Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Kassa-Délváros park

Kassa-Délváros park Budapesten a XIII. kerületben

A testvérvárosi kapcsolat, partnerség különböző formája szinte az egész világon bevett gyakorlat, azzal a céllal, hogy az emberek közötti és a kulturális kapcsolatokat erősítsék. A folyamat elterjedését 1989 óta az Európai Unió is támogatja. Budapest XIII. kerülete öt másik várossal vagy városrésszel tart fenn hivatalos testvérvárosi kapcsolatot.

Kassa-Délváros egyike a testvérvárosoknak. Érdekessége a partnerségnek, hogy a megállapodást tizenhét évvel ezelőtt, 2002. május 31-én, ugyanaz a két személy, írta alá, akik mind a mai napig polgármesterei a kerületüknek: dr. Jaroslav Hlinka Kassán és dr. Tóth József, Budapesten.

Idén 2019 május 30-án a XIII. kerületében átadták a kerület testvérvárosáról elnevezett Kassa-Délváros parkot, az Országbíró sétányon. Az avató ünnepségen köszöntőt mondott: Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Dr. Jaroslav Hlinka, Kassa-Délváros polgármestere.

A köszöntő beszédében dr. Tóth József polgármester emlékeztetett, hogy ez a kapcsolat az elmúlt évek során sok ezer magánjellegű és hivatalos szakmai találkozót tett lehetővé. Ezek közül is kiemelkedik például az angol nyelvi tábor Velencén, ahová gyerekek érkeznek a testvérvárosokból és egy héten keresztül angolul beszélnek, ismerkednek egymással. Nagyon népszerűek a nyugdíjas klubok találkozói, a végén szinte alig akarnak elköszönni egymástól a résztvevők. A sportrendezvények közül a „Három Nemzedék” sporttalálkozói érdekesek, melynek keretében a kassaiak létrehozták a „Senior Olimpiát”.

Amikor Kassa 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázott, a XIII. kerülettől is kaptak ötleteket rendezvények tartására. Az elmúlt 17 év több bizonyítékkal is szolgál, hogy az érintkezési pontok egyre bővülnek, barátsággá formálódnak.

Dr. Jaroslav Hlinka kiemelte, hogy Kassa-Délváros több, mint Kassa városának egyik lakótelepe. Szép számmal találhatók itt ipari, kohászati üzemek, közintézmények, kórházak, iskolák, szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmények, bevásárlóközpontok. Szlovákiában az egyik legnépszerűbb sport a jégkorong, az itt felépített US Steel Aréna joggal nevezhető akár a sportág fellegvárának is. Ugyancsak itt van a nemzetközi repülőtér, és Kassa legnagyobb strandjának is Délváros ad otthont.

Köszöntőt mondott Dr. Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság Nagykövete.

Kassa a Hernád folyó völgyében, a Szepesi-érchegység által határoltan, 244 km2 területen fekszik. A XIX. század második felétől a város ipari, gazdasági, társadalmi és közigazgatási központtá fejlődött, amely a belváros gyorsütemű építésével és a történelmi városrész felújításával párosult. Napjainkban Kassa több mint 250 ezer lakosával Kelet-Szlovákia legnagyobb városa, közigazgatási, tudományos, oktatási és kulturális központja. 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt.

A köszöntő beszédeket követően jelképesen utca névtáblát adott át dr. Tóth József a testvérvárost képviselő Dr. Jaroslav Hlinka polgármesternek. Majd a két városvezető időkapszulát helyezett a földbe, melybe az országok érvényes pénzcímletei, együttműködési megállapodás, képek, valamint a XIII. kerületi újság, a Hírnök legfrissebb száma kerültek.

A testvérvárosi emlékkő is leleplezésére került. Az eseményen részt vett Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, Borszéki Gyula, Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a kerület lakosai, a sajtó képviselői …

Ünnepi műsorral közreműködött a Szlovák Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.