Search
csütörtök 2 május 2024
  • :
  • :

Forgass a Földért

Forgass a Földért – Shoot4Earth filmmaraton

Shoot4Earth filmmaraton egy magyar kezdeményezésű világjáték, mely egy rövidfilm készítésére buzdítja a környezetbarát életmód és fenntarthatóság mellett elkötelezett alkotókat. A program célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a mindennapokban egy kis odafigyeléssel, takarékossággal és tudatossággal mennyi mindent tehetünk környezetünk megóvásáért.

Az online filmkészítő maratonra április 17-ig, a verseny kezdetéig lehet regisztrálni a program hivatalos oldalán: https://shoot4earth.org/

A Pécsi Tudományegyetem megkeresésére idén a MEKH is beállt a program támogatói közé. Horváth Péter János a MEKH elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, hogy az energiaszektor szabályozó hatóságaként a MEKH döntéshozatalaiban hangsúlyos szerepet kapnak a „zöld szempontok”, ezért a hivatal örömmel támogat olyan kreatív kezdeményezéseket, amelyek ezekre a szempontokra, azaz a fenntarthatóságra és környezetünk megóvására hívják fel a figyelmet a saját eszközeikkel. A fiatal generációra fókuszáló szemléletformáló kampányokat különösen fontosnak tartjuk, hiszen ők képviselik a Föld és mindannyiunk jövőjét.

A program fővédnöki tisztségét Horváth Péter János, a hivatal elnöke tölti be, a hivatal a versenyfilmeket elbíráló zsűriben képviselteti magát, melynek munkájában Dr. Tóth Tamás, a MEKH általános elnökhelyettese vesz részt. A zsűri elnöke Szabó István, Oscar-díjas filmrendező. Programigazgató: Kindl Gábor.

Az idei filmmaraton Jiří Menzel emléke előtt tiszteleg, aki több évig töltötte be a zsűri elnöki posztját.

A programban résztvevő stáboknak 24 óra áll rendelkezésére, hogy az adott témában az 1 perc hosszúságú versenyfilmjüket elkészítsék. A játékra bárki nevezhet, nevezési díj, korosztályi vagy technikai megkötés nincs, a műfaj kötetlen. A felvételek elkészítéséhez használható digitális kamera, okostelefon, vagy videókészítésre is alkalmas fényképezőgép. A verseny kezdetén a szervezők különböző időzónánként több, a film során kötelezően felhasználandó elemet ismertetnek a résztvevőkkel, melyek közül legalább egyet be kell építeniük a kisfilmjükbe, ezzel elkerülve, hogy előre felvett videókkal nevezzenek a versenyzők.

A filmkészítő verseny rajtja: 2021. április 17. (szombat) helyi idő szerint 10 óra.

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több elemet ismertetnek, melyből
1 elemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. A játék szabályzata szerint az előforgatás tilos!

Amennyiben a film dialógust tartalmaz, azt angol nyelven feliratozni kell.

A 24 óra alatt elkészített alkotást a YouTube-ra kell feltölteni. A kapott linket, a regisztrációkor megadott adatokkal együtt kell elküldeni a verseny címére info@shoot4earth.org

A filmek beküldésének határideje: 2021. április 18. (vasárnap) helyi idő szerint 10 óra.
A beküldött filmeket szakmai zsűri értékeli és online hirdet eredményt.

Eredményhirdetés: 2021. április 21. (szerda) 16 óra (4 PM GMT+1) online

Nemzetközi összdíjazás:  5.000 USD értékben (pénzdíjazás, tárgyjutalmak, oktatási lehetőségek)
Országonként (igény estén), a program szervezőinek hozzájárulásával, önálló díjazási rendszer is kialakítható.

A 24 órás filmkészítő maraton programját, kontinenseken, illetve egyes országokban Regionális Producerek segítik.

További információ: Kardos Ferenc kommunikációs munkatárs: E-mail: sajto@mekh.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.