Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Tour de Hongrie

Tour de Hongrie

A 2019-es Tour de Hongrie a sorozat történetének 40. versenyét 2019. június 11. és június 16. között rendezik.

A CCC Vörösmarty téri áruházában került sor az idei Tour de Hongrie országos sajtótájékoztatójára. A Magyar Kerékpáros Körverseny Siófokon rajtol, a nemzetközi mezőnyben 19 csapat 133 versenyzője száll majd nyeregbe, hogy hat nap alatt tizenegy megyét és több mint száz települést érintve teljesítse a 890 kilométeres távot.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, már szinte természetesnek vesszük, hogy minden évben sor kerül a Tour de Hongrie -re, pedig csak négy éve sikerült újraindítani a Magyar Körversenyt. Mára ez a verseny egyre erősebb, és egyre komolyabb szponzorok állnak mögé, a városvezetők szinte megsértődnek, ha nem tőlük indul vagy nem náluk ér célba a mezőny. A városok is rájöttek, hogy a Tour de Hongrie egy nagy lehetőség, kevés olyan sportág van, amely ilyen jól meg tudja mutatni egy-egy térség vagy település turisztikai értékeit, mint az országúti kerékpársport. Ez a verseny a lehetőségek tárháza, és a következő évben tovább fog bővülni, hiszen a Tour de Hongrie egyik komoly eredményeként jövőre Magyarországra érkezik a Giro d’Italia is, 2020 májusában innen indul a világ egyik legnagyobb körversenye. A magyar kormány elkötelezett aziránt, hogy az egész magyarországi kerékpározás újabb lendületet kapjon. Azokban az országokban, ahol a kerékpározást komolyan veszik, ott egyre jobban megerősödik a versenysport is, példaképeket tud állítani a fiatalok elé, s egyre többen választják elfoglaltságul ezt a gyönyörű sportot.

A sajtótájékoztatón mutatták be a 2019-es Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit is, a sárgát viselheti majd az összetett legjobbja, zöldben lesz a gyorsasági pontverseny és pirosban a hegyi pontverseny legjobbja, fehérben a legjobb hazai versenyző feszíthet.

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, a magyar kormány kiemelt fontosságú sport- és turisztikai eseménnyé nyilvánította a Tour de Hongrie-t. Ez az esemény ugyanis lehetővé teszi, hogy legalább százötven ország tévénézői, több tízmillió ember számára bemutathassuk Magyarország tájait, régióit, épített és természeti szépségeit. A sportturizmusra érkezők az átlagnál többet költenek, a vendégéjszakák számát tekintve is többet töltenek nálunk. A Tour de Hongrie során először fog feltűnni a magyar turizmus új márkája, a Wow Hungary, amely a legértékesebb mezen, a sárga trikón, és a magyar klubcsapat, a Pannon Cycling Team mezén is szerepel majd.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke szerint a kerékpársport ünnepe ez a nap, és az egész Tour de Hongrie, amilyen minőséget tavaly és tavalyelőtt képviselt, azzal nincs szégyenkezni valónk a hasonló kategóriájú eseményekhez képest. A kerékpársport Magyar Körverseny nélkül olyan lenne, mint a labdarúgás a Bajnokok Ligája nélkül, olyan ajtók nyílnak ki a segítségével, amelyeken másként nem léphetnénk be. Az elnök köszönetet mondott a szervezőknek, a kormánynak és a támogatóknak a verseny megszervezéséért és hátterének biztosításáért.

A verseny egyik főszponzora, a Cofidis képviseletében Holló Bence ügyvezető igazgató köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Mint mondta, a Cofidis immár több mint két évtizede támogatja az országúti kerékpársportot, ami nemzetközi szinten is egyedülálló. Rendelkezik is egy profi kerékpárcsapattal, amelyet az idén végre sikerült elhozni ide Magyarországra. Ez komoly visszajelzés a verseny szervezői számára is, hogy olyan színvonalas eseményt tudtak néhány év alatt életre hívni, amely méltó arra, hogy a legerősebb csapatok is rajthoz álljanak. Természetesen a mi szívünk a magyar versenyzőkért is dobog, ezért gondoltunk arra, hogy a legjobb hazai kerékpárosnak járó fehér mezt támogassuk. Emellett újdonságot is hozunk a Tour de Hongrie életébe, hiszen a Tour de France-ról ismert karavánunk halad majd a kerékpáros mezőny előtt, köszöntve az utak mellett sorakozó szurkolókat.

