Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Virágos Magyarország

Indul a Virágos Magyarország verseny

A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdeti meg környezetszépítő versenyét, amelyre június 15ig várják a pályázatokat.

Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenye a Virágos Magyarország, melyre a települési önkormányzatok jelentkezhetnek. A tavalyi sikert követően elindul a lakossági pályázat is, ahol a Virágos balkonok és előkertek versenyeznek majd.

Ebben az évben mozgalmunk visszatér eredeti célkitűzéseihez, így a versenyt elsősorban a települési önkormányzatok részére hirdetjük meg – mondta el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Majd hozzátette -Az elmúlt hónapok a vírus elleni védekezésről szóltak, amely az önkormányzatoktól is komoly erőfeszítéseket követelt, ugyanakkor látjuk, hogy sok-sok településen továbbra is szem előtt tartották az élhető, gondozott közterületek fontosságát. Most, hogy a belföldi turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még fontosabb, hogy ápolt, zöld és virágos terek és parkok fogadják a látogatókat.

2021-ben a 2000 fő alatti településeken a már megszokott versenyszabályok és bírálati szempontok alapján zajlik majd az értékelés.

Idén a kétezer lakosnál népesebb közösségek egy bemutatkozó anyag beküldésével online is nevezhetnek. Az erre a célra létrehozott internetes felületen néhány, a zöldfelület-gondozáshoz és -karbantartáshoz kapcsolódó kérdésre kell röviden válaszolni, illetve ugyanitt nyílik lehetőség a településfotók feltöltésére is. A nagyobb települések is választhatják a személyes jelenléttel történő zsűrizést.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a pályázók tematikus nevezésekkel is részt vehetnek a megmérettetésen – akkor is pályázhatnak, ha csak egy parkot, teret, iskolaudvart szeretnének bemutatni.

A két éve megkezdett hagyományt folytatva, a határon túli magyarlakta települések is nevezhetnek a versenybe. Idén az erdélyi települések mellett már Kárpátaljától a Vajdaságig vagy a Felvidéktől Ausztriáig minden régióból pályázhatnak a közösségek.

Az önkormányzati versenyről a https://viragosmagyarorszag.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Virágos balkonok, virágos előkertek verseny

Ennek keretében amatőr kertészek egy rövid leírással együtt tölthetik fel fotóikat saját kertjeikről, balkonjaikról június 15ig a https://palyazat.viragosmagyarorszag.hu  weboldalon.

A nagyközönség számára meghirdetett verseny nyerteseiről nemcsak a neves kertészeti szakemberekből álló szakmai zsűri dönt, hanem idén elindul a szavazás a Virágos Magyarország Facebook oldalán is.

 Virágokkal a közös Európáért!

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye – Entente Florale Europe – Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye. Az első virágosítási versenyt 1959-ben szervezték Franciaországban.

A verseny olyan sikeres lett, hogy az angolok is úgy gondolták érdemes csatlakozniuk a francia kezdeményezéshez. A Royal Horticultural Society, a Királyi Virágtermesztő Társaság, hamarosan elkezdte virágba borítani az Egyesült Királyságot. 1975-ben azután elérkezett a pillanat, hogy a két ország a virágok jegyében versenyre hívja ki egymást. A verseny az Entente Florale Europe nevet kapta, az egykori Entente Cordiale emlékére.

Mára 9 ország vesz részt benne: Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia és már túllépett az első évek pusztán a virágokra szorítkozó szempontjain. A tét a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi. Nincs ehhez hasonlóan sikeres, milliókat mozgósítani képes verseny vagy mozgalom Európában.

Magyarország a turisztikai szakma kezdeményezésére 1990-től a közép-kelet európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több, mint két évtizedben a magyar települések tíz arany – Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger, Gyula, Balatongyörök, Tihany, Veszprém , huszonkilenc ezüst, tíz bronz és tíz Európa-díjat nyertek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.