Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Kormányinfo 38 – Lázár János, miniszter és Kovács Zoltán, szóvivő – február 4.

Kormányinfo 38

A családi otthonteremtési támogatás volt az egyik a fő téma a február 4-i kormányülésen. Kormányrendeletekkel segítik, hogy többen, gyorsabban és könnyebben vehessék igénybe az új támogatást.

A közoktatás terén jelentkező problémákkal kapcsolatban elmondta a miniszter, hogy a kormány kész tárgyalni, másrészt szeretné megóvni az iskolákat az átpolitizálódástól.

A mai világban komoly vita zajlik arról, hogy a szabadságjogokat a terrorveszély, a rend fenntartása miatt kell-e korlátozni: én ezt a vitát akceptálom. De, ha nincs alaptörvény-módosítás, a honvédségnek csak kevés lehetősége van a közbelépésre. Az ellenzék nem a kormánnyal, az országgal tol ki, ha nem segít fenntartani a biztonságot.

170 ezer hektár földet értékesít az állam a második körben, az elsőben tízezren jutottak földhöz. Az elmúlt hetekben vita alakult ki a Natura2000-es természetvédelmi besorolású földek értékesítéséről: ezek a földek értékesítve lesznek, nem lenne fair felültetni a nyerteseket.

Folytatódik a bürokráciacsökkentés, lehet minden hatodik kormányhivatali dolgozónak a versenyszférában kell állást találni. Magyarországon 4,3 millió adó- és járulékfizető tart el egymillió, államnak dolgozó embert, ez 18-20 százalékos arány, ami a többi uniós országban alacsonyabb. A csökkentéshez kisebb állam kell, készül a stratégia, hogy az állami háttérintézmények működését hogyan lehet ésszerűsíteni. A megmaradók komoly, 50 százalékos béremelésben részesülnek, az önkéntes kilépők akár 5-10 milliós támogatást kaphatnak majd, ha nem térnek vissza az állami szektorba, és ha önfoglalkoztatóvá válnak.

Májusra minden kormányablaknál 636 helyett 1000 ügyet lehet majd intézni. A magyaroknak életük során 2-3 ezer ügyük van az állammal, a cél hogy a kormányciklus végére ugyanannál az ablaknál lehessen mindent elintézni.
A nyugdíjkorhatárt elérők nem maradhatnak állami foglalkoztatásban, és a helyük nem lesz betöltve.
Ha kisebb lesz az állam, csökkenhetnek a bérre rakódó munkáltatói költségek.

2019-re a kormány minden EU-s pénzt ki akar fizetni. Ennek érdekében az a cél, hogy az idei nyertesek legalább a pénz feléhez a szerződés megkötésekor hozzájuthassanak.

A bírák legyenek függetlenek, de ne legyenek függetlenek a valóságtól. A társadalom igazságérzetét rombolják a vörösiszap- és a Hagyó-perben született ítéletek, ezek rombolják az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Az emberek úgy érzik, semminek nincs felelőse, ezt az ilyen ítéletek csak erősítik. Meg kell vizsgálni, hogy a törvények jól szabályozzák-e a felelősségi kérdéseket. A Kúria elnöke nem tilthatja meg, hogy az ítéleteket az emberek megvitassák: ez a vita nem befolyásolás, hiszen már meghozott ítéletekről van szó. Ez társadalmi, nem politikai ügy.

A kormány tervezi, hogy a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet és a Salgótarjáni úti zsidó temetőt állami tulajdonba veszi a fővárostól, és rehabilitálja.

A kormány tárgyalni fog a turizmus jelenlegi struktúrájáról, hogy jó-e a mostani rendszer. Az ország számára óriási esély a turizmus, a legjobb hazai márka pedig Budapest. Szállodafejlesztésre már nincs uniós forrás, meg kell vizsgálni, hogy melyek a fejlődés lehetséges terepei.

Ha nem nyerjük meg a luxemburgi menekültkvóta-pert, és jövőre menekülteket kell Magyarországra telepíteni, arra is van megoldás, Hódmezővásárhelyen azon szervezkednek a helyiek, hogy miként tudják elérni, hogy a város elkerülje a menekülteket. A városok a németországi testvérvárosaiktól pontosan tudják, hogy mire számíthatnak.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.