Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Bécs-Floridsdorf

30 éves Budapest XIII. kerület és Bécs-Floridsdorf testvérvárosi együttműködése

Az évforduló alkalmából 2019. május 29-én a XIII. kerületben ünnepséget tartottak a Béke téren, ahol emlékkövet leplezett le Georg Papai, Floridsdorf kerület elöljárója és dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.

A megjelentek üdvözlését követően a Pannónia Általános Iskola Vadvirág Énekegyüttese Zoboraljai népdalcsokrot adott elő, ezt követően dr. Tóth József polgármester mondott beszédet.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében emlékeztetett a két kerület együttműködésének fontosabb állomásaira. Az együttműködési megállapodást 1989-ben írta alá Bécs 21. kerületének elöljárója, Kurt Landsmann és a XIII. kerület tanácselnöke, Kiss Zoltán. Jelentős állomás volt 1996, amikoris Floridsdorf elöljárója elsőként vehette át önkormányzatunk új kitüntetését, a kerület kulcsát. 2001-ben utcát neveztek el Bécsben kerületünkről, azóta viseli az egyik közterületünk az Angyalföld Strasse nevet. A gesztust 2003-ban viszonozva a Béke tér sétánya a Floridsdorf nevet kapta. 2004-ben együtt ünnepeltük Floridsdorf 100., a két kerület együttműködésének pedig 15. évfordulóját. Az évek során számtalan program, szakmai fórum, ismeretbővítő látogatás történt. A testvérvárosi kapcsolat során a találkozók rendszeresek voltak és mindig külön öröm volt, ha gyermekeink, civil szervezeteink, intézményeink kapcsolatba kerültek egymással.

Georg Papai, Bécs 21. kerületének elöljárója örömét fejezte ki, hogy meghívást kapott az eseményre, majd Bécs főpolgármesterének jókívánságait tolmácsolta a jelenlévőknek. Fontos, baráti szimbólumnak tartja a két kerület közötti jó kapcsolatot, mely fontos lehetőséget biztosít a kölcsönös tapasztalatcserére, az életminőség javítására. Külön örömét fejezte ki a földbe kerülő időkapszulával kapcsolatosan, majd reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő 30 évben is megmarad a jó kapcsolat és az együttműködés kerületeink között.

A köszöntő beszédeket követően jelképesen utca névtáblát adott át dr. Tóth József a testvérvárost képviselő Georg Papainak. Majd a két városvezető időkapszulát helyezett a földbe, melybe az országok érvényes pénzcímletei, együttműködési megállapodás, képek, valamint a XIII. kerületi újság, a Hírnök legfrissebb száma kerültek.

A testvérvárosi emlékkő is leleplezésére került.

Az évforduló alkalmából „Az élhető Floridsdorf” címmel kiállítást is rendeztek a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában. A kiállítást megnyitotta Georg Papai, Floridsdorf kerület elöljárója és dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. A kiállítás megtekinthető május 29 és június 18 között.

Bécs – Floridsdorfot 1768-ban alapították Floridus prépost idején. A klosterneuburgi apátság kijelölt egy 30 láb hosszú területet Hajdschüttauban, a mai Schloßhaferstraße mentén, amelyet az új egyházközség alapítójáról neveztek el.

A településnek 1793-ban már iskolája, 1801-ben saját temploma volt. Az északi (1837) és az északnyugati vasút (1872) is hozzájárult a gyors fejlődéshez. Rövid időn belül számos gyár létesült, illetve települt a helységbe. 1894-ben Floridsdorfot, Jedlesse-t, Neu-Jedlersdorfot és Donaufeldet Floridsdorf nagyközséggé vonták össze. 1904. december 28-án egyesítették az Aspern, Hirschstetter, Kagran és Stadlau nevű, vele határos községrészekkel, és létrejött Bécs 21. kerülete. Floridsdorf a XIX. századforduló óta ipari és közlekedési központtá, egyúttal munkáskerületté fejlődött.

A második világháború alatt Floridsdorf a bombatámadások következtében súlyos károkat szenvedett, amelyeket később helyreállítottak. A környező települések növekedésével, a városodási folyamattal Floridsdorf népessége közel 150 000 főre emelkedett, népességszáma alapján Bécs városának második legnagyobb kerülete lett.

Az eseményen részt vett Elisabeth Ellison-Kramer Osztrák nagykövet asszony, Hiszékeny Dezső, Borszéki Gyula, Holopné Schramek Kornélia, önkormányzati képviselők, a kerület lakosai, a sajtó képviselői …

Részlet az ünnepi műsorból.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.