Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Fekete István

Fekete István életéről dokumentumfilm-sorozat készül 

Fekete István (fotón) a legolvasottabb magyar írók egyike, számos műve közül a Tüskevárt és a Vukot szinte mindenki olvasta. A 120 évvel ezelőtt született író munkássága azonban jóval gazdagabb e két kötetnél, életét pedig a legtöbben alig ismerjük.

A dokumentumfilm-sorozat rendezője Babay János producer. A Fekete Istvánról készülő dokumentumfilm-sorozat forgatása még javában zajlik, ehhez aktívan keresnek Fekete Istvánnal kapcsolatos írott, tárgyi és audiovizuális emlékeket, történeteket.

Aki szívesen megosztaná ezeket, a babay.janos@babayjanos.tv e-mail címen teheti meg.

Százhúsz évvel ezelőtt, 1900. január 25-én született Fekete István. Az író Göllén látta meg a napvilágot Fekete Árpád tanító, iskolamester és Sipos Anna első gyermekeként.  A fotón a Tüskevár egy jelenete Matula-bácsival.

A film alkotói az író szülőfalujától, Gölléről indulva meglátogatják életének legfontosabb színhelyeit – Kaposváron, Mezőkövesden, Ajkán, Bakócán és Budapesten is készülnek felvételek -, valamint történészek, kutatók és más szakértők segítségével elevenítik fel annak legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

A három részes, epizódonként 52 perces doku-reality forgatása jelenleg is tart, a tervek szerint nyár elejére készítik el a nyersanyagot.

A sorozatban láthatjuk majd többek között A kis Vuk, a Bogáncs és a Tüskevár írójának életútját, a csodálatos gyermekkoráról szóló történeteket, a szülői házat és a szigorú édesapja, Fekete Árpád is bemutatásra kerül.

A Balatonnál emlékhelye is van Fekete Istvánnak. A Diás-szigeten lévő nádfedeles parasztházban kiállítás található, a szomszédban az író regényeiből ismert Matula-kunyhó is megtekinthető.

A filmsorozatban többek között megszólal Bodó Imre helytörténész, Fekete István kutató és Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke is mint szakértő.

A készítők tervei szerint a sorozatot tévéképernyőkön és egyéni vetítések alkalmával is bemutatják majd.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.