Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Grigorij Szokolov

Grigorij Szokolov zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Nem mindennapi koncert lesz március 30-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Grigorij Szokolov szólóestjei mindig zenei ünneppé válnak.

Egy tibeti szerzeteshez hasonlítják, mert játék közben misztikus hangulat lengi körül. Ő maga háttérbe húzódik, fizikai jelenléte szinte feloldódik a zenében, a tökéletességig megformált hangok veszik át az uralmat a koncertteremben. Vitathatatlanul a ma élő zongoristák egyik legnagyobbja.

2022. március 30. (szerda), 19:30 óra

Müpa Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Grigorij Szokolov zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Beethoven: Eroica-variációk, op. 35, Brahms: Három intermezzo, op. 117 *** Schumann: Kreisleriana, op. 16

(A koncert a 2020. május 3-án elmaradt Szokolov koncert pótlása. A koncerten a 2020-as MVM Koncertek – A Zongora Müpa-bérletekkel és a 2020. május 3-i és 2021. március 17-i szólójegyekkel minden intézkedés nélkül részt lehet venni. Ha valaki elvesztette a bérletét, írjon a jakobikoncert@gmail.com e-mail-címre, küldenek igazolást a bérletének helyéről. A csak 2021-es bérlettulajdonosok is írjanak, ingyenesen küldenek új helyre belépőket. Szervező: Jakobi Kft.)

Grigorij Szokolov

1950-ben született Leningrádban. Csodagyerekként kezdte karrierjét, ötévesen adta első koncertjét. Speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium hallgatója lett. Tizenhat évesen az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt, s ez a siker előadóművészi karrierjét is elindította.

Rendszeresen koncertezik a világ legjelentősebb koncerttermeiben, többek közt a bécsi Musikvereinban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban vagy a New York-i Carnegie Hallban. Széles repertoárja Bachtól Schönbergig terjed, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikát megragadja, bárhol is játszik.

Interpretációjának sajátossága, hogy kevés pedált használ, billentéstechnikája elsőrendű, a zongorából a hangok mérhetetlenül sok variációját csalogatja elő. Játéka bővelkedik a költői és különlegesen egyéni megoldásokban, előadásában a legismertebb darabok is meghökkentően újnak hatnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.