Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

45. Kormányinfo

45. Kormányinfo – Lázár János és Kovács Zoltán …


1LazarjoMagyarország visszanyerte pénzügyi önrendelkezését az IMF-EU-hitel visszafizetésével – jelentette be örömmel Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 45. Kormányinfon.

Ehhez a témához kapcsolódott a Krónika Magazin munkatársának is a kérdése.

A menekültrendszer megreformálására tett európai bizottsági javaslatcsomag ismeretében ügydöntő, érdemi jelentőségűnek nevezte a kötelező betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazást. Az Európai Bizottság javaslatcsomagját úgy értékelte, hogy a bizottság akarja meghatározni, kivel kell együtt élnünk … A kvóta referendum ezért ügydöntő jelentőségű. A magyar választók véleményének ismerete nélkül a kormány nem hozhat döntést. Ilyen lényeges kérdésről nem volt még népszavazás Magyarországon 1990 óta.

A terrorellenes akciótervről megerősítette, hogy a javaslat célja a rendőrség megerősítése. A Belgiumban történt terrorcselekménynek is az a tanulsága, hogy hatékony, felkészült, cselekvőképes rendőrségre van szükség.

Konszenzus látszik kibontakozni a postatörvény ügyében a frakciók között. A kistelepüléseken – ahol napi öt levelet adnak fel – a pénzintézetekbe, takarékszövetkezetekbe költözhetnek a posták, de egy településen sem szűnik meg a szolgáltatás. A társaság veszteségeit megszüntették.

A tejtermelők tiltakozását megérti a Kormány és a Földművelésügyi Minisztérium dolgozik azon, hogyan tud támogatást nyújtani. Egy nagy keretösszegről már döntés született, és az egész ágazat helyzetét mérlegelik – mondta, kifejtve: tanácskozást kezdeményeztek az agrárkamarával, kereskedőláncokkal, az élelmiszeriparral annak érdekében, hogy növeljék a polcokon a magyar áruk arányát.

Július elsejétől 20 ezer járási hivatalban dolgozó feladata, felelőssége és bére változik, a fizetésük 30-50 százalékkal nő, első helyen azoknak, akik közvetlen kapcsolatban vannak az ügyfelekkel.

85 törvény módosításával az ügyintézés tovább egyszerűsödik. A tisztviselői karról, mind az uniós pályázatokról ötpárti egyeztetést várható.

Lezárultak az állami háttérintézményekkel, központi költségvetési szervekkel kapcsolatos egyeztetések. Orbán Viktor miniszterelnök még néhány utólagos egyeztetést kért a vízügyi ágazatnál. A cél, vagyis a bürokrácia csökkentése meg fog valósulni, ami alkalmat ad létszámleépítésre, ugyanakkor állami feladat nem marad ellátatlanul.

A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban az a véleménye, hogy a vasárnap legyen munkaszüneti nap. Tudomásul veszik a Kúria döntését, ami megnyitja a szocialisták előtt az aláírásgyűjtés lehetőségét, tiszteletben tartják a népszavazást, a baloldal kampányt folytat, hogy több tízezer embernek dolgoznia kelljen, ami nem jellemző a baloldaliságra.

A kormány április 11-i kormányülésen tárgyalja a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-es költségvetési tervezetének fő számait.. A 2016-os büdzsé módosulhat, mivel több a bevétel, mint tervezték, azaz jobban megy a gazdaság.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.