Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

J. S. Bach a Hold utcai református templomban

J. S. Bach összes orgonaműve a Hold utcai református templomban

A budapesti Hold utcai templom új orgonáján a német és az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb lángelméje, Johann Sebastian Bach orgonaművei csendülnek fel július 20-i kezdettel összesen 14 alkalommal, hazai és külföldi művészek tolmácsolásában, Fassang László orgonaművész, a Budapest – Németajkú Református Egyházközség, valamint a Violin Travel Kft. közös szervezésében.

A koncertsorozat különlegessége, hogy Budapest első olyan orgonáján szólal meg Bach összes orgonaműve, amely ötvözi a J. S. Bach által használt hangszerek hangzását, továbbá külső megjelenésében is megidézi a 18. század orgonáit.

HoldA koncertsorozat művészeti vezetője a nemzetközileg is elismert, Liszt Ferenc és Prima díjas orgonaművész Fassang László, aki világszerte koncertezik, nemzetközi versenyek zsűrijében vesz részt, emellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Párizsi Conservatoire tanára.

Doktori záró koncertjét a Hold utcai református templom orgonáján játszotta, mely hangszer tervezésében és építésében szakértőként közreműködött. Fontosnak tartja a magyarországi történelmi orgonák megóvását és szakszerű gondozását, melynek elősegítésében aktívan részt vesz.

A koncertsorozatban olyan orgonisták szerepelnek, akik a historikus hangszereken való játékmódban komoly gyakorlattal rendelkeznek.

Péntekenként július 20 és december 14 között, a Bach interpretációban legjártasabb magyarországi, amerikai, német, svájci, francia, belga és szlovén művészek varázsolják majd el estéről- estére a közönséget.

Az orgona

A Hold utcai orgona a Bach korabeli historikus hangszerekhez hasonló adottságokkal rendelkezik (pl. szélellátás, billentyű méretek), melyek speciális játéktechnikát igényelnek. Minden eleme természetes anyagok – kovácsoltvas, juhbőr, tömör fa – felhasználásával készült; az orgonaszekrény borovi fenyő, a homlokzati sípokat takaró motívumokat hársfából faragták. Az orgonában elhelyezett 1130 síp minden egyes darabja történelmi példák alapján és a korabeli technológia alkalmazásával készült.

Az orgona a templom gyülekezetének büszkesége, az evangélium hirdetője, a Zeneakadémia orgonaszakos hallgatóinak rendszeres gyakorlóhelye, ezen túl pedig jelentős szerepet tölt be a főváros sokszínű zenei életében is, feledhetetlen pillanatokat szerezve azok számára, akik nyitottak a régi zenei irányzatokra és Bach orgonaművészetére.

Bach betűi helyértékének az összege 14. Ez a szám szimbolikus jelentőséggel bír a Bach életműben, ezért 14 koncert van a sorozatban.

A templom

A templom története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor a nyugat-európai államokból számos tudós, elszegényedett vállalkozó, értelmiségi vándorolt be országunkba. Többek között ismert németajkú protestáns családok, mint például a Hagemacher, a Dreher és a Ganz család, akik Németországból, Svájcból, Hollandiából érkeztek, és ez idő tájt nagy befolyással rendelkeztek. Ők voltak azok, akik a Biberauer-Bodoky családdal együtt 1859-ben megalapították az első református gyülekezetet Pesten, majd 1878-ban átadták a budapesti Hold utcában a neo-gót stílusú templomépületet. A két világháború között virágzó többnyelvű gyülekezeti élet volt itt. Majd 1945 után ide telepítették a Magyar Televízió varrodáját és jelmezraktárát. Egészen 2002-ig kellett várni, hogy a templom ismét a református közösséget szolgálja.

A Violin Travel Kft. célja a magyar zenei örökség, a kultúra és a kortárs művészek, tehetségek nemzetközi népszerűsítése, valamint a turisztikai szakma és a kulturális szféra közötti kapcsolatok erősítése.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.