Search
kedd 5 március 2024
  • :
  • :

Danubia Tavasz

A Danubia Zenekarnál jártunk

Megújult, koncertek megrendezésére is alkalmassá varázsolt próbateremben folytathatja munkáját az ország egyik leginnovatívabb klasszikus zenei társulata, a Danubia Zenekar. A próbatermet zenés bejáráson mutatták be a sajtó képviselőinek. Mint mondták, a Zeneakadémia és a Budapest Music Center mellett zenei eseményeknek ad majd helyet a zenekar frissen megnyílt, felújított próbaterme is.

Hámori Máté a zenekar vezetője következő évaduk műsora gondolatiságával és a jelenre való érzékeny reflexióival fogadott minket.

„Muszáj hálát adni néha, és talán nehéz időkben a szokottnál is gyakrabban érdemes összeszedni, hogy mennyi mindenért tartozunk köszönettel. Mi például Önöknek azért, hogy velünk vannak, jönnek és beülnek, ha kell maszkban, de ott vannak hús-vér valójukban, és így az áramlás nem szakad meg. És hálát adunk a reményért, ami a remekművekből sugárzik felénk: ezek a zenék azt mondják, sőt, ordítják felénk, hogy – Kölcseyt meghazudtolva – igenis van remény, az ember nagyszerű és csodálatos szörnyeteg. Igen, a kettő együtt, de tudjuk A varázsfuvolából, hogy mi az, ami a szörnyetegeket is kezes báránnyá változtatja – hát igen, éppen a zene. Új évadunk a szépséget hirdeti és a reményt, a fiatalságot, a tehetség és a kitartás diadalát az unalom és a közöny felett, az összetartozás erejét hirdeti, a szolidaritást és a felelősséget, amit egymásért vállaltunk abban a pillanatban, hogy a világra jöttünk, és az embert hirdeti. Legyünk büszkék arra, amit együtt elértünk, legyünk büszkék az őseinkre, akik örökül hagyták a szépség óceánját, és legyünk büszkék az ifjakra, akik ebbe az óceánba saját (öröm)könnycseppjeiket hullajtják. És adjunk hálát mindezért, hogy zenélhetünk, együtt lehetünk, ünnepelhetjük az életet. Magáért az életért, végső soron.” (Hámori Máté)

Az együttes több társadalmi programban mutatta már meg a művészi szerepvállalás fontosságát. Harmadik évada fut sikerrel a hallássérülteknek szóló Beethoven-projektjük, valamint az ÉNekÚT.hu hiánypótló online oktatási platform is egyre bővül. Idén pedig kiteljesedett a Máltai Szimfóniával közösen életre hívott Közös Hang projektjük, amelyben mélyszegénységben élő gyerekekkel muzsikál együtt a zenekar. A sajtóeseményen a gyerekek is jelen voltak, akik rögtönzött koncerttel lepték meg az újságírókat.


Megtudtuk, hogy a következő évadban a régizenétől a kortársig számos jelentős művet mutatnak be olyan kiemelkedő művészek közreműködésével, mint Gilbert Varga, Vashegyi György, Farkas Gábor, Balog József, Szinetár Dóra vagy Horvát Lili.

Az Őszi évadról megtudtuk, hogy a Zeneakadémián Enrico Onofi, Gilbert Varga, Vashegyi György, Keller András és Hámori Máté vezényletével négy alkalommal lép színpadra a Danubia Zenekar többek között olyan kihagyhatatlan művekkel, mint a Haydn Teremtése, vagy Beethoven VIIIszimfóniája, de műsorukon szerepelnek olyan kortárs unikumok is, mint Hans Abrahamsen balkezes zongoraversenye, a Left, Alone.

Budapest Music Centerben háromrészes sorozat indul Szól a pálca – A szépség forradalma címmel, az estek címéül pedig Weöres Sándor egy-egy verssorát választották. „Önmagunk szépségét felismerni, az ember szépségére rácsodálkozni, erre van erőnk? Van időnk? Hiszen ez lenne a lényeg, a legfőbb felismerés. Erről szól ez a sorozat is” – olvastuk a sorozat ismertetőjében.

TAVASZI PROGRAMOK

  1. április 3. vasárnap 15.00 és 19.00

A zenegyűlölő 1.0

Komoly? Zene?

