Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Balatoni Évadnyitó 2019

Balatoni Évadnyitó 2019 

1Evnyito

Hivatalosan is elindult a vitorlásszezon május 11-én – a Magyar Vitorlás Szövetség első idei versenyével a 2019. évi Balatoni Évadnyitó BEFLEX Nagydíjjal. A hagyományoknak megfelelően a verseny előtt Vitorlabontó ünnepséget tartottak és megkoszorúzták a Balatont.

A Vitorlás téren térzenét adott Balatonfüred Fúvószenekara és német testvérvárosa Germering Fúvószenekara, Blaskapelle der Freiwilligen Feuerwehr Unterpfaffenhofen.

A két város kapcsolatának harmincéves jubileumát ünnepelve köszöntő mondott Balatonfüred polgármestere dr. Bóka István és Andreas Haas Oberbürgermeister, Germering főpolgármestere.

1BokaIstvanBóka István, Balatonfüred polgármestere beszédében kiemelte, hogy az évadnyitó vitorlásverseny egyben a nyár turisztikai szezonjának a megnyitója, amely az összefogást szimbolizálja a Balatonért, a vitorlázásért, Balatonfüred városáért és a sportért.

A vitorlásszezon indulása egyben a nyári turisztikai idény rajtja is – a versenyzők, nézők, vendégek összefogása hozzájárul a Balaton népszerűsítéséhez.

Elmondta, hogy a vitorlázásnak mint technikai sportnak, az infrastruktúra fejlesztésében is nagy a szerepe, emellett komoly szellemi kihívás is.

Balatoni Évadnyitón Andreas Haas, Oberbürgermeister – Germering.

Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnökétől megtudtuk, hogy az idén kilencvenéves szövetség öt nemzetközi vitorlásversenyt rendez, részben balatonfüredi, részben balatonföldvári helyszíneken. Uniós pályázatok segítségével közel kétszáz hajót, illetve sporteszközt juttatott a szövetség 27 klubnak és a tervek szerint elindul a balatonfüredi megállópont fejlesztése is.

Az utóbbi években a vitorlássport utánpótlásában résztvevők száma a kétszeresére növekedett és szintén emelkedett a versenyzői engedéllyel rendelkező sportolók száma is. A túravitorlázók számára pedig elindult a Vitorlázz itthon elnevezésű program, és egy telefonos applikációval is segítik a túravitorlázókat, hogy a számukra megfelelő kikötőben tudjanak éjszakázni, valamint a meteorológiai viszonyoknak megfelelően tervezhessék útvonalukat.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy tavaly Érdi Mária és Berecz Zsombor révén két olimpiai kvótát szereztek a magyar vitorlázók, és idén még legalább két kvóta megszerzésére van esély, hiszen a Vadnai és a Gyapjas testvérek is egyre jobban szerepelnek. Kiemelte: minden esély megvan arra, hogy négy hajóosztályban öt olimpikonnal legyen ott Magyarország Tokióban az olimpián, ami a sportág eddigi legnagyobb magyar sikere lenne.

Az ünnepi eseményen részt vett Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, aki a Balatont a magyar turizmus egyik legfontosabb fellegvárának, Balatonfüredet pedig a Balaton fővárosának nevezte. Az évről évre jobban teljesítő turizmus nagymértékben járul hozzá a magyar gazdaság dinamikus növekedéséhez, és a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős forrásokat biztosít arra, hogy kiemelkedő turisztikai helyszínek – köztük elsősorban a Balaton – olyan szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a kikapcsolódásra, sportolásra, pihenésre vágyóknak, amelyek minden igényt kielégíthetnek. Az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések után további beruházások vannak folyamatban, köztük új kikötőhelyek, bicikliutak és szálláskapacitások, amelyek célja, hogy a pihenésre és sportolásra vágyók minél hasznosabban tölthessék el a szabadidejüket.

Az ünnepi műsort követően – amelyet a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió adott – verseny néző hajót indítottak, ahol Holczhauser András az MVSZ főtitkára mondott köszöntőt, aki elmondta, hogy ebben az évben két évfordulót is ünnepelnek: 2019-ben lett 90 éves a Magyar Vitorlás Szövetség, és az első Kékszalagra 85 évvel ezelőtt, 1934-ben került sor.

1Hajon1Azt is megtudtuk, hogy idén július 18-án indul az 51. Kékszalag, amelyre a főtitkár legalább 500-600 hajó nevezésére számít.

Az évadnyitó BEFLEX Nagydíjon 210 hajó indult. Elsőként a New Black Jack futott át a füredi célvonalon. A második az RSM2 lett. A tihanyi célba harmadikként az Admiral-X (X-35), negyedikként a Lillafüred (75-ös cirkáló), ötödikként pedig a No1 (RC44) futott be. A hatodik helyen érkezett a célba a Revolution (NAU370), osztálytársa a szintén NAU370-es Kacor király pedig hetedik lett. Utánuk érkezett sorrendben a 100% (Asso99), Fantom (NAU370), HAM-LET (X-35), Obsession (11M One Design), MagnuM (NAU370).

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.