Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

21. Zsidó Kulturális Fesztivál

21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Hat budapesti helyszínen augusztus 26. és szeptember 2. között – rendezik meg a 21. Zsidó Kulturális Fesztivált, jelentette be Deák Andrea fesztiválkoordinátor a budapesti Goldmark teremben tartott sajtótájékoztatón június 12-én, amelyen részt vett Dr. Kunos Péter a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, Heisler András a Mazsihisz elnöke és Ács Tamás BZSH elnöke is.

2ZsidoA fesztiválnak a Dohány utcai Zsinagóga, a Goldmark terem, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Ráday utcai 2B Galéria és a Bálint Ház ad otthont. A fesztivál fellépői között ott lesz: Jávori Ferenc Fegya (Budapest Klezmer Band), Masa Tamás (Sabbathsong Klezmer Band) és Nyári Károly, Malek Andrea és Jáger Bandi (Malek Andrea Soulistic), Takács Nikolas és Veres Mónika, Bíró Eszter, Korcsolán Orsolya, Balázs Fecó …

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke a fesztivál műfaji gazdagságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a klezmer, dzsessz, világzene, opera, próza és fotóművészet is megtalálható lesz a fesztiválon.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki programelemeket emelte ki: Debrecenben színházi előadásokkal, Szentendrén pedig tárlattal csatlakoznak a rendezvényhez. Kitért arra is, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivált követően kezdődik a Spinoza Zsidó Fesztivál, így Budapesten – Európában szinte egyedülálló módon – egy hónapig színen lesz a zsidó kultúra.

Az augusztus 26-i nyitókoncerten a Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy balKan Orchestra ad koncertet Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs közreműködésével.

Augusztus 27-én Nógrádi Gergely főkántor és barátai – tíz szólista és a zsinagóga férfi kórusa – lépnek föl, másnap Malek Andrea Soulistic formáció áll színpadra Szalóki Ági, Balázs Fecó és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével.

Augusztus 29-én napjaink egyik legünnepeltebb jazzmuzsikusa, Avishai Cohen érkezik triójával és a MÁV Szimfonikusok vonósaival,.

Augusztus 30-án generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetsége, Takács Nikolas és Veres Mónika adnak közös koncertet. A fesztivál utolsó napján egy igazi nyáresti koncertre várja a közönséget az ország egyik legnépszerűbb klezmer együttese, a Sabbathsong Klezmer Band, és vendégük Nyári Károly és zenekara.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában három rendkívüli hang és eredeti személyiség találkozik össze Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann közös koncertjén. A Musica Ficta együttes Utazó zenék című különleges zenei produkciójában a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományának hangjai csendülnek föl, a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatása és együttműködésének keretében.

Itt lép színpadra az Ethnofil együttes, az underground zenei élet ikonikus zenekara, akik szaxofonra és hegedűre hangszerelt, klezmer alapú összeállítással készülnek. A népszerű Klezmerész együttes az idei fesztiválon a Kossuth-díjas Bangó Margittal együtt lép közönség elé, míg Seres Ildikó, Vida Péter és Müller Péter Sziámi tolmácsolásában, Seress Rezső legszebb dalaiból hallhatnak válogatást.

A Bob és Bobék Orchestra társulat kelti a halhatatlan rejtői figurákat, Vanek urat, Piszkos Fredet és Fülig Jimmyt is.

A Goldmark terem számos programnak ad otthont. Rubin Eszter írónő Bagel című regénye alapján a Terminal Workhouse Társulat felolvasó színházi előadást tart, ugyanitt Csordás Klára mezzoszoprán operaénekes és Harazdy Miklós zongoraművész, akik zsidó zeneszerzők műveit adják elő Mendelssohntól Gershwinig.

Bauer Andrea és művésztársait a The man I love című estjükön. Valamint idén is kinyílik a híres emberek postaládája, amikor is Fullajtár Andrea, Grisnik Petra, Simon Kornél és Makranczi Zalán tolmácsolásában, külön a fesztiválra összeállított levélválogatást hallhatnak.

Korcsolán Orsolya hegedűművész rendhagyó produkcióra vállalkozik: zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéiből ad elő egy csokorra valót az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol egész Hollywood megelevenedik majd.

1ZsidoIdén több ingyenes programmal is kedveskednek a közönségnek. A Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását. A Bálint Házban pedig a könyvbemutatóké lesz a főszerep, valamint a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásának köszönhetően itt mutatják be az arab világ utolsó virágzó zsidó közösségét, Dzserba szigetét.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.