Science,

Taiyuan, 030031)

Hippophae, 1997,vol,10(1).pp39-41.

  1. Liu B. et.al., Curative effects of seabuckthorn fruit on hyperlipemia and co-

ronary heart disease.  Acta Sichuan Medical School,1980.

  1. Yu Mingyu, How to correctly evaluate the anti-carcer function of seabuck-

thorn and the direction for further study. National Conference on the Hip-

pophae Medical Development, Xian:1993.

  1. Mingyu X, Anticancer Effects of and Direction of Research on Hippophae

(Xiyuan Hospital, Institute of Chinese Medicine, China, Beiijing 100091)

Hippophae, Vol.7, No.4, pp41-43

  1. Xu Mingyu, Sun Xiaoxuan, Cui Jinhua. The medicinal research and

development of seabuckthurn. 1993.

  1. B.A.Fayman, translated by Zhang Zhemin 1991. Teatrament of

operative wounds in ear, nose , and throat with seabuckthorn oil.

Seabuckthorn 4(4):7.

  1. Natalie Anne SBT, Rosacea and Seabuckthorn-Cause end Effect
  2. Zhao Yisheng Clinical effects of Hippophae seed oil in the treatment

of 32 burn cases.

Hippophae 1994,Vol.7, No.3.pp36-37.

  1. Risto Erkkola , Baoru Yang. Sea buckthorn oils: Towards healthy

mucous membranes. AGROFood industry hi-tech, mai/june 2003.

51.European Journal of Clinical Nutrition 2003,57. 37-42.

Red berries, future dietary supplement?

52.Lugasi A., Blázovics A., Az egészséges táplálkozás tudományos alapjai,

4-ik számu útmutató az egészség megőrzéséhez. PXP nyomda,Budapest 2004.