RAM Színház by Freelusion (1133 Budapest, Kárpát u. 23.)

A Danubia Zenekar és művészeti vezetőjük, Hámori Máté karmester szenvedélye, hogy új utakat építenek a zenéhez, és a rácsodálkozás élményét adják a közönségnek. Akit netán elriasztana a „komolyzene”, A zenegyűlölő 1.0 című előadáson Janklovics Péter humorista kalauzolásával, egy szimfonikus stand-up koncerten próbálhatják meg levetkőzni a műfaj iránti ellenszenvüket.

Mozart: Figaro házassága – Nyitány – Strauss: A denevér – Nyitány – Beethoven: VII. szimfónia – I. tétel – Bizet: Carmen – részletek – Di Capua: O, sole mio (arr.: Ott Rezső) – Rossini: A tolvaj szarka – Nyitány – Közreműködik: Janklovics Péter – stand up komédiás – Vezényel: Hámori Máté

  1. április 30. 19.30

Bach/Mozart/Stravinsky

A Közös hang projekt 3. koncertje a Máltai Szimfónia programmal

Zeneakadémia (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

Jó érzés azt képzelni, hogy ezt a történetet a görögök is ilyen vérfagyasztó kriminek élték meg Szophoklész idején, ami pont annyival mutat túl egy vérprofi Netflix sorozat mélységein, amennyivel mélyebb a múltnak kútja (Thomas Mann) a Mi kis falunk kerti díszletcsapjánál. Ne értsenek félre: a Netflix is szuper – de ez jobb.

Ott Rezső: Bach-Webern: Ricercar a Musicalisches Opferből

Mozart: D-dúr „Párizsi” szimfónia, K 297 – Stravinsky: Oedipus rex – Oedipus: Ludovit Ludha – Iocaste: Komlósi Ildikó – Kreon: Fried Péter -Teiresziász: Rácz István – Pásztor: Ujvári Gergely – Hírnök: Rezsnyák Róbert – Narrátor: Mácsai Pál – Közreműködik: Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd) – Vezényel: Hámori Máté

Bemutató: 2022. május 13. 19.00

További előadások: 2022. május 16., 17.

Dichtreliebe

(A tizenkét óriás

Schumann Dichterliebe című dalciklusa nyomán)

Átrium (1024 Budapest, Margit krt. 55.

Robert Schumann Dichterliebe dalciklusa előadásukban egy elképzelt szerelem története: egy olyan szerelemé, amelyhez egy ember is elég. A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem egy valódi, megélt kapcsolat kínjairól és boldogságáról. A külső és a belső világ konfrontációját emeli ki a koncert-film-színházi előadásuk. A dalciklus zenekari feldolgozását Balogh Máté Erkel-díjas zeneszerző készítette el a Zenekar számára, így az előadás egyben a kortárs zeneművészetet is reprezentálja. Író-rendező: Horvát Lili, aki a sajtóeseményen is jelen volt.  Főszereplő: Szemenyei János. Szereplők: Stork Natasa, Nagy Zsolt, Wrochna Fanni, Boros Anna. Zenei vezető: Hámori Máté.

  1. május 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00

III. Kalandra Fül Fesztivál

A Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválja

Művészeti vezető: Hámori Máté

Műsorvezető: Szinetár Dóra

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Immár harmadik alkalommal gyűjtik egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

A fesztivál háziasszonyának szerepét idén Szinetár Dóra tölti be, aki a két nap során egy-egy produkcióban is feltűnik majd. Az eseményen arról beszélt, hogy a komoly szót elkellene felejteni, mert az emberek megriadnak tőle, inkább a klasszikus szó a megfelelő.  

PROGRAM

május 28. szombat

10.00 – Karmesteriskola

11.30 – Nem klasszikus mesezenék

15.00 – Pam-PARA-Pam – Parafónia Zenekar

16.30 – Meselejátszó – Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes

18.00 – Király-zenék – Szent Efrém Férfikar

május 29. vasárnap

10.00 – Így neveld a közönséged

11.30 – Üssed, öcsém!

15.00 – Közös hang

16.30 – Meselejátszó – Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes

18.00 – Medveháború

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.