Az eseményt vendégül látó CCC marketing menedzsere, Janositz Johanna kiemelte, a cég által támogatott versenyzők nemes ügyért is tekernek. Mint mondta, a CCC 2019-re nemcsak a kereskedelemben vált fontos nemzetközi szereplővé, hanem az országúti kerékpársportban is. Nagy örömünkre szolgál, hogy a CCC tavaly rátalált Valter Attilára, aki kivételes tehetségével vívta ki ezt a megkülönböztetett figyelmet. Fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, a CCC minden versenyzőjének minden egyes kilométere után egy dollárt fizet az ENSZ gyermekalapjának, az UNICEF-nek, ez éves szinten több mint egymillió dolláros támogatást jelent.

Giacomo Pedranzini, a Kométa tulajdonosa elmondta, hogy vállalatvezetőként nemcsak a saját munkánkra gondolunk, azon is törjük a fejünket, hogyan tudnánk a közösségért is dolgozni. Szerintem jó úton vagyunk, hiszem, hogy élelmiszeripari gyártóként a legnagyobb felelősségünk megőrizni a legfontosabb értékünk, az egészségünk. Ennek érdekében már öt-hat évvel ezelőtt úgy kezdtünk dolgozni a termékek fejlesztésén, hogy egészséges termékeket tudjunk biztosítani. Kivettük belőlük például a szóját, az ízfokozókat, a tejfehérjét. Néhány éve találkoztam Alberto Contadorral és megtudtam, mi a fő oka az agyi stroke-nak: a túl nagy sóbevitel. A Kométa több mint egy éve piacra vezette a huszonöt százalékkal csökkentett sótartalmú termékeket. Szeretnénk, ha a gyermekeink egészségesen nőnének fel, ehhez nemcsak egészséges termékek kellenek, hanem motiválni is kell az embereket a sportosabb, egészségesebb életmódra. Giacomo Pedranzini elmondta, nemcsak a Kometa Cycling Team kontinentális profi csapatának támogatását biztosítja, a Magyar Kerékpáros Szövetséggel is támogatási együttműködést kötött, s immár egy magyar versenyző is szerepel majd csapatában: Dina Márton a Kometa színeiben áll rajthoz a Tour de Hongrie-n. Majd hozzátette: az idei Magyar Körversenyre is ellátogat a sportág két legendás alakja, Alberto Contador és Ivan Basso!

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke elöljáróban néhány számot idézett az esemény kapcsán: 84 személyautó, 3 rendőrautó. 44 motorkerékpár, 19 busz, 60 teherautó, 4 kamion, 4 lakókocsi és 3 mentőautó, 2 helikopter és 1 repülőgép, vagyis összesen 216 jármű kíséri végig a 890 kilométeres versenyt. Az esemény biztonságáról 968 rendőr, 1085 polgárőr és 316 egyéb segítő gondoskodik. „Mindez nem jöhetne létra a támogatók, a szponzorok nélkül. Éppen ezért szeretnék köszönetet mondani valamennyi támogatónknak, az itt jelenlévőkön kívül is szeretném kiemelni néhányukat. Az Europcar biztosítja számunkra az autókat a versenyre, a Dimansion Data, amely a Tour de France-nak is technikai partnere, a VIP-kamiont üzemelteti a verseny során. A Soudal is egy World Tour-csapat támogatója, nagy öröm számunkra, hogy az idén is a partnerünk. Évek óta kerestünk olyan kommunikációs partnert, amely ki tudja szolgálni egy ilyen komoly nemzetközi sportesemény kommunikációs igényeit, az idén végre egymásra találtunk a Telenorral. Magyar mezgyártó partnerünk, az 575 gyártja a Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit, a Primavera biztosítja több ezer ember számára a vizet a verseny során, a technikai segítséget a Shimano nyújtja majd, amely a Giro d’Italiának is partnere, ugyanazok a szerelő autók érkeznek majd hozzánk is.

