Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Úszófalu

Úszófalu épül Abádszalókon

A több mint 17 éves tapasztalattal rendelkező gyártó cég egy abádszalóki kikötő tulajdonosával együttműködve elkezdte építeni Magyarország első úszófaluját a településen.

Farkas Miklós, a Home System Europe Kft. értékesítési vezetője elmondta, összesen 17 darab négy évszakos ház épül, melyek mindegyike cölöpökön áll. Ezeken árvízkor fel tudnak úszni, annak levonulásakor pedig visszaülnek a cölöpökre, tehát száz százalékosan biztonságosak. Az úszóházban életvitelszerűen lehet élni, ami teljesen más minőséget jelent, mint a nagyvárosokban lakni. Nincs zaj- és fényszennyezettség, az építményeik ráadásul teljesen önfenntartóak tudnak lenni, mondhatni ökoházak.

A napelemek napközben folyamatosan termelik az áramot a munkaakkumulátorokba és egy inverteren keresztül kapcsolódnak a rendszerhez, így látják el a házat elektromos árammal. Rendkívül alacsony a károsanyag kibocsátásuk az ilyen létesítményeknek, ráadásul ezzel az építési technológiával egy vastagabb téglaház falának felelnek meg. Kiváló hőtartóképessége van a szendvicspanel falazatnak, amelynek köszönhetően még a legmelegebb nyári napokon sem forrósodik fel a lakótér. Arról nem is beszélve, hogy ezekben az ingatlanokban együtt lélegezhetünk a természettel karnyújtásnyira a madárvilágtól, így nap mint nap megcsodálhatjuk az élővilágot – mondta az értékesítési vezető.

A tél miatt sem kell aggódni, mert a lakóhajók úgy vannak megépítve, hogy a jég nem képes összeroppantani azt. Mivel négy évszakos ingatlanról van szó, télen is bátran lakhatóak, mert a fűtés is megoldott bennük. Mivel lakóhajóikat motoros meghajtással szerelik fel, az egyik kikötőből a másikba akár 5-10 kilométeren belül is lehet közlekedni.

Az ingatlanok négy méretben készülnek: 40, 48, 60 illetve 76 négyzetméteresek. Külsőre két típust különböztetnek meg, az ívelt tetős és a skandináv koncepciót.

Az abádszalóki úszófaluban jelenleg az infrastruktúra és a partszakasz kiépítése zajlik. A cél az, hogy egy hónap múlva rákerüljön az első ház szerkezete az oszlopokra és a tervek szerint június 30-ig az első tíz épület elkészül.

Az úszófalu iránt jelentős az érdeklődés, bár még csak a kivitelezés zajlik, a 17 elérhető úszóházból 14 már el is kelt és mindössze 3 vár tulajdonosra. Az pedig még a jövő zenéje, hogy mekkorára nőhet az úszófalu.

Egy ilyen típusú ingatlanban élni a pandémiás helyzetben maga a megtestesült nyugalom. Mert a vízhez közeli lakóegységek előnye, hogy az ember távol tudja magát tartani a stressztől, ami hatványozottan igaz akkor, amikor a többség otthonról, home office-ban végzi a munkáját a járvány terjedése miatt.

Nyugat-Európában a lakóhajók és úszóházak ára már elérte a csúcsát, de itthon még csak most kezd igazán bekerülni a köztudatba. Legtöbben még most is elcsodálkozva hallják, hogy létezik már ilyen itthon is, nemcsak Németországban és Hollandiában.

Honlap:  uszohazak.eu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.