Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Év Gyógyszerésze – Kedvenc Patikám

AZ ÉV GYÓGYSZERÉSZE – KEDVENC PATIKÁM PÁLYÁZAT

Immár kilencedik alkalommal tettek közzé pályázati felhívást az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával és a Roche Magyarország Kft. támogatásával.

1KedvenccsopA beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Dr. Tábi Tamás a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnökségi tagja, Dr. Hodossy Lajos a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője és Torjai Gábor a Nero Solution Kft részéről.

A pályázatok célja: Rangot adni az „Év Gyógyszerésze” díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek a kiemelkedő szakmai munkájához, valamint a Kedvenc Patikámnak országos nyilvánosságot, elismerve annak követésre méltó minőségét.

A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszer fejlesztésben egyaránt.

A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig nem egy gyógyszerészt, hanem az egész patika munkáját minősíthetik a betegek, véleményt formálhatnak a szavazatukkal.

1KedvencCimDr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke elmondta, az Év Gyógyszerésze szemináriumon kívül az idén először szerveztek olyan konferenciát a gyógyszerészek számára, ahol az előző évek pályázói és díjazottjai bemutatták azokat a szellemi produkciókat, amelyek ebben a pályázati rendszerben születtek. Mint mondta, ez a pályázat nagyon sokat segít a szakmai produktivitás serkentésében, mert pozitív energiát sugallnak a gyógyszerész társadalom felé. Ez azért is fontos, mert nagyon túlterheltek a gyógyszerészek az elmúlt években bevezetett gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos adminisztrációs terhek miatt.

Dr. Samu Antal arról számolt be, hogy a gyógyszerészi gondozási programok és az erre történő felkészítés a 90-es évek vége 2000-es évek elején indult el. Elsősorban olyan területeken, amelyek több beteget érintenek, például a diabetesz, hipertónia, asztma stb., tehát azok a területek ahol a kontaktus nagyon gyakori a gyógyszerészek és a páciensek között. Ezen kognitív szolgáltatás kapcsán felvetődött az is, hogy melyek azok a területek, amelyekkel mélyrehatóbban kellene foglalkozni. Az előbb említetteken kívül többek között a védőoltások kérdése is bekerült ebbe a csoportba. A WHO konferenciáján elhangzott, hogy a gyógyszerészek fokozottabb bevonására van szükség ezen a területen, ebből kifolyólag úgy véli, hogy a MOSZ-nak is lépéseket kell tenni ez ügyben, elsősorban pl. az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban. Fontos a beteggel történő együttműködés! Magyarországi felmérés szerint 5-6% az az anyagi veszteség, amit a non-adherencia vagyis a nem megfelelő együttműködés okoz, nyilvánvalóan ez egy kettős veszteség valójában egyrészről anyagi, másrészről egészségveszteség. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság már elindított egy adherencia programot. Majd hozzá tette – fontos, hogy az anyagi veszteséget csökkentsük, hogy az egészségnövelés előreléphessen.

Dr. Tábi Tamás, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnökségi tagja arról nyilatkozott, hogy a Magyar Gyógyszerészkamara a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Semmelweis Egyetem közös programja – az egészségérték növekedése céljából – hogy a betegek együttműködését és a terápiához való hűségét támogassa. Mint mondta, nagyon büszkék a gyógyszerészekre, hogy a növekvő adminisztratív leterheltség mellett mégis képesek ilyen szakmai programokat végezni. Majd megkérte az újságírókat segítsenek tájékoztatni a betegeket, merjenek kérdezni a gyógyszerészüktől. Fontos tudatosítani, hogy a gyógyszerész az az ember, akitől a patikába járók bátran kérdezhetnek, és tanácsai által egészségnyereséget fognak elérni.

1HodossyDr. Hodossy Lajos megemlítette, hogy korábbi pályázati felhívásban már volt szó a védőoltások fontosságáról, melyre jó példa hazánk HPV átoltottsági aránya, mely egyre nő. Sajnálatos módon naponta két nő hal meg HPV miatt, pedig tudnak tenni ellene, a kezükben az eszköz. Mint mondta, a média és a gyógyszerészközösség összefogása által akár a felére csökkenhetne ez a szám.

Torjai Gábor a szervező Nero Solution Kft részéről ismertette a pályázat részleteit: A szavazatokért versenybe szállhat az ország bármely területéről minden aktív patika, gyógyszertár, melyekre szavazni elektronikus formában, a kedvencpatikam.hu/szavazas oldalon, illetve papír alapú szavazólap kitöltésével, és beküldésével lehet. A papír alapú szavazólapokat postai úton, a Nero Solution Kft 1506 Budapest, Pf 86/1 címre várjuk. A kampány 2019. május 1-től szeptember 30-ig tart. A “Kedvenc Patikám” cím díjátadójára a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége XXIX. kongresszusán kerül sor.

Az Év Gyógyszerészére alkalmasnak gondolt gyógyszerészeket a betegek és a szakma tudja jelölni, akik felkérést kapnak, hogy megírják pályamunkáikat. A három legjobb pályamunkát díjazza a zsűri, a bírálat az eddig megszokott módon anonim módon fog történni, amit ezúttal is a Nero Solution Kft fog biztosítani.

1GyogylogoA Kedvenc Patikám programon keresztül egész gyógyszertári kollektívát tudnak a betegek jelölni. A legtöbb szavazatot kapott patika nyeri el a kitüntetett címet.

A pályázatokon, a kortárs művész: Eskulits Tamás szobra is a nyertesé lesz, az értékes szakmai munkát segítő ajándékok mellett.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.