Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

MEKH Energiakövetek

Megválasztották az új Energiaköveteket

1MekhIdén is sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázat, melynek dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt a fővédnöke.

Dr. Grabner Péter a MEKH elnökhelyettese virággal és oklevéllel köszöntötte a 2018. évi szupertanárokat: Fehér Anna, az ELTE hallgatója a fenntartható fejlődés és energiahatékonyságról, Kovács Réka, a Semmelweis Egyetem hallgatója az ökológiai lábnyomról, Duba Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem hallgatója, akik a megújuló energiáról tartottak az elmúlt évben a középiskolákban minta órákat.

Pályázni 2019-ben egy bemutatkozó motivációs videóval és egy felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolai tanóra tematikus vázlatával lehetett. A pályázati anyaggal szemben a legfőbb elvárás az volt, hogy a jelentkezők egy rendhagyó tanóra keretében újszerűen, kreatívan, a témát látványos kísérletekkel alátámasztva meséljenek a fiataloknak az energiagazdálkodásról és a tudatos energiafogyasztásról.

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: a szakmai tartalomról dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatás szakmai színvonaláról pedig Czippán Katalin, környezeti nevelési és kommunikációs szakember. Harmadik zsűritag a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója volt.

A MEKH székházában 2019. május 15-én megtartott díjátadón dr. Grabner Péter arról beszélt, hogy a Hivatal jogszabályok, bonyolult számítások és képletek alapján végzi tevékenységét, a diákokat azonban nemcsak száraz tankönyvekkel, hanem életszerű példákkal is tanítani kell. Majd hozzátette – kívánom az idei Energiaköveteknek, hogy az elődeikhez hasonló sikerrel végezzék ezt a felelősségteljes, de nagyszerű feladatot.

Czippán Katalin pedig mindennapi szuperhősöknek nevezte az Energiaköveteket, akik felkészültségükkel és személyes példájukkal magukkal tudják ragadni a tanulókat az energiatudatos életkalandra. Mint mondta, a klímaváltozás ügye egyre több fiatalt mozgat meg. De ahhoz, hogy a felháborodás mellett vagy a félelem helyett tenni is tudjanak valamit, szükséges, hogy megismerjék saját életmódjuk következményeit, a zárd el, kapcsold le, húzd ki típusú üzenetek mellett felismerjék, mi mindent tehetnek még.

Zsíros László Róbert azt emelte ki, hogy a klímaváltozásról, a nem megújuló energiaforrások veszélyeiről, a környezet romló állapotáról mindenki hallott már. Abban viszont, hogy ezek ne csak unalomig ismételt kulcsszavak maradjanak, fontos szerepük van azoknak a programoknak, amelyek kézzelfogható módon segítenek megismerni és megérteni ezeket a fogalmakat. Az Energiakövet programban résztvevő egyetemisták, diákok és tanárok közösen dolgozzák fel ezeket a kérdéseket és törekszenek arra, hogy szemléletváltást és tartós változást tudjanak elérni. Majd hozzátette – Ez azért elég menő!

Hárman nyerték el a MEKH Energiakövet 2019 címet a hozzá járó 400 ezer forintos ösztöndíjjal. Akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek: Csiszár Barnabás (19) ELTE TTK Földtudományok, I. évfolyam. Máté Marcell Tibor (23) ELTE Fizika, mesterszak. Putti Krisztián (23) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, energetikai mérnök MSc, I. évfolyam.

MekhCimA továbbiakban többnapos előadói tréningen vesznek majd részt, ahol a szakma legjobbjai segítenek nekik felkészülni arra, hogy igazi „szupertanárok” legyenek. Az 2019/20-as tanévben nyertes óra¬terveik alapján általános és középiskolákban tartják meg óráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat az egész ország nyomon követheti a program weboldalán és közösségi felületein.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.