A magyar kerékpárgyártó, a Neuzer adja az értékes díjakat az útvonal melletti településeken található iskolák számára kiírt rajzversenyünk legjobbjainak. A Navcenter speciális GPS-alapú nyomkövetéssel segít majd, hogy akár a nagyközönség is megtudhassa, éppen merre jár a mezőny az országban. A Tour de Hongrie pedig az utakon zajlik, a Magyar Közút segítsége nélkül elképzelhetetlen lenne egy ilyen színvonalú kerékpárversenyt rendezni. A Tour útvonalán sok helyütt láthatjuk most is a dolgozóit, komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a verseny útvonalán rendben legyen az aszfalt és az út környezete.”

A főszervező szólt a verseny során következő három amatőr túráról is, az AmaTour Pilis, az AmaTour Miskolc és az AmaTour Kékes során a résztvevők feltekerhetnek azokon az emelkedőkön, amelyeken a verseny mezőnye is halad majd, a túrákra a nevezés ingyenes. Nagy várakozással tekintenek egy izgalmas kezdeményezés elé is: a Tour de France Dutch cornerének mintájára a BME Cycling Team segítségével létrejön a Marót corner, a verseny első szakaszán a „megszállott szurkolók“ részére kialakított szurkolói zóna, a Pilisben tehát igazi fanatikusok várják majd a bringásokat. Eisenkrammer Károly végül kiemelte: a címvédő Manuel Belletti csapata, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec éppen szerdán módosította nevezési listáját, amelyen már három olyan kerékpáros neve is szerepel, aki néhány napja még a Giro d’Italián szerepelt.

A tavalyi sorsfordító év volt számomra, de az idei még inkább az, hiszen egy igen komoly csapathoz kerülhettem – mondta Valter Attila, a CCC Development Team magyar versenyzője. – Az idei Tour de Hongie nagyon szuper lesz, a rendezők meghallgatták a kívánságainkat, s így egy látványos és nehéz versenyre kerülhet majd sor, amelyen nekünk, hegyi menőknek több lehetőségünk lesz, de a sprintereknek is három szakaszon bizonyíthatnak. Szóba került, hogy a Tour de Hongrie-val nem kell szégyenkeznünk, de én azt hiszem, erről is többről van szó. A csapatunkkal ilyen komoly versenyen ritkán szerepelünk, ezért külön gratulálok a Tour de Hongrie szervezőinek!

Dina Márton – aki csak néhány nappal ezelőtt került a Kometa Cycling Teamhez – elárulta, egyelőre nem találkozott a csapattársaival. „Tegnap érkeztem haza Madridból, ahol aláírtam a szerződésem, és megkaptam a felszerelésem, a csapattársaimmal hétfőn találkozom majd először, már nagyon várom. Egyelőre annyit tudok a programomról, hogy a Tour de Hongrie-n a csapat tagja leszek, ezen a versenyen az lesz a legfontosabb, hogy a csapatunkból valakit összetett győzelemhez, esetleg szakaszsikerhez segítsünk.

Az elmúlt években kétszer is szakaszdobogós Lovassy Krisztián, az Epronex BSS Oil Team olimpikonja – aki ezúttal a magyar országúti válogatott tagjaként száll majd nyeregbe – arra a kérdésre, melyik szakasz fekszik neki a legjobban az idei Touron, viccesen így válaszolt: Feltétlenül a prológ, hiszen az a legrövidebb – mondta, nagy derültséget keltve, majd így folytatta: Minél kisebb a szintkülönbség egy szakaszon, nekem annál jobban fekszik. Talán a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti szakaszon lehet a legtöbb keresnivalóm, de sok nagynevű sprinter lesz a mezőnyben, akik mellett nem lesz könnyű odakerülni. Mindenesetre a hegyi menőinknek ideális lehet ez a pálya, s ha egy magyar versenyző sikeréhez hozzá tudunk tenni valamit a válogatottal, azt meg is fogjuk tenni.

Tavaly a csapatunk legjobb eredménye egy dobogó volt, nekem kis szerencsével egy nyolcadik hely jött össze – kezdte Móricz Dániel, aki ebben az évben már a Pannon Cycling Team színeiben áll rajthoz a Magyar Körversenyen. – Az idén a dupla szakaszos napot néztem ki magamnak, rövid a pihenő a kettő között, erre nagyon készülök, esetleg a székesfehérvári befutóra. De a csapatunkban vannak hegyen is ügyes versenyzők, például Dina Dániel, Szabó Miklós vagy Szatmáry András. Reméljük, hogy a magyaroknak jó és sikeres Tour de Hongrie-juk lesz